2008. január 18.

Vizitdíj

Megduplázódott a kérelmezők száma

Ahhoz képest, hogy tavaly egész évben nagyon kevesen igényelték viszsza a vizitdíjat városukban, most ugrásszerűen megnőtt a kérelmezők száma. Decemberig 22 esetben, mára (január 16.) összesen 44 esetben igényeltek vissza vizitdíjat a szociálpolitikai osztályon, tehát megduplázódott a visszafizetések száma - tájékoztatta lapukat Lencséné Szalontai Mária.

A szociálpolitikai osztály vezetője elmondta: Ez nem azt jelenti, hogy csak ennyien keresték fel az osztályt. Sokkal többen jöttek, azonban számos esetben nem voltak pontosak a számlák, így a kérvényezőket vissza kellett küldeni az orvosokhoz. Gyakran előfordul, hogy a számlákon nincs bejelölve, hogy háziorvosi-, vagy szakellátást vett igénybe a páciens. Az ügyintézőknek viszont figyelembe kell venniük, hogy a 20 vizitdíj-befizetés meglegyen mind a két ellátás esetében. - Volt olyan igénylő is, aki 44 kórházi napidíjat igazoló számlával jött. Megdöbbentő, hiszen senki sem hívta fel a figyelmét arra, hogy a kórházi napidíjakat csak a 20. esetig kell befizetni, s a 21. alkalom már automatikusan ingyenes.

Tehát ha a 20. alkalom utáni kórházi napidíjat is befizette a beteg, akkor azt már nem tudja visszaigényelni - beszélt tapasztalatairól az osztályvezető, majd hangsúlyozta, hogy bárki visszaigényelheti a vizitdíjat, csak be kell vinnie az osztályra a házi- vagy a szakorvos által kiállított összes számláját. Arra azonban mindenképp figyelnie kell az adminisztrációnál a betegeknek is, hogy a házi- vagy a szakorvos pontosan töltse ki az adott ellátásról szóló igazolást, s azzal forduljon a kérvényező a hivatal ügyintézőihez. Ők kitöltik a rendeletben meghatározott igénylőlapot, egyenként felírják a számlák sorszámát, s jogos igény esetén előbb megelőlegezi a pénzt az önkormányzat, majd visszaigényli a központi költségvetésből. - 15 napon belül ki is fizetjük a kérvényezőnek igény szerint, akár házi pénztárból, akár postai úton, vagy folyószámlán történő átutalással kéri - mondta el kérdésünkre Lencséné Szalontai Mária, aki arról is beszámolt, hogy volt olyan személy, akinek csak 300, s olyan is, akinek 3900 forintot térítettek már vissza.

Cseh-Lakos


Január 14-ével feladatátszervezést kellett végrehajtani a szociálpolitkai osztályon, azért, hogy az év első napjától életbe lépő új munkákat is zökkenőmentesen el tudják végezni. A vizitdíj-visszafizetéssel kapcsolatos ügyeit a városháza 117-es számú irodájában intézhette eddig a lakosság. Január 14-től azonban a közgyógy-ellátással is foglalkozó Sipos Ferencné és Bede Andrásné vette át ezeknek a feladatoknak az ellátását. Így a szentesiek a február 29-i határidőig a 118. számú szobában kereshetik fel az ügyintézőket a polgármesteri hivatal ügyfélfogadási idejében, hétfőn és csütörtökön.