XXXIX. évfolyam 41. szám

2007. október 12.

Megint Patakiék kertje

Idén is meghirdette az önkormányzat a Virágszínvonalasabb Szentesért elnevezésű környezetszépítő versenyét, melynek díjátadására a héten került sor.

Baloghné Berezvai Csilla városi főkertész örül annak, hogy vannak új arcok is az "örök tagok" mellett, de azokat is szeretnék megnyerni a versenynek, akik csak a maguk örömére szépítgetik zöldövezetüket. Ebben a különleges évben, a kemény nyári melegben az eredményért sokkal többet kellett tenni, állapította meg Szirbik Imre polgármester. Szerinte akik nem mutatják meg ápolt kertjüket a nyilvánosságnak, azok is előreviszik a várost.

A díjazottak a pénzjutalom mellé kerti szerszámokat is kaptak. Családi házas kategóriában Patakiék nyertek a Nagy Sándor telepen csodálható kertjükkel, amirol írtunk már 3 éve, hiszen akkor is az övék bizonyult a legszebbnek a versenyben. Patakiné Szabó Viktória elárulta: amikor beneveznek, nyernek. Most az előkerten változtattak, háromemeletes petúniazuhatagot helyeztek el benne, és selyemakácokat ültettek. Az 50 ezer forintos nyereményt is kertújításra fordítják. Második lett a magyartési Vincze Lászlóné, harmadik pedig Pipis Mártonné a Dózsa György utcából. Munkahely kategóriában az Arany János utcai használtbútor üzlet győzött, amit legtöbben a virágok látványa miatt keresnek fel, az utcán és az udvarban is van vagy "ezerféle" belőlük, mondta Bakó Béláné tulajdonos. A növényzetet főleg ő ápolja, de férje is szereti a virágokat. Második a Bocskai utcai óvoda, mely megelőzte a Damjanich- ot, viszont a Damo-ovi a Virágos Magyarországért országos verseny különdíját is elnyerte.
Társasházak versenyében a Honvéd utca 24. környékét találták a legszebbnek, második Bucskó Jánosné (Szabadság tér A ép.), 3. Váradi Mária (Brusznyai stny. 7.).

D. J.

2007. október 12.

Ünnep

Szentes Város Önkormányzata tisztelettel meghívja Önt és kedves családját 2007. október 23-án (kedd) 10 órára az 1956-os forradalom és szabadságharc, valamint a köztársaság kikiáltása évfordulójának városi ünnepségére.

Program:

10 óra Zászlófelvonás a Kossuth téren, Koszorúzás a kopjafánál.

10.30 óra Megemlékezés a városháza dísztermében, ünnepi beszédet mond: Farkas Sándor, országgyűlési képviselo. Szentes Város Díszpolgára cím és a Szentes Városért emlékérmek átadása.

Közreműködik: Borovits Tamás színész, Bárdos Lajos Vegyeskar, Szentes Város Fúvószenekara.

2007. október 12.

Várják a lakosokat

Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő október 18-án, csütörtökön délelott 9-11 óra között, Szűcs Lajos alpolgármester délután 14-16 óra között hivatali helyiségében fogadja az érdeklődő szentesi lakosokat.

2007. október 12.

Fogadóóra

Kálmán János, a FIDESZ -KDNP önkormányzati képviselője fogadóórát tart október 16-án, kedden 17 órától a Móricz Zsigmond Művelődési Házban (Ady Endre u. 36.). Meghívott vendég Farkas Sándor, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője.

2007. október 12.

Felújításra pályáztak

A Regionális Fejlesztési Tanács által meghirdetett pályázatokon a város folyamatosan indul. Idén is több olyan pályázatot nyújtottak be, amelyek egy része nemcsak a város lakossága, hanem a kistérség, sőt ezen túl a kórház vonzáskörzete számára is fontos.

Ezek eredményeiről tájékoztatta a héten a sajtó képviselőit Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő.

2007. október 12.

Új Élet-fa

Tíz éves hagyomány, hogy évente kétszer facsemetéket ajándékoz az önkormányzat az előző félévben született új polgároknak. Az őszi eseményen a városháza udvarán Szirbik Imre polgármester köszöntötte a babákat és hozzátartozóikat.

Ahogy a fa gyökeret ereszt a földbe, úgy érezze a város új lakója is, hogy ide tartozik, fogalmazta meg a lényeget a polgármester, majd átadta az emléklapokat és a fára akasztható bronztáblákat. 54 meghívót küldtek, aki ezúttal nem tudta átvenni a facsemetét, jövő hét végéig még megteheti, mondta Balogh Györgyi, a városellátó intézmény műszaki vezetője, aki szakmai tanácsaival segített a választásban. Kisebb helyigényű berkenyét visz haza Kuli Bálint és Kuliné Váczi Andrea 8 hónapos kislányuknak, Réka Andreának (képünkön). A nagyszülők Gógány utcai kertjében jó helye lesz a fának, a nagypapa segítségével ültetik majd el.

2007. október 12.

A 13 vértanú emlékére

1849. október 6-án Aradon végezték ki az 1848/49-es magyar szabadságharc tizenkét honvédtábornokát és egy ezredesét. Ugyanezen a napon oltotta ki gyilkos golyó gróf Batthyány Lajos életét is, aki az első felelős független magyar kormány miniszterelnöke volt. A Damjanich János Általános Iskolában a vértanúk emlékhelyénél hajtottak fejet a 158. évfordulón. Részt vettek az önkormányzati frakciók képviselői, a fegyveres testületek vezetői, diákok és szülők. Megkoszorúzták a Damjanich János portréját is ábrázoló emlékművet Nyers József, a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki zászlóalj parancsnoka, Kun József, a rendőrkapitányság közbiztonsági osztályvezetője, Hor-nyik László, a körzet önkormányzati képviselője, valamint az iskolák felnőtt és diák képviselői helyezték el a kegyelet virágait.

2007. október 12.

Isten hozta vendégeinket!

