2008. január 18.

Új elnök a helyi Fideszben

Két aktualitása is volt Farkas Sándor és Halmai László (Fidesz MPSZ) sajtótájékoztatójának a minap. Farkas Sándor a Fidesz megyei elnöke a párt Csongrád Megyei Választmánya Szegváron tartott üléséről tájékoztatta a média képviselőit. Elmondta, az elnökség beszámolóját követően úgy ítélték meg, hogy az a munka, amit a megye választmánya végzett, az meszsze előremutató, és bíznak abban, hogy a népszavazásra való felkészülés is jól sikerül majd és eredményes lesz.

Azt követően a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke számolt be munkájukról, betöltendő szerepükről. A párt megítélése szerint egy nehéz, küzdelmes év után vagyunk, melyben sok új kihívásnak kellett megfelelni a közgyűlésnek. Megítélésük szerint az intézmények biztonságos működésének a feltételei adottak, annak ellenére is, hogy közel 1 milliárd forinttal kevesebb támogatást kap a megye 2008-ban. Szándékuk, hogy az aktualitásoktól függően negyedévenként más-más településeken ülésezzenek.

Ezt követően Farkas Sándor bejelentette, hogy a Csongrád megyei 5. számú választókerület új elnöke Halmai László lett. Az új elnök az elmúlt év végén kapta meg kinevezését. Farkas Sándor gratulált az új elnöknek, kifejezve az irányú reményét, hogy azt a munkát, amit elkezdtek régebben, azt folytatni tudják.

Halmai László karácsony előtt kapta meg a kinevezését. Feladata, mint mondta, a választókerületi alapszervezetek munkájának összefogása. Kijelentette, mindig munkatársa volt Farkas Sándornak, a munkát hasonló szellemben szeretné tovább is folytatni egy demokratikus, közös célért együtt dolgozó csapatban. - 2009. május 31-ig kaptam megbízást erre a feladatra. Ebben az időszakban egy népszavazás, egy Európai Uniós Parlamenti választás, és remélem egy előrehozott időközi országgyűlési választást is benne van - mondta.

Újságírói kérdésekre válaszolva kijelentette: a Fidesz nem a pénz pártja, hanem a választókba ágyazott munkát gyűjtő aktivisták pártja. Azt szeretné, ha nőne a taglétszámuk, ha egyre többen észrevennék, csak akkor van mód változtatni a szociális válságon, ha aktívan részt vesznek a közéletben is. Mint mondta, nem azon kell dühöngeni, hogy milyen negatív intézkedéseket hoz a kormány, hanem tevékenyen részt kell venni a közéletben.

- Erre van lehetőség - folytatta -, keressenek meg bennünket. A stílust az országos párt határozza meg. Azt szeretném, ha nem a megmondó ember stílusú helyi ellenzék szerepköre jönne át a választókerületbe, hanem a választókerület elnyomott, kihasznált, kizsarolt, becsapott, megtévesztett választópolgárait szolgáló Fideszé. Korlátlanok a lehetőségek. Kiáltó hiány van arra, hogy valaki tevőlegesen segítsen az embereken. Idestova 18 éve megtörtént a rendszerváltás, és oda jutottunk, hogy mindenki becsapottnak érzi magát. Aki nem, az meg fél. Az kell, hogy az emberek a közösségben átérezzék azt, hogy ők irányítják ezt az országot, és tehetnek valamit azért, hogy jobban éljenek. Az emberek becsapva érzik magukat. Lehet ezen változtatni, csak össze kell fogni.

Halmai László tájékoztatójában a következőket mondta:

- Tizennyolc éve dolgozom a közéletben, aközben mindig is a szolgálat érdekelt, az foglalkoztatott. Az, hogy az a nép, amely szinte mindenéből ki van forgatva és a gazdasági megszorító lépésekkel, az egészségbiztosítási pénztár privatizációjával a személyes vagyona ellen indult támadás, ez a nép végre találjon magára, legyen hangja, vegye észre, hogy amit elszenved, azon változtathatna. Az emberek kilátástalannak érzik a jövőjüket. Minden olyan kérdésben, amely ésszerű volt és nem a lakosság kárára szolgált, illetve a város hosszú távú fejlődését vitte előre együtt tudtam dolgozni a baloldallal is. Egyébként én nem jobb és baloldalra, hanem becsapottakra és becsapókra osztanám a társadalmat, függetlenül attól ki melyik pártnak a tagja, hiszen mindkét oldalon van belőlük. Sajnos a becsapottak vannak lényegesen többen. Én őket képviselem.

Halmai László bejelentette, hogy a Liga Szakszervezet és a hozzá csatlakozott szakszervezetek népszavazási aláírásgyűjtést kezdeményeznek az egészségbiztosítási pénztár privatizációjával kapcsolatos törvény ügyében. Ezt elvileg támogatja a Fidesz is. Az íveket a helyi irodában alá lehet írni. Megkérte a térség országgyűlési képviselőit, mivel a kérdés olyan fajsúlyos, ne döntsenek anélkül, hogy a népet ne kérdeznék meg, kezdeményezzék az országgyűlésben, hogy ebben a kérdésben is írjanak ki népszavazást. Mert a nép megkérdezése nélkül ezt a fajsúlyos kérdést nem lenne jó meghozni.

(lovas)