2007. október 27.

Tóni bácsi konyhája

Marhapörkölt sörrel

Hozzávalók 6 személy részére: 1 kg lapocka v. lábszár, 1/2 kg hagyma, 2 ek. sűrített paradicsom, 1 ek. pirospaprika, 1 l sör, 1 kis pepperoni, 2 paprika, só, bors, babérlevél, köménymag, zsír.

Elkészítése: A megtisztított hagymát kb. 1 cm-es kockákra vágjuk és zsírban aranysárgára pirítjuk. Hozzákeverjük a sűrített paradicsomot és a pirospaprikát. Rövid ideig pirítjuk, majd felengedjük a sörrel és kb. 1 óráig lassú tűzön főzzük. A húst közben 3 cm-es kockákra vágjuk, megsózzuk, borsozzuk és serpenyőben kevés zsíron megpirítjuk. A húst, a babérlevelet és a pepperonit belekeverjük a hagymaszószba, sóval, borssal és köménymaggal ízesítjük. Felöntjük vízzel és kis lángon készre főzzük. Tálaláskor karikára vágott zöldpaprikát és főtt burgonyát kínálunk hozzá.

Fonott kalács

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 10 dkg vaj, 8 dkg cukor, 2 tojás, só.

Elkészítése: Keverjünk össze 15 dkg lisztet 1 dl cukros vízben feloldott élesztővel és hagyjuk kelni fél óráig. Dolgozzuk hozzá a maradék lisztet, a felolvasztott vajat, a tojásokat, kevés sót, a maradék cukrot és jól gyúrjuk össze. Langyos helyen kelesszük fél óráig. Osszuk 9 felé a tésztát, miután a kezünkkel meghengergettük, 3-3-at fonjunk öszsze. Kenjük meg a tetejüket tojással és süssük 200 fokon 35 percig. A sütőből kivéve szórjuk meg a tetejét cukorral.