Mikor a kedves olvasó ez írásomat kezében tartja, nekem, az öreg szentesi papnak német vendégei vannak Heidelbergből, a híres egyetemi városból. Nem először járnak itt. Már 1991-ben is itt énekeltek a Szent Anna-templom búcsúja alkalmából, tavaly is idelátogattak megünnepelni ennek 15 éves évfordulóját. Most meg azért köszönthetjük itt őket, mert nekik is "meg kell ünnepelniük" az ő "lieber Laci bácsi"-juknak vasmiséjét, ("Eisernmesse") és köszönteniük az ő belépését a 90. életévébe.

2007. október 12.

Hetvenkedés Balázs Árpáddal

Ünnepi köszöntő helyett

Balázs Árpád szentesi születésű zeneszerzővel élmény beszélgetni. Pedig, aki ismeri, tudja: a kérdést követő egy órában ő fog kérdezni és válaszol a felvetett témára. Teszi mindezt kedvesen, szellemesen és ismeret gazdagon. Ráadásul, valami kamaszos csillogással a szemében és ellenállhatatlanul!

2007. október 12.

Nemzeti

A városi könyvtárban a gondolkodók klubja Nemzeti sajátosságok címmel tart öszszejövetelt október 17-én, szerdán 18 órai kezdettel. A klubot, mint megszokott dr. Papp Erzsébet ny. gimnáziumi tanárnő vezeti.

2007. október 12.

Őrizetbe vették a lapszerkesztőt

Évfordulók - 2007.

50 éve, 1957. okt. 6-án megtartották a Szentes járási-városi munkásőr zászlóalj zászlóavató ünnepségét. Az alakulat utóbb a románok által 1919-ben kivégzett szentesi munkásmozgalmi mártír, Árvai Bálint nevét vette fel.

35 éve, 1972. okt. 6-án átadták Szentesen az AFIT Autójavító Vállalat Szentesi Üzemegységét.

80 éve, 1927. okt. 8-án tartották a Tóth József Színházban a Tiszavidéki Kiállítást záró Alföldi Bálat, ahol kiosztották a kiállítási díjakat. (Záráskor a kiállítást megtekintő vidéki vendégek száma 13 500 fő.)

20 éve, 1987. okt. 8-án az orvosi rendelőintézet parkjában felavatták Paulikovics István A Medicináról című köztéri szobrát.

105 éve, 1902. okt. 9-én megindult Szentesen a Függetlenség c. újság. (Kiadója és felelős szerkesztője Kecske-méthy Szabó Kálmán.)

70 éve, 1937. okt. 9-én Szentesre látogatott Makláry Károly, a tiszántúli református egyházmegye püspöke.

100 éve, 1907. okt. 10-én a szentesi szervezett munkások a hatósági tilalom ellenére tüntető körmenetet tartottak az általános és titkos választójog követelésének hangoztatásával. A rendőrség és csendőrség a menetet feloszlatta; néhány engedetlen munkást, valamint Gálfy Sándor lapszerkesztőt őrizetbe vette.

85 éve, 1922. okt. 10-én megalakult a Szentesi Polgári Leányiskola Ifjúsági Vöröskereszt szervezete. (Elnöke Pap Lajosné Gonda Júlia igazgatónő.)

80 éve, 1927. okt. 11-én bérmaútja egyik állomásaként Szentesre érkezett Hanauer A. István váci megyéspüspök.

75 éve, 1932. okt. 11-én elhunyt gróf Klebelsberg Kuno (1875-1932) nyugalmazott kultuszminiszter, Szentes díszpolgára.

95 éve, 1912. okt. 12-én alispáni javaslatra a belügyminiszter feloszlatta a Szentesi Általános Népkört. (Indok: alapszabály ellenes működés.)

60 éve, 1947. okt. 12-én Kéthly Anna szociáldemokrata országgyűlési képviselő, a parlament alelnöke beszámoló nagygyűlést tartott Szentesen a Barátság moziban. - A Független Ifjúság vekerháti szervezete keresztavató ünnepséget tartott a Veker-csárda előtti téren.

Összeállította:
Labádi Lajos

2007. október 12.

Mi is ott jártunk

Olvasóink írják

Kellemes meghívásnak tettünk eleget: szeptember 22-én a Temesvárhoz közeli Újszentes vendégei voltunk egy csodálatos falunapon. Megérkezésünk után a helyi parókia dolgozói reggelivel vártak: 44 deákost fogadott 15 felnőtt, kiszolgálva minket minden földi jóval. Találkoztunk a polgármesterrel, aki kedvességével lenyűgözött minket, majd látogatást tettünk az iskolánál, ahol elcsodálkoztunk a tantermek modernségén. Az igazgatónő végigkalauzolta a társaságot az épülő, többemeletes, hipermodern új épületben is. Az iskola udvarában a szentesi Szabadidős SK tagjai fát ültettek, s mi is részt vettünk az ünnepségen. Ebéd után Temesvárra utaztunk.

A város gyönyörű, parkjait színpompás virágok díszítik. Megnéztük a Hunyadi kúriát, a városházát, a Hősök terét, egy gyönyörű zsinagógát, a temesvári vár maradványait és a sétáló utcát. Az igazi faluprogram 18 órakor kezdődött a számunkra. Iskolánk mazsorett csoportja fergeteges sikert aratott. A közel 2 órás kulturális programot végignéztük, ahol fellépett egy német tánccsoport, a szentesi Jövőnkért Alapfokú iskola, a Szabadidős SK, s természetesen a helyiek magas színvonalú előadását is megcsodálhattuk. Este vacsorával kedveskedtek vendéglátónk, a búcsú pedig diszkóval ért véget. Fáradtan, de élményekkel gazdagon indultunk haza "Ószentesre". Köszönjük a meghívást, s tavasszal viszontlátásra a Deák-diák show-n.

Csorba László
A résztvevők egyike

2007. október 12.

Emberségből vizsgáztak

Szeretném, ha a újság hasábjain kifejezhetném köszönetemet  ismeretlen segítségnyújtóinknak.

