2008. január 11.

Új szín a palettán

A megnyitó pillanata

Bemutatkozott városunkban is az egy éve alakult Paletta Alkotókör. Az amatőr festőkből szerveződött kis közösségnek a városi könyvtárban nyílt kiállítása az év elején.

Négy tárlaton vannak már túl a Paletta tagjai, első helybeli kiállításukat családi körben művészeti vezetőjük, Sziklay Sándor nyitotta meg. Elértéktelenedő világunkban a festészet feladata, hogy értéket mutasson fel, mutatott rá az "elgagyisodás" veszélyére a festőművész. Nem szabad rossz képet festeni, aki nem tud festeni, az ne fessen, aki pedig fest, köteles élete végéig tanulni, amit tanult, gyakorolni - szólt a festészet "szabályairól" Sziklay, majd sorban bemutatta a tagokat. Elsőként dr. Apró Ferencnét, aki diáklányként kezdett festeni, családi hagyományok alapján, családjában festők, szobrászok találhatók idehaza és külföldön is. Számos csoportos és önálló kiállításon mutatkozott már be az országban, az elmúlt évben itthon is. Festményei megtalálhatók Szerbiában, Lengyelországban, Svédországban és Dániában. Kispálné Fejes Erzsébetről a művészeti vezető elmondta: festeni főiskolán tanult, jelentős mesterektől. A szentesi alkotónak több tárlata nyílt a megyében, Szegeden, Vásárhelyen, Csongrádon és Szentesen is. Büszkén vallja, a festészet fontos része életének, de a festményeken kívül fotón, filmen is szívesen örökíti meg a természet szépségeit. Romániában, Finnországban és Németországban is vannak festményei. Nagy Imre fiatal alkotó, mindöszsze 7 éve fest. Temperával kezdte, onnan jutott el az olajfestészetig. Képei azt bizonyítják: a festőcsoport meghatározó egyénisége, fogalmazott Sziklay. Nagy Imre azt vallja, festészetére elsősorban Siskin, Markó Károly és Munkácsy Mihály képei hatottak. Kedvenc témája a Tisza, de megfestett több hazai várat is. Szabóné Lénárt Judit nem rég szánta rá magát, hogy megmutatkozzon a képzőművészetben. Több műfajjal is barátkozik, szén-és ceruzarajzokban, akril és egyéb technikával készült képekben keresi a művészi megvalósítás lehetőségeit. A könyvtári kiállításon 2 szénrajzot, 3 festményt és egy tűzzománcot láthatunk tőle.

A fejlődés vágya is munkál bennük, ez derül ki abból, amit Sziklay Sándor elárult lapunknak: alakulása után a csoport megkörnyékezte őt, nem lenne-e szakmai tanácsadójuk, művészeti vezetőjük. Igyekszik szigorú kritikusuk lenni, de jó tanácsadójuk is. Jöhet bárki, aki tehetséges, és bírja a kritikát, mondja. A társaság tartalmasat akar létrehozni. Ő nem tag, külsősként, baráti alapon vesz részt e tevékenységben. Mivel számára már nem fontos a statisztikájának javítása, inkább mások eredményeinek örül. Elvárja viszont a fejlődést, mely már mutatkozik a január 25-ig megtekinthető kiállításon is.

D. J.