2008. január 18.

Közszolgáltatói díjak

Többe kerül a szemétbegyűjtés, kéményseprés

Az önkormányzat az előző év utolsó ülésén tárgyalta a városban folytatott közszolgáltatói tevékenységről szóló rendeletét. Az előterjesztés három szolgáltatásra vonatkozik, a folyékony szennyvízszállításra, a szilárd hulladék elszállítására és a kéményseprésre. Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő az előterjesztésben foglaltak szerint a hulladékkezelési díjaknál a 2007. évi infláció mértékével megegyező, átlagban 7,5 százalékos emelésre tett javaslatot. Elmondta, hogy a szakfeladat tavalyi költségvetése nem fedezi a 2008-ban végrehajtandó feladatok költségeit. A kéményseprési tevékenység díjtételeinek átlagosan 9 százalékos emelését a kötelező fejlesztések végrehajtása indokolja. Az előterjesztésből kitűnt, hogy a feladatot ellátó Szentes Városi Szolgáltató Kft. tüzeléstechnikai csoportja az előző években a kéményállomány 80-85 százalékát tudta ellenőrizni, tisztítani. A tulajdonosok egy része nem engedi elvégezni a szolgáltatást, és nem fizeti a díjat. Ügyükben eleddig az önkormányzat jegyzője járt el, ez évtől a hivatásos önkormányzati tűzoltóság intézkedik a szolgáltatást megtagadókkal szemben.

Az azt megelőző testületi ülésen Kozák János képviselő, a pénzügyi bizottság elnöke javasolta az előterjesztés napirendről való levételt, ez alkalommal külön köszönetet mondott azért, hogy az előterjesztő mindenre kiterjedő új táblázatot készített.

Horváth István az előterjesztés vitájában azt kérte, hogy üzleti terv szintű alátámasztása legyen az anyagoknak. A vízmű előterjesztését megfelelőnek tartotta, azonban sokallta az abban szereplő munkaruha költséget, a kenőolaj felhasználás költségét, valamint az alkatrész és karbantartási költséget. A cég 2008. évi bevételi oldalát alultervezettnek tartja. Meggyőződése szerint lesznek olyan építkezések a városban, melyek építési hulladékot termelnek majd és kb. 10 millió forinttal magasabb lesz a bevételük. A 4,5 százaléknál magasabb arányú emelést abban az esetben tudná támogatni, ha az elfogadott érték különbözetét a későbbi fejlesztésekre fordítják.

Móra József válaszában kitért arra, hogy a 7,5 százalékos emelés indoklása is benne van az előterjesztésben. Képviselőtársával ellentétben ő elfogadhatónak tartja a munkaruha költség összegét. Megemlítette, hogy télen-nyáron a szabadban dolgoznak az emberek, téli-nyári cipőt kell vásárolni, amely 10 ezer forint körül van. Nem engedhető meg, hogy lyukas kesztyűben, nem zárt ruhában dolgozzanak, szállítsák a szemetet a munkások. Emellett véleménye szerint fedezetet kell biztosítani a monitoring kutak megépítésére, mely igen magas költséggel jár. A konténerek cseréjét is figyelembe kell venni, mely indokolt. Az alkatrész költségeknél megjegyezte, hogy a jármű állomány eléggé koros, ha a költséget meg kívánják takarítani, akkor új jármű beszerzése indokolt. Számolni kell arra, ha a jelenlegi szemétlerakó hely hamarabb betelik, akkor a költségek magasabbak lesznek.

Dongó László a Fidesz frakció nevében bejelentette, hogy a 4,5 százaléknál magasabb mértékű díjemelést nem tudnak támogatni.

A polgármester felhívta a figyelmet a kéménytisztítás fontosságára. Kérte, ne csak aláírják, hogy ott járt a kéményseprő, hanem ellenőriztessék is kéményüket. A városi hulladéklerakó engedélye 2008. december 31. napjával lejár. Kijelentette: olyan hulladékudvart kell kialakítani, ahol megtörténik a szelektív hulladék külön szedése, a hulladék tömörítése. Ez közel 250 millió forintos beruházást jelent. Ezért ért egyet Horváth István képviselő indítványával, miszerint teremtsék meg az alapot, ami biztonságossá teszi a város hulladékának elhelyezését.

Lovas József


A Képviselő-testület 14 igen, 1 tartózkodással és 8 nem szavazattal megalkotta alábbi rendeletét.

Ez év január 1-jétől érvényes díjak. Települési szilárd hulladék: 50 literes edényzet 5.200 Ft/év, 110 literes edényzet 7.152 Ft/év, 240 literes edényzet 14.304 Ft/év. Települési szilárd hulladék elhelyezése a Berki hulladéklerakóban: 7,08 Ft/kg.

Folyékony hulladék elszállításának és ártalommentes elhelyezésének díjai: lakossági szippantás 1.750 Ft/m3, lakossági árnyékszékszippantás 5.950 Ft/db. Szentes város közigazgatási területén kívülre eső helyről 210 Ft/km szállítási díj számítható fel.

A kéményseprő-ipari szolgáltatás díjai a lakosság felé. Használatban lévő szilárd tüzelőberendezés kéményének évi kétszeri ellenőrzése és szükség szerinti tisztítása egyedi kémény esetében 975 Ft. Használatban lévő gáztüzelő-berendezés kéményének, valamint a tartalék kémény évi egyszeri ellenőrzése és szükség szerinti tisztítása gázkémény esetében 975 Ft. Egycsatornás és mellékcsatornás gyűjtőkémények gáztüzelés esetén, gyűjtőkémény 669 Ft. Kéményvizsgálat díja gázbekötéshez 4.200 Ft. Négyévenkénti kötelező műszaki vizsgálat vegyes- és gáztüzelés esetén, egyedi és gyűjtőkéménynél: 1.100 Ft. Kazán tisztítása: 3 ezer forint. Tervfelülvizsgálat: 5 ezer forint.

Az árak az Áfát nem tartalmazzák.