Október 5-én, pénteken este 7 óra körül családommal Szegedről a Balaton felé igyekeztünk gépkocsinkkal. Enying után egy "S" kanyarban - valószínűleg az úttestre került csúszós anyag miatt - hirtelen kormányozhatatlanná vált az autó, s az út bal oldalára sodródva  mély árokba csúsztunk. A következő percben megállt mellettünk egy fehér, zárt kisteherautó. Én a volán mellől ki sem tudtam szállni, családtagjaim beszéltek a segítségünkre sietőkkel.  Vontatókötelükkel megpróbáltak kihúzni, de az autó olyan mélyen és meredeken volt az árokban, hogy a kötél a vontatóhoroggal együtt kiszakadt. A fiatalember, aki nem adta fel, hogy segítsen, a sötétben, zuhogó esőben a sárban az autónk alá feküdt, tengelyére kötötte a kötelet, s pár perc múlva újra az úttesten voltunk személyi sérülés nélkül. Az ijedtségből felocsúdva már csak a gyorsan autójukba pattanók hangját hallottuk: "még hosszú az út Szentesig." Nemcsak köszönetemet szeretném kifejezni családom nevében is, hanem üzenni mindenkinek, akiben néha megfogyatkozik az emberiességbe vetett hite: vannak, még mindig vannak önzetlen, sőt a maguk kényelmetlenségét félretenni tudó segítőkész, jólelkű emberek. A hét végét nemcsak a kiderült idő, hanem ez az élmény is széppé tette.(Még szeretném megjegyezni: ismét büszke voltam, hogy egykor magam is Szentesen születtem, s tíz évig a város lakója lehettem.)

Kissné Ágoston Ildikó
és családja

2007. október 12.

Nehézkes a közlekedés

Fogadóórát tartottak Cserebökényben és Kajánújfaluban

A kajánújfaluiak is panaszkodtak a buszközlekedésre

Cserebökényben és Ka-jánújfaluban tartott fogadóórát Sipos Antal, a Fidesz-KDNP egyéni önkormányzati képviselője október 6-án. A délutáni egyeztetésen az önkormányzati képviselőn és a lakosokon kívül jelen volt Farkas Sándor, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője is. A fogadóóra végén, a vélemények elhangzása és a problémák felvázolása után világossá vált, hogy a környékbelieket ugyanazok a kérdések foglalkoztatják. Ezek közé kiemelten a közlekedés, az utak, a vízminőség és a szemétszállítás tartoznak.

2007. október 12.

Magyar Termék Nagydíjas a TÉSZ

Ledó Ferenc, a TÉSZ elnöke az oklevéllel

A Magyar Termék Nagydíj védjegy, immár tíz éve tanúsítja a folyamatosan ellenőrzött, kiemelten jó minőséget és a megbízhatóságot a termékek körében.

Az idei ünnepélyes eredményhirdetésre a Parlamentben került sor szeptemberben. Ünnepi köszöntőt mondott dr. Szili Katalin, a Magyar Országgyűlés Elnöke. A Magyar Termék Nagydíj kitüntető címeket és trófeákat Puch László, az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának elnöke, az elismerő okleveleket és plaketteket Egyed Géza, a GKM Gazdaságfejlesztési Szakállamtitkára adta át.

Az idei díjátadási ünnepségen 22 pályázat érdemelte ki a Magyar Termék Nagydíj kitüntető címet. Örömmel tudatjuk, hogy a Dél-Alföldi Kertészek Szövetkezete, a friss fogyasztású étkezési paprikák termék kategóriában 2007-ben elnyerte a Magyar Termék Nagydíjat.

2007. október 12.

Lakbértámogatás

Az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérletéről korábban a február és a március végi ülésen tárgyalt a képviselő-testület. Akkor a lakásügyi bizottság rendelkezésére bocsátották a többletbevételt, hogy azt a szociálisan rászoruló családok közt lakbértámogatásként ossza szét. Az erre a célra felhasználható összeget a testület mintegy 6 millió forintban határozta meg. Lakbértámogatással kapcsolatban 123 kérelem érkezett a polgármesteri hivatalba a megadott június 15-i határidőig, amelyből csak 21-re tudtak a hatályban lévő rendeletek szerint támogatást adni. Így a megnevezett keretből maradt fenn pénz. Ezért határozati javaslatban terjesztették a legutóbbi soros ülésen a testület elé - a képviselők elfogadták - , hogy a lakbértámogatás igénybevételének feltételeit a következőképpen módosítsák: lakbértámogatást kérhetnek mindazok, akiknél a lakásban együtt lakó személyek egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg a mindenkori nyugdíjminimum (27.130 forint) kétszeresét, különleges esetben a 2,5-szeresét és nincs a létfenntartást biztosító vagyona. Az is adhat be kérvényt, akinél a bérlemény fenntartásának havi költsége eléri a háztartásban élők havi összjövedelmének 15 százalékát. Különösen indokolt esetekben a lakbér összegének nem- csak 30, hanem 50 százaléka is adható támogatásként. Ezek közé tartozik, ha a családban három vagy több kiskorú eltartásáról gondoskodnak. Ha nincs kereső a családban, ha a kérelmező egyedülálló nyugdíjas vagy fogyatékos, illetve a gyermekek után a család emelt öszszegű családi pótlékot kap.

2007. október 12.

Népdal is született a családjáról

Földvári N. István és Horváth Zoltán

A Közéleti Kávéház vendége e hónap első hétfőjén Földvári Nagy István nyugalmazott rendőrkapitány volt. 1950. november 16-án született, a Skorpió jegyében, ami egy erős, célratörő, dinamikus jegy.

