2007. október 27.

Megragadták a pillanatot

Hagyományosan október 23-án nyílt az Alföldi Fotószalon kiállítása az ifjúsági házban. Immár 13 éve rendezik a rangos seregszemlét, mely a Dél-Alföldi Fotószalonból országos méretűvé nőtte ki magát.

A Szentesi Művelődési Központ és fotókörének pályázatára idén 394 kép érkezett be, a neves szakemberekből (Balla András, Molnár István Géza fotóművészek és Kincses Károly fotómuzeológus) álló zsűri 45 szerző 60 alkotását fogadta el a kiállításra. Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő a pillanat művészeiről beszélt. A fotósokról, akik a valóság egyszerű leképezése helyett meg tudják ragadni a pillanatot, melyben a folyamatot ábrázolják. Fény és árnyék, az élet rejtett zugai is megjelennek az alkotásokon, de mindenekelőtt az ember, aki a világban él, és azt láttatja.

A polgármester adta át a plaketteket nem az első három, hanem három első helyezettnek, rendhagyó módon ugyanis a zsűri lehetőséget kapott, hogy - amennyiben nem kívánja rangsorolni a legjobbakat - egy szintre hozhatja a műveket. Így Balogh Zoltán budapesti, Eperjesi Zsolt kiskunfélegyházi és Horváth Tamás hajdúböszörményi alkotó egyaránt első lett. Különdíjakat is kiosztottak, jutott a Szentesi Fotókörnek is: Marton Ferenc kapta a Kitartás című képéért. A mindszenti alkotó 7 éve fotózik, minden évben benevez a fotószalonra, szívesen teszi a hazai rendezés miatt. Korábban elnyerte már a fődíjat is, most az öt beküldött fotójából négyet beválogattak. Nem tervezi képeit, árulta el. Ő még az a fotós, aki meglátja és lefotózza a témát. Díjazott képe Erdélyben született a Győri Fotókör szervezte mesterműhelyben. Megálltak egy helyen, ahol füstölték a leveleket, az emberek pedig, bár Ferenc furcsállotta, mentek bele a füstbe, a fénybe, s a fák közt beszűrődő napfény adta meg a kép hatását. Saját képeivel elfogult, nem is ő választotta ki, melyeket nevezze be, a döntést áthárította fotókörös társaira. Akik közül ezúttal heten kerültek a kiállításra képeikkel. Vezetőjük, Nagy István nem csak aktokkal nevezett, mégis egy aktképével képviselteti magát a fotószalonon. Szerinte fejlődést mutatnak, kísérleteznek is a tagok, az érdekes eljárásokkal készült fotók egyébként is kezdenek teret nyerni. Nagy István kiemelte, hogy két olyan alkotó is bejutott a kiállításra, akik még frissek a fotókörben, de már annyira megfertőzte őket a fotózás, hogy beneveztek: a szegvári Gencs Mária és a szentesi Králik Emese.

(darók)