2007. október 27.

Napernyős hölgy a téren

Talán legkedveltebb köztéri szobrunk a könyvtár szomszédságában található Olvasó nő, melyet 2000-ben a Magyar Kultúra Napján avattak. Alkotója, Józsa Lajos egyéb szobraival is megismerkedhetünk ezekben a hetekben, a szobrászművész legszebb műveit hozta a főtéri galériába.

Már említett szobra által sok szentesi ismeri. A kiállítás megnyitóján Szirbik Imre polgármester megemlítette, hogy nem most találkoznak először. Évekkel ezelőtt egy prospektus került a kezébe a művész munkáiról, amit nem tudott letenni. Az alkotások megszólították, érezte, találkoznia kell az alkotóval.

Az Olvasó nő beérett, fogalmazott a polgármester: leülnek a bronzszobor mellé az emberek a padra, beleolvasnak könyvébe, vagy lefényképeztetik magukat a mozdulatlan fiatal hölgy társaságában.

Modern és klasszikus ötvöződik Józsa Lajos művészetében. A kisteremben jobbára színes, non-figuratív gipszszobrok sorakoznak, a nagyteremben csodálatos, figurális bronzszobrokat láthatunk, köztük a Birkózókat, melynek mását 1987-ben az ifjúsági birkózó világbajnokságon fődíjként adtak át, vagy a Don Quijote, mely a Nemzeti Olimpiai Bizottság gyűjteményében is megtalálható. A bejárat közelében található a Napernyős hölgy című alkotás, melyből a tervek szerint újabb köztéri szobor lesz. A megnyitón Juhász Márta városi főépítésztől megtudtuk: a Szent Miklós tér melletti tömb rehabilitációs tervét most fejlesztik, eleme lesz egy díszkút, s a tér és a Fridrich-fényirda mellett elhaladó utak metszéspontján áll majd a kiválasztott Józsa-alkotás.

Addig is megtekinthető a többi szobor társaságában november 3-ig a városi galériában.

D. J.