Családja történetéről is mesélt, melynek akkor járt utána, amikor megkeresték a Szentesi ki kicsoda készítésekor. Az 1720-as évekig vezethető vissza az első írott nyoma annak, hogy a család Szentesen élt. Elődei valószínűleg szorgos emberek voltak, és több alkalommal nősültek nemesi családba. Így történhetett az, hogy az egyik őse anyai ágon - Földvári Nagy András nevű ősapjának a felesége - Médi Mihály nevű ember lánya volt, aki 1730 és 1740 között a városnak három alkalommal volt főbírája. Földvári Nagy István úgy érzi, visszaütött erre az ősére, hiszen ő 11 évig volt rendőrkapitány.

2007. október 12.

Hastáncosok versenye

Előzetesen már írtunk e hasábokon az első szentesi hastánc versenyről és gáláról. Nos, olvasóinknak adósak vagyunk még az eredménnyel. Elöljáróban azonban szólnunk kell arról, hogy az eseményt nagy várakozás előzte meg, úgy a versenyzők, mint a rendezők részéről. A szervezőkhöz összesen 74 nevezés érkezett, a versenyt 3-3 kategóriában indították, szólóban húszan, csoportkategóriában pedig 17 csoport 54 tagja mutatta be tudását. Voltak, akik szólóban és csoportban is megmérettették magukat a megyeházi rendezvényen.

2007. október 12.

Szent Korona

A Magyar Hagyomá-nyon Alapuló Baráti Kör október 18-án, csütörtö-kön 18 órára várja az érdeklődőket a Lajtha László zeneiskolába. A késő délutáni időpontban dr. Tóth Zoltán József alkotmányjogász, egye-temi tanár A Szent Korona tan aktualitása II. címmel tart előadást.

2007. október 12.

Kiigazítás

Előző számunkban cikk jelent meg a Rigó Alajos Általános Iskola, Diákotthon és Óvodáról. Az interjú abból az alkalomból készült, hogy a Csongrád Megyei Közgyűlés döntése alapján összevonták a csongrádi, szentesi és vásárhelyi intézményt. A helyszínen Kurucz Istvánné Kádár Éva igazgatónővel beszélgettünk. A cikkben sajnálatos módon az igazgatónő asszonyneve lemaradt. A hibáért az érintett elnézését kérjük.

(A szerk.)

2007. október 12.

A hallucinogének

Az Addiktológia és Drogambulancia sorozata - A dohányzástól a heroinig

A hallucinogéneket tudatállapot módosító hatásuk, a hallucinációk átélése, a tudattalan felszínre hozása miatt használják. Alkalmazásukkor szimbólumok, víziók lépnek fel. A hallucinogének közé a mesz-kalin, a varázsgomba, a PCP (angyalpor), a DOM és a DMT tartozik. Ide sorolhatók a szerves oldószerek, különböző kaktuszok, egyes gombák, a csattanó maszlag és a trombitavirág is. A témáról dr. Szalayné Péter Ildikó addiktológiai konzultáns tájékoztatta lapunkat.

2007. október 12.

Dzsembori London mellett

A magyar csapat vezetője volt dr. Kruzslic

Legutóbbi találkozásunkkor a továbbtanulási tervekről beszélgettünk Kruzslic Péterrel. Emlékszem, osztálytársával Késmárky Klárával kapott elismerést a középiskola befejeztével. Azóta sikeresen elvégezte a Szegedi Tudományegyetem jogi karát, majd PSD hallgatóként előadásokat tart és hallgat úgy, hogy fél évet a szegedi, fél évet a lyoni egyetemen tölt. A hároméves képzésben kutatási területe az alkotmány és az európai jog határán van.

2007. október 12.

Öt évig mozi!

Kevés vagy elég a néző?

Már több alkalommal, legutóbb képviselő-testületi ülésen is elhangzott: kevés néző látogatja a szentesi mozit. Sok vagy kevés, vagy éppen elég az a 12-13 ezer ember, aki jegyet vált évente az Őze Lajos Filmszínházba?

Többféle választ adhatunk a kérdésre. Attól függ, kinek a szemszögéből nézzük a problémát. Azok a tizen- és huszonévesek, akik a nézők többségét alkotják, biztosan úgy gondolják: mozi nélkül nem maradhat a 30 ezer lakosú város. Ők, úgy havonta ezren fontosnak tartják a mozit, a közösségi filmnézést. Az egykori közel 3000 hazai moziból, alig 800 maradt meg mára és Csongrád megyében is csak két, több termes Szegeden és egy-egy Vásárhelyen, Csongrádon és Szentesen. Több városban megszűnt az elmúlt 10-15 évben a rendszeres filmvetítés.

2007. október 12.

Pályázat-dömping

A Koszta József Múzeum a legújabb időszaki kiállításához kapcsolódó meseíró-és rajzpályázatokat hirdet általános iskolás és középiskolás diákok számára.

2007. október 12.

Beszámoló

A mozgáskorlátozottak szentesi csoportja október 13-án, szombaton 14 órakor tartja éves beszámoló csoportgyűlését a közép-iskolai konyha ebédlőjében. A beszámolót követően műsor és vacsora lesz, valamint zene és tánc szórakoztatja a megjelenteket. A vezetőség minden tagját és a hozzátartozókat is várja.

2007. október 12.

Újra Kosztáért

Mint lapunk is megírta, az Együtt Szentesért Egyesület kezdeményezésére a város pár hónapja kérelemmel fordult a fővárosi Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottsághoz a szentesi kötődésű festőművész, Koszta József földi maradványainak hazahozatala érdekében. A bizottság elutasította a kérelmet, s ekkor úgy tűnt, nem kerülhet Koszta Szentesen díszsírhelyre. Azóta sikerült felvenni a kapcsolatot a Kossuth-díjas művész oldalági leszármazottaival. Ezért az egyesület az önkormányzattal és a Tájak-Korok-Múzeumok Egyesület helybeli tagcsoportjával közösen a napokban méltányossági kérelemmel fordult a bizottsághoz. Az ügy fontosságára való tekintettel több okiratot is mellékeltek az új beadványhoz: a Koszta-házaspár végrendeleteit, a családtagok támogató javaslatát, illetve dr. Dömötör János művészettörténész, a Tornyai János Múzeum és a Koszta József Múzeum volt igazgatójának levelét, melyben művészettörténész szemmel vont párhuzamot Vásárhely festőjének, Tornyainak hazai földben történő elhelyezéséről és a szentesiek ez iránti kérelméről Koszta esetében. Az egyesület kéri a lakosság türelmét, bízva abban, hogy ezúttal a város akaratával megegyező döntés születik.

