2008. január 11.

Margitka néni égi tervei

Egy évvel ezelőtt a 86. születésnapodhoz közeledve ugyanígy Te jártál az eszemben. "Az év sportolója" címre javasoltunk, s ehhez kerestem a gondolataimat. Akkor sokkal könnyebb helyzetben voltam. Tudtam, hogy lesz folytatás, sokat leszünk még együtt. Nem akarom elhinni, hogy ez már nem lesz így többé. De mégis - annyi szép emléket hagytál bennem s úszótársaidban, hogy - köztünk maradsz ezután is.

Emlékszel? Alig 1 hónapja, hogy az uszodában az edzés után könnyedén kiugrottál a pálya végén, pedig ez sok fiatalnak is gondot okoz. Megtörülköztél, majd odajöttél hozzánk, kissé szégyenlősen: azt mondtad, szeretnél valamit mutatni nekünk. A vizes uszodakövön szabályos fekvőtámaszokat kezdtél el nyomni. Húsz körül már könyörögtünk, hogy elég lesz ennyi, ez egy fiatalnak is dicsőségére válik. Te mosolyogva álltál fel, s azt mondtad, neked ez könnyű, mert mindennap gyakorolsz. Éppen azt tervezted, hogy felemeled az úszó edzésadagodat is.

Két korosztályban összesen 14 országos csúcs mellett szerepel a neved. 37 alkalommal állhattál fel az országos bajnokságokon a dobogó legmagasabb fokára. Ebben az évben a különböző versenyeken 36 aranyérmet szereztél.

Néhány éve Hall in Tirolban együtt éltük át a hatalmas felhőszakadást. A pici sátorban, két unokád is együtt aludt Veled. A kuftsteini várban Te voltál az idegenvezetőnk, s mi nem győztük csodálni a tudásodat.

Fantasztikus volt, amikor 85 évesen el kezdtél angolul tanulni. Készültünk a stockholmi Európa Bajnokságra, s Te úgy gondoltad, ott nem elég a német nyelvtudásod, angolul is kell beszélned. Utaztunk a versenyekre, s mi kérdezgettük Tőled a szavakat, s Te hibátlanul válaszoltál.

Vagy amikor Kassára men-tünk versenyre! Szálltál fel a vonatra novemberben egy kis elegáns cipőcskében. Megkérdeztem, miért nem valami komolyabb cipőt vettél? Azt válaszoltad, abban nem lehet táncolni, az esti vacsora után.

Mindig csodáltunk jó kedélyedet, bölcsességedet. Gyakran dudolásztál, énekelgettél utazás közben is. Tájékozott voltál, sokat olvastál, érdekeltek a világ dolgai, szeretted a társaságot. Terveid voltak, s ezek megvalósulásáért mindennap tettél is. Mindenkiről csak jót gondoltál, mindenkit szerettél. Életed szép volt, teljes, példaértékű a fiatalok, sportolók és idősebbek számára egyaránt. Margitka néni, nyugodj békében!

Szeretettel úszótársaid és barátaid nevében:
Pólyáné Téli Éva