2007. október 12.

Dzsembori London mellett

A magyar csapat vezetője volt dr. Kruzslic

Legutóbbi találkozásunkkor a továbbtanulási tervekről beszélgettünk Kruzslic Péterrel. Emlékszem, osztálytársával Késmárky Klárával kapott elismerést a középiskola befejeztével. Azóta sikeresen elvégezte a Szegedi Tudományegyetem jogi karát, majd PSD hallgatóként előadásokat tart és hallgat úgy, hogy fél évet a szegedi, fél évet a lyoni egyetemen tölt. A hároméves képzésben kutatási területe az alkotmány és az európai jog határán van.

Újbóli találkozásunknak más apropója van: a cserkészmozgalom. Dr. Kruzslic Péter tanulmányai mellett részt vesz a mozgalomban. A nyáron Angliában járt, a dzsemborin a cserkészmozgalom 100. évfordulóját ünnepelték.

Ismeretes, a mozgalom Angliából indult, és elég hamar gyökeret vert hazánkban is. A világháború után betiltották, az úttörők vették át a helyét. Majd 1989-ben az új egyesülési törvénnyel újjáéledt a cserkészet is, azóta létezik újra Magyarországon. Dzsemborit 1933-ban rendeztek Gödöllőn.

Péter Szentesen lépett be az 595. számú Bethlen Gábor cserkészcsapatba. Mint mondja, a mozgalom általában a fiataloknak szól. A 18. év betöltéséig különböző képzési formákban vesznek részt, utána - mert a cserkészfogadalmat egy életre tesszük, hangoztatja, - a további képzések során, mint őrsvezető, segédtiszt vagy tisztként segítheti a szervezést.

- Így lettem 2005-ben segédtiszt - meséli. - Korábban is részt vettem már nemzetközi projektben, mint 2005 nyarán az európai dzsembori, melyet igazából az angol szervezők a mostani világtalálkozó főpróbájának szántak. A világ-dzsembori a világ különböző országaiból érkező cserkészek találkozója, olyan nemzetközi tábor, amit négyévente szerveznek. Angliában a Magyarországról kiutazó csapat vezetőjeként vettem részt az eseményen, melynek különlegessége a 100. évforduló volt.

Megtudtuk, összesen hat országgal számolhatunk a világban, ahol nincs cserkészet. A világ legnagyobb ifjúsági szervezete. A dzsemborin közel negyvenezer fiatal vesz részt, kinn a mezőn, sátorban lakik együtt közel 12 napig. Az ilyen dzsembori a cserkésznek jutalom, úgy válogatjuk ki a fiatalokat az ország különböző részéből, mondja Péter. Angliában 565-en voltak a közel 8 ezer magyar cserkészből. A tábor elsősorban a 14-18 éves fiataloknak szól, négyszáznál is többen mozogtak ebben a körben, a többiek valamilyen rendfokozatban vezetőként utaztak ki.

A dzsemborit London mel-letti település nagy rétjén rendezték. A résztvevőket, így a magyarokat is, különböző altáborokban helyezték el, más nemzetköziségű rajok közé. A tábor egyik célja, más országok kultúrájának a megismerése. Nagy össznépi program igazából három várt rájuk: a tábornyitás, közepén az évforduló ünnepe és a táborzárás ceremóniája. Mellette különböző programokat szerveztek, például kiállításokat, minden ország bemutathatta történelmét, jelenét, sportját. A magyarok a néptáncoktatásban és a kürtőskalács készítésben jeleskedtek.

Ami pedig a szentesi cserkészcsapatot illeti, '92. óta működik újra. Fenntartója a Felsőpárti Református Egyházközösség. Gilicze And-rásné csapatparancsnok irányítása mellett kis csoportokban dolgoznak, a rendszeres cserkészmunka a 7 fős őrsökben zajlik. Természetesen helyben is készültek az évfordulóra: már túl vannak egy, a csongrádiakkal közösen szervezett programon, az alkalomra október 20-án kiállítást rendeznek a városi könyvtárban.

Lovas József