(darók)

2007. október 12.

Lúdas Matyi

A Lúdas Matyi mesejátékot a Főnix Művészeti Műhely mutatja be az óvodásoknak október 16-án, kedden 10 órakor, a kisiskolások délután 14 órára mehetnek a Tóth József Színházterembe (Micimackó-bérlet). Másnap 17-én, 10 órakor a Pinocchio-bérleteseket várják a népszerű mesejátékra.

2007. október 12.

Az időseket köszöntötték

Az ENSZ 1991-ben hivatalosan is az Idősek Világnapjának nyilvánította október 1-jét. Azóta minden évben a világ valamennyi országában ünnepélyes keretek között megemlékeznek a Föld csaknem hatszázmillió idős lakosáról. Városunkban idén október 7-én rendezett ünnepséget ebből az alkalomból Szentes Város Gondozási Központja a Központi Gyermekélelmezési Konyha ebéd-lőjében.

Az ünnepségre több mint kétszázan voltak hivatalosak. Nekik nemcsak ebéddel és zenés mulatsággal kedveskedtek a szervezők, hanem műsorral is. Ahogyan azt dr. Sztantics Csaba jegyző beszédében elmondta, ez egy kivételes nap több szempontból is. Szerinte két irányból közelíthető meg a világnap. Egyrészt azokat a csoportokat, amelyeket nagy tisztelet övez bizonyos napokon megünneplünk, kiemelünk a hétköznapjainkból, és tevékenységüknek megfelelően szeretettel köszöntjük. Másrészt pedig ilyenkor megszólal a társadalom lelkiismerete, és olyan csoportokat kíván a maga szintjére emelni, amelyek bizonyos adottságaiknál fogva már nem képesek ugyanazt a teljesítményt nyújtani, amelyet aktív korukban. - Az idősek tiszteletet és szeretetet érdemelnek - hallhattuk dr. Sztantics Csabától. Szavait pedig a műsorban fellépők bizonyították, hiszen szeretetteljes és sokszor komikus produkcióval tették felejthetetlenné a délutánt és nevettették meg közönségüket. Színpadra lépett többek között a Derekegyházi Nyugdíjas Klub, de a Kaskantyúi színjátszók, valamint a gondozási központ ellátottjai és munkatársai is szerepeltek. A közönség pedig láthatott például palotás táncot, "némafilmet" a nagy komikus, Charlie Chaplin születésnapjáról, és mulatós zenével egybekötött előadást is. Valamint verseket hallgathattak meg, melyek egyikével Ollai Istvánné önkormányzati kép-viselő kedveskedett a meghívottaknak.

Cs. Viktória

2007. október 12.

Adó-infó

Törőcsik Norbert rovata

Start-kártyák igénylése

A munkáltató járulék-kedvezményeinek az igénybevételére a Start, Start Plusz, Start Extra kártyák birtokában van mód. A kiváltása a munkavállaló feladata, melyet az adóhatóságnál kezdeményezhet.

2007. október 12.

Erőszakoskodott

Október 1-jén 8 óra, és 2-án este 6 óra között történt, hogy egy társasház alagsorában parkoló, Yamaha típusú motorkerékpár tankját ismeretlen tettes összekarcolta, a rendszámtábláját pedig megrongálta. Az elkövető egy cédulát is elhelyezett a járművön "Ez nem parkolóhely!" felirattal. Az okozott kár mintegy negyvenezer forint. A rendőrség rongálás miatt vizsgálódik az ügyben.

Szeméremsértés miatt indult büntetőeljárás egy ismeretlen férfi ellen még az év elején. A férfi 20-22 éves, kb. 180 cm magas, vékony testalkatú, világos bőrű, és Szegváron követte el a bűncselekményt. Hasonló személyleírást adtak arról az illetőről is, aki szeptember 28-án, az éjszakai órákban ugyancsak Szegváron, az utcán zaklatott egy arra haladó fiatal lányt, majd a hölgy előtt önkielégítést végzett.

Október 3-án, éjfél előtt nem sokkal igazoltattak egy nőt a Füsti cukrászda előtt a városközpontban. Valószínűleg a rendőri intézkedés dühítette fel annyira a hölgyet, hogy minden ok nélkül beverte a Füsti cukrászda kirakatának az üvegét. A garázdasággal okozott kár kb. 10 ezer forint.

H. V.

2007. október 12.

Próbafűtés

Pistike ül a buszon, mikor felszáll egy öreg nénike, és odabiceg mellé.

- Néni, fáj a lába? - kérdezi Pistike.

- Igen, fáj.

- A néni gyerekkorában átadta a helyét az idősebbeknek?

- Igen, kisfiam.

- Azért fáj.

2007. október 12.

Tóni bácsi konyhája

  • Lecsós rostélyos
  • Mazsolás halmocskák
2007. október 12.

Első osztályú lányok

A Szentesi Tenisz Klub női csapata

Házi döntő volt Szentesen a női II. osztályú tenisz csapatok versenyében. Az OB II. C és D csoportjának győztesei, a Szentesi Kinizsi, illetve a Szentesi Tenisz Klub női csapatai szeptember 30-án mérték össze erejüket az I. osztályba kerülésért. A végeredmény: a Szentesi Tenisz Klub lányai nagy küzdelemben 7-2 (4-2) arányban győztek.

A győztes csapat évek óta a másodosztályban versenyez. Hol csoportgyőztesként, máskor ezüstérmesként végzett, tehát korábban is adott volt a lehetőség, hogy egy sikeres szerepléssel az első osztályba jusson. Mint ismeretes, a női másodosztályban négy csoportban 16 csapat versenyez a csoportgyőzelemért, és a csoportgyőztesek döntik el egy mérkőzésen ki kerülhet föl az első osztályba. Ez most a Szentesi Tenisz Klubnak sikerült.

