2008. január 11.

A király és a koronája

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy király. Ez a király gondolt egyet és lement a tópartra. Sétálgat jobbra-balra, egyszer csak azt veszi észre, hogy a korona nem a fején van, hanem a vízbe merül. Megy a horgászhoz és kéri:

- Légy szíves, horgászd ki a koronámat, mert süllyed a vízben.

- Kihorgászom szívesen, ha hozol a földből gilisztát csalinak.

Megy az uralkodó a földhöz és kéri: - Légy szíves, adj nekem gilisztát, mert a gilisztát adom a horgásznak, a horgász kihorgássza a süllyedő koronámat.

- Adok szívesen, ha a kútból hozol nekem vizet.

Megy a király a kúthoz és kéri: - Légy szíves, adj nekem vizet, mert a vizet adom a földnek, a föld ad gilisztát, a gilisztát viszem a horgásznak, a horgász kihorgássza a süllyedő koronámat.

- Adok szívesen, ha hozol téglát a rossz falamra.

- Megy a király a téglagyártóhoz és kéri: - Légy szíves, adj nekem téglát, mert a téglát viszem a kútnak, a kút ad vizet, a vizet viszem a földnek, a föld ad gilisztát, a gilisztát viszem a horgásznak, a horgász kihorgássza a süllyedő koronámat.

- Adok szívesen, ha hozol nekem agyagot.

Megy a király a fazekashoz és kéri: - Légy szíves, adj agyagot, mert az agyagot viszem a téglagyártónak, a téglagyártó ad téglát, a téglát viszem a kútnak, a kút ad vizet, a vizet viszem a földnek, a föld ad gilisztát, a gilisztát viszem a horgásznak, a horgász kihorgássza a süllyedő koronámat.

- Adok neked szívesen, ha hozol nekem szenet.

Az uralkodó reménytelenül megy a barlanghoz és kéri: - Légy szíves, adj nekem szenet, mert a szenet viszem a fazekasnak, a fazekas ad agyagot, az agyagot viszem a téglagyártónak, a téglagyártó ad téglát, a téglát viszem a kútnak, a kút ad vizet, a vizet viszem a földnek, a föld ad gilisztát, a gilisztát viszem a horgásznak, a horgász kihorgássza a süllyedő koronámat.

Erre a barlang adott neki szenet, a szenet gyorsan vitte a fazekasnak, a fazekas adott neki agyagot, az agyagot vitte a téglagyártónak, a téglagyártó adott neki téglát, a téglát vitte a kútnak, a kút adott neki vizet, a vizet vitte a földnek, a föld adott neki gilisztát, a gilisztát vitte a horgásznak, a horgász pedig kihorgászta . volna a koronát, ha közben el nem süllyedt volna.

Vecseri Zita
Koszta József Általános
Iskola, 5. A osztályos tanuló