2007. október 12.

Adó-infó

Törőcsik Norbert rovata

Start-kártyák igénylése

A munkáltató járulék-kedvezményeinek az igénybevételére a Start, Start Plusz, Start Extra kártyák birtokában van mód. A kiváltása a munkavállaló feladata, melyet az adóhatóságnál kezdeményezhet.

Start kártya igénylése során a következő okmányok és nyilatkozatok kellenek:

- Befejezte vagy megszakította-e tanulmányait?

- Rendelkezik-e felsőfokú végzettséggel? Ha igen, akkor fel kell mutatnia a diplomát oklevelet vagy igazolást kell szerezni róla.

- A tanulói vagy hallgatói jogviszonya megszűnését követően először létesít-e foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt vagy egyéb ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszonyt, és ezelőtt sem megbízási szerződése, sem vállalkozási szerződése nem volt és egyéni vállalkozóként sem végzett munkát?
(Ebbe nem tartozik bele a nyári szünidő alatt végzett jogviszony és az alkalmi munkavállalói könyvvel létesített jogviszony.)

- A kártya igénylésekor melyik munkaadónál áll foglalkoztatásra irányuló jogviszonyban vagy ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszonyban? Ha létezik ilyen, akkor a dátumát is meg kell adni.

Az igénylés oka: első vagy ismételt igénylés

Ha ismételt igénylés akkor a korábbi Start kártyáját elvesztette-e vagy megrongálódott, megsemmisülésült vagy a középfokú végzettség alapján kiváltott Start kártya tulajdonosa a kártya érvényessége alatt felsőfokú végzettséget szerzett és ez indokolja-e a kártya újbóli kiváltását?

A Start Plusz kártya igénylése a következő okmányok és nyilatkozatok kellenek:

- az igénylés időpontjában munkaviszonyban áll-e? Ha igen, hol? Ha munkában áll, akkor nyilatkozni kell a jogviszony kezdetének dátumáról, illetve arról, hogy a jogviszonyt 2007. július 1-jét megelőzően a gyermekgondozási segély, gyermekgondozási díj, gyermeknevelési támogatás vagy ápolási díj folyósításának megszűnését követő foglalkoztatási jogviszonyként létesítette-e?

- A gyermekgondozási segély, a gyermekgondozási díj, a gyermeknevelési támogatás, valamint az ápolási díj folyósításának megszűnését követő egy éven (365 napon) belül akar-e elhelyezkedni?

Ha igen, akkor gyet vagy a gyes a gyed vagy ápolási díj folyósításának folyósítása megszűnésének időpontjára vonatkozóan a megszüntető határozatot kell bemutatni vagy igazolást róla.

- A gyermek egyéves korának betöltését követően, ha a gyermek után igénybe vett gyermekgondozási segély folyósítása mellett kíván munkát vállalni; akkor nyilatkoznia kell a gyermekgondozási segélyre való jogosultság megszűnésének időpontjáról.

- A munkaügyi központ a kártya igénylésének időpontját megelőző 16 hónapon belül legalább 12 hónapig - pályakezdő álláskereső esetében 8 hónapon belül legalább 6 hónapig - álláskeresőként tartotta-e nyilván? Ha igen, igazolni kell.

Ugyanúgy nyilatkozni kell az igénylés okáról, mint a Start kártyánál

- Az igénylés időpontjában elérte-e az öregségi nyugdíjjogosultság megszerzésének időpontját? Ezt szintén igazolni kell, a nyugdíjbiztosítási szerv által kiállított igazolással.