- Megszereztük a jogot a felsőbb osztályra - szögezi le Mészáros Zoltán klubelnök. - Ennek nagyon örülünk, de azt is be kell vallanunk, hogy a vezetésnek el kell gondolkodni azon, hogy a jövő esztendőben belevágunk-e az első osztályba, hiszen már volt erre lehetőség, de akkor az anyagiak miatt nemet mondtunk. Ez alkalommal is az anyagiak nehezítik meg a dolgunkat. Az első osztályban való szereplés több utazással, szállással, és egyéb költségekkel jár, azon túlmenően erősítésre is szükségünk lesz, hiszen az első osztályban tapasztalt, rutinos játékosokkal kell fölvenni a versenyt. Azt gondolom, ott jelentős tőkeinjekcióra lenne szükség. Hamarosan döntenünk kell erről.

(lovas)

2007. október 12.

Meglett a zakó

Exiles RFC-Szentesi VSC '91-esek RK 114-5. A tavalyi bajnokkal csapott össze a múlt hétvégén a szentesi gárda. Mármint az a része, aki elutazott a mérkőzésre. A hiányzásra mindenkinek jó oka volt - sajnos ez az amatőrség egyik hátul ütője -, de ebben az esetben a 15 kezdő játékosból 5 hiányzott. A maradék küzdött hősiesen, de az esélytelenség nyomasztó érzése kivette a játékosokból azt a tüzet, amivel esetlegesen egy szebb eredményt el lehetett volna érni. Mert ennél csak szebbet lehetett volna.

A két csapat közt nincs ekkora különbség, de ott és akkor sajnos volt. A '91-esek becsület célja Kiss István nevéhez fűződik, aki egy laposan előre rúgott labda után sprintelve sikeresen rakta be a célterületre azt. A szentesi gárda következő összecsapása a Magyar Bajnokságban szereplő Pozsony csapata ellen október 14-én vasárnap lesz, Szlovákiában.

2007. október 12.

Sporttörténelem!

A Szilver TSE kétszeres magyar bajnok párosa minden idők legjobb magyar eredményét érte el a Salzburgban rendezett tíztánc világkupán: László Csaba és Mikes Anna harmadik lett 23 ország táncospárja között.

- Tíztáncban még nem volt ilyen eredmény. A latin más, abban Maurizio Veskovo és Törökgyörgy Melinda a világbajnoki címre pályáznak. Igaz, ők olasz-magyar, Anna és Csaba magyar páros - magyarázza Szatmári Nagy Szilvia. A Szilver vezetője nagyon boldog, mert ez az eredmény a klub életében is a legjobbnak számít, ráadásul Csaba olyan partnerrel érte el, akivel még csak 8 hónapja táncol. Sikeres volt tehát a választás, Szilvia optimista.

2007. október 12.

Újbudán nyertek

Bár nem lehetett tudni, hogy milyen eredménnyel zárul az újonc Újbuda elleni hétfő esti futsal mérkőzés, a Legrand-MetalCom-Szentes vezetősége bízott a pontszerzésben. A vendéglátó budaiak korábban legyőzték a Ferencvárost, és döntetlent értek el a Cső-Montage ellen, így jogos volt a mértéktartó bizakodás. A találkozó után aztán gyorsan kiderült, hogy az újbudaiak legalább annyira tartanak a mérkőzéstől, ha még nem jobban, mint a szentesiek.

A Legrand pompásan kezdte a találkozót, hiszen már a második percben a mieink örülhettek. A játékrész hátralévő része is vendégfölényt hozott, 3-0-s Metal-Com vezetéssel vonultak pihenőre a csapatok. A szünet után is uralta a játékot a Szentes, további gólokat lőttek és növelték előnyüket, végül 6-2-es győzelemmel zárult a találkozó. Koncz Zsolt a csapat játékos-edzője szerint fegyelmezett játékot nyújtva, ellenfelüket védekezésben és támadásban egyaránt felülmúlva gyűjtötték be a bajnoki pontokat. A szentesi találatokat Varga Róbert (2), Kerepeczki, Brin-szki, Szabó Árpád, és Kazán Attila szerezték. A futsal válogatott brazíliai túrája miatt a bajnokságban most öt hét szünet következik, ami nem feltétlenül jön rosszul a mieinknek, mivel - Koncz Zsolt szerint - akkorra a nagypályás szezon is a vége felé közelít majd, és talán annak végeztével még frissebben érkezhetnek a labdarúgók a futsal bajnokikra. Az edzések természetesen folytatódnak a szünet alatt is, hogy aztán újabb győzelmeknek örülhessen a csapat és lelkes szurkolótábora.

H. V.

2007. október 12.

Győzelem a nyitányon

Kosárlabda NB II.

A 2007/2008-as NB II-es kosárlabda bajnokság nyitó mérkőzésén a Dr. Papp Lász-ló Sportcsarnokban a Szentesi Kosárlabda Club Nagykőrös együttesét látta vendégül, és végig irányították a mérkőzést. (A csapat öszszeállítása: Bere Márton, Simon Krisztián, Czibere Zoltán, Kútvölgyi Csaba, Bar-tucz Csaba kezdő ötös mellett csereként játszott még, Marossy Arnold, Kovács István, Ferwagner Péter, Rat-kai Attila, edző: Molnár Lajos).

A nyitó meccsen óriási fölényben játszottak a Kurca-partiak, így a vendégek nem tudtak a helyzettel mit kezdeni. A 110-60-as szentesi győzelem önmagáért beszél. Az eredmény is bizonyítja, hogy a két együttes nem volt egy súlycsoportban.

2007. október 12.

Tánc

Szeptember végén Gyo-maendrődön rendezték meg a 33. Rumbalidor klubközi táncversenyt, ahol a Szilvert TSE versenyzői a következő eredményeket érték el: Gyermek I. E és D latin kategóriában: 1. Rónyai Zoltán és Farkas Boglárka. Gyermek II.  E és D standard: 2. Katona András és Márton Katalin. Junior I. E és D stand.: 1. Hegyes Bertalan és Ambrus Adél. Latin: 2. Hegyes Bertalan és Ambrus Adél, 6. Túri György és Katona Manuéla. Junior II. E és D stand.: 1. Győrfi Norbert és Szűcs Liliána, 2. Vámos István és Gyovai Loretta. Latin kategóriában 3. Győrfi Norbert és Szűcs Liliána.

2007. október 12.

Vereség

Újabb két mérkőzést (3.-4. forduló) játszottak az asztalitenisz NB III-as bajnokságban. A Szentesi Kinizsi férfi csapatának nem termett babér az utóbbi két mérkőzésen. A 3. fordulóban hazai környezetben fogadták a mezőtúriakat és a vendégek 11-7-re győztek. (Szentesi pontszerzők: Csúcs 3, Simon 2, Takács és T. Nagy 1-1).

A 4. etapon idegenben álltak asztalhoz a Kinizsi pingpongosai Tiszafüreden. Fellépésüket itt sem kísérte siker: Tiszafüred-Szentesi Kinizsi 14-4. (Szentesi pontszerzők: T. Nagy 3, Kürti 1).

2007. október 12.

Eddig százszázalék

Három győzelemmel indított a női vízilabda bajnokságban a Hungerit-Me-tal-Com-Szentes gárdája, amit az elmúlt szombaton a negyedik követett, ezúttal a BVSC ellen. Ábel találatával kezdődött a mérkőzés, ám az első negyedben jelentős előnyre még nem tudott szert tenni a Szentes, a következő nyolc percben viszont minden eldőlt. Kotova kétszer is villant, Győri és Ábel is, Szremkó pedig káprázatos átadása után az ausztrál Maggann már második gólját szerezte a mérkőzésen. A 9-2 után már sejteni lehetett, hogy zsebben a két pont, különösen azok után, hogy a különbség már tíz volt a két csapat között. Jöhettek a fiatalok. Kocsis István vezetőedző mindenkinek igyekezett játéklehetőséget biztosítani. Ekkor zárkózott és jött közelebb ellenfeléhez a BVSC, ám hat gólnál kisebb már nem lett a különbség, sőt a végére nyolcra nőtt (17-9). Kocsis István szerint magabiztosan játszva szereztek újabb pontokat, kétség sem férhetett a győzelemhez.

Ezen a héten szerdán Dunújvárosba utaztak ed-zőmérkőzést játszani, hogy aztán a hétvégén a Domi-no-Honvéd otthonában próbáljanak meg minél szorosabb mérkőzést játszani esélyesebbnek tartott ellenfelükkel.

H. V.

2007. október 12.

Négy gólt lőttek

Az elmúlt hétvégén itthon kapott ki, most - ugyancsak hazai pályán - magabiztos, 4-0-ás győzelmet aratott a hódmezővásárhelyi Astra ellen a Szentesi Kinizsi megyei első osztályú labdarúgó csapata. A gól nélküli első félidőben a hazai helyzetek sorra kimaradtak, ám a 40. percben tíz főre fogyatkozott a vendégcsapat ( Lajos Mátét könyökölte le ellenfele), később kiderült, alaposan meghatározta a mérkőzés végkimenetelét.

A pihenő után hat perc alatt háromszor is gólnak örülhettek Bozóki tanítványai, előbb Törőcsik, majd Bárány és Páger volt eredményes, végül még Pataki Csaba is betalált, beállítva ezzel a végeredményt. Az összecsapást a Szentes is tíz játékossal fejezet be, Páger ugyanis megsérült, és mivel már nem volt több cserelehetősége Bozóki edzőnek, így kiegyenlítődött a játékos létszám a pályán.

Október 13-án, szombaton a Zsombó érkezik, ellenük - Bozóki szerint - illik begyűjteni a három pontot, hiszen a két hazai botlást ki kellene javítani. A mérkőzés 15 órakor kezdődik, a három sárgalapos Bárány eltiltás miatt nem szerepelhet.

H. V.

2007. október 12.

Fotós seregszemle

Szerencsés számnak bizonyult a 13-as, az Alföldi Fotószalon meghirdetésekor. Ennyi év telt el az első, hat megye fotósait érintő kiállítás első megrendezésétől. A tárlat előzménye a Dél-alföldi Fotószalon, amely 27 éve indult útjára. A 2007-es pályázatra 82 fotós, 394 alkotást küldött a Szentesi Művelődési Központ címére.

Az országosan is elismert kiállításra 45 szerző, 60 fotóját javasolta bemutatni a szakmai zsűri. A cél, hogy a fotósok legújabb alkotásai szerepeljenek a tárlaton. Az ünnepélyes megnyitót október 23-án, kedden 15 órakor tartják a Művelődési és Ifjúsági Házban. A kiállítást Szirbik Imre, országgyűlési képviselő, polgármester ajánlja a nézők figyelmébe. A bíráló bizottság döntése alapján tíz díjat adnak át a legjobbaknak. Marton Ferenc, a Szentesi Fotókör tagja különdíjban részesül.

2007. október 12.

Mester és tanítvány

A Koszta József Múzeum második időszaki tárlata látható a ligeti épületben. Fülöp Ilona és lánya, Mester Kata "mesélő" alkotásait bemutató kiállítás itteni elrendezését európai színtűnek nevezte Kass János a kiállítás megnyitóján. Elmondható: nem egy szimpla kiállítás nyílt, ugyanis Lilliput-sarkot alakítottak ki a terem egyik részében, ahol az óvodások, kisiskolások asztaloknál ülve rajzolhatnak, színezhetnek a fali képek társaságában, közben a múzeum munkatársai által felolvasott meséket hallgathatják lemezről. Mester Kata alkotásait a kicsik szemmagasságában függesztették ki a falra. A kiállítás november 30-ig látogatható.

2007. október 12.

Ásványok

A Koszta József Múzeum megyeházi épületében Ásványok világa címmel nyílik időszaki kiállítás. A szegedi Móra Ferenc Múzeum ás-vány-gyűjteményéből öszszeállított tárlatot dr. Gaskó Béla megyei múzeumigazgató-helyettes nyitja meg október 19-én, pénteken 16 órakor.

2007. október 12.

Településszerkezet

A Rádió Szentes (106,1 MHz) műsora a Rádiós fogadóóra október 17-én, szerdán 10 órakor lesz hallható. A műsor vendége: Czirok Jánosné a műszaki osztály osztályvezetője, valamint Juhász Márta Szentes Város főépítésze.

A műsor témája: Szentes Város településszerkezeti terve.

Az adásban, mint már megszokott dolog, a frissen megfogalmazott problémákra, kérdésekre is szívesen válaszol a vendég.

2007. október 12.

Sakk 14-én

A Szentesi Spartacus Sport-kör sakk szakosztálya a 2007 /2008-as szezonban is az NB II-es bajnokságban játszhat. A Spartacus sakkozói az alábbi időpontokban bonyolítják a fordulókat: október 14-én Kecskemétre látogatnak, november 11-én Baján játszanak, november 25-én a Maróczy GSE II-vel mérkőznek meg, december 9-én Makóra mennek, december 16-án a mező-berényieket fogadják.

2007. október 12.

Szabadidős teremfoci

A Szabadidős Sportklub szeretetakciós teremlabdarúgó tornát szervez október 28-án, vasárnap a városi sportcsarnokban. A csapatok október 17-én, szerdán 17 óráig nevezhetnek a klub Tóth J. u. 28/A sz. alatti helyiségében. (Igazolt játékosok csak megyei II. osztályig vehetnek részt.)

2007. október 12.

Érmet hoztak

Október 7-én Szirmabe-senyőn rendezte meg a Magyar Parasport Szövetség első országos lovasversenyét. A versenyzők a tavasszal rendezett regionális döntők bajnokai voltak. Szentesről a Jó Úton-Lóháton Alapítvány két lovasa vehetett részt a megmérettetésen előzetes eredményeik alapján.

Gyógypedagógiai lovas-torna 2. kategóriában Horváth Zsolt ezüstérmes lett, Földi Péter pedig az 1. kategóriában a bajnokoknak járó kupát vehette át. Felkészítőjük Kézsmárkiné Piti Irén lovasterapeuta. A versenyszámok között lovas-kaszkadőr, dáma-lovas, western-lovaglás, fogathajtó bemutató szórakoztatta a résztvevőket.

2007. október 12.

Elmarad

Értesítjük a szentesi zenebarátokat, hogy Sankt Augustin és Szentes muzsikusainak október 13-ra meghirdetett (szombat, 18 óra) hangversenye betegség miatt elmarad - a zeneiskola vezetősége.

2007. október 12.

Kertbarát

A Király István Kertbarátkör tagjai október 22-én, hétfőn 18 órakor tartják öszszejövetelüket. A Móricz Zsigmond Művelődési Házban dr. Szerb János főorvos tart előadást a cukorbetegségről.

2007. október 12.

Október 23.

A nyugdíjasok klubjának tagjai október 19-én, pénteken 14 órakor találkoznak a Móricz Zsigmond Művelődési Házban, majd megemlékeznek az 1956. október 23-i forradalom és szabadságharc évfordulójáról. A jelenlévők Hojcsi Pál előadását hallgathatják meg.

2007. október 12.

Sátrat állítanak

Az uszoda vezetősége tájékoztatja a lakosságot, hogy a Széchenyi ligeti sportuszodában október 15-16-17-én sátorállítási munkálatok miatt a 25 méteres és a 33 1/3 méteres medencék felváltva üzemelnek.

2007. október 12.

Cselgáncs

A Pollák DSE cselgáncsosai Szekszárdon versenyeztek, ahol a Diák "A" (1995) Országos Egyéni Bajnokságot rendezték meg.

Eredmények: +56 kg 3. Kürti Varínia, -54 kg 2. Máté Dániel, -60 kg 5. Valkai Béla.

2007. október 12.

Győzelem a fővárosban

A fővárosban, a BVSC vendégeként tudott nyerni a Pendola-Elektroglob-Szentesi VK férfi vízilabda csapta. A 9-8-as győzelmet követően Berki András, a Szentes vezetőedzője lapunknak elmondta, hogy fegyelmezett, taktikus játékuknak köszönhetjük az akár bravúrosnak is mondható sikert. A találkozón szinte végig a Pendola vezetett, és ezt az előnyt továbbra is meg tudták őrizni, hogy az addigi legjobb teljesítményt nyújtó Csente Dávidot a 9. percben cserével, végleg kiállították. Sikerült a BVSC legjobb fegyverét, a lefordulásokat megakadályozni, ez is fontos kulcsa volt a győzelemnek. Október 13-án, szombaton a Vasas vendége lesz a Szentes, az összecsapáson biztos nem szállhat medencébe a sérüléssel bajlódó Maklári Ádám.

(hv)

2007. október 12.

Családi események

Született: Cziczka Krisztián Alexnek és Piti Mariannak Barnabás, Orosz Jánosnak és Kis Szilviának Zsombor Zalán, Benedek Zoltánnak és Németh Gabriellának Balázs Máté, Cseh Zoltánnak és Máté Katalinnak Tamara nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Hérány Ferenc és Marsovszki Mónika, Varga Ferenc és Kucsera Gabriella, Dömsödi Péter és Demeter Melinda.

Elhunyt: Gágyor László, Berényi Sándorné Szél Etelka, Kovácsné Rostás Margit Katalin, Szilágyi Sándorné Kövér-Kis Eszter, Balogh-Szabó Istvánné Mezei Julianna, Kádár Jánosné Pozsár Mária.

(hv)