2007. október 12.

Népdal is született a családjáról

Földvári N. István és Horváth Zoltán

A Közéleti Kávéház vendége e hónap első hétfőjén Földvári Nagy István nyugalmazott rendőrkapitány volt. 1950. november 16-án született, a Skorpió jegyében, ami egy erős, célratörő, dinamikus jegy.

Családja történetéről is mesélt, melynek akkor járt utána, amikor megkeresték a Szentesi ki kicsoda készítésekor. Az 1720-as évekig vezethető vissza az első írott nyoma annak, hogy a család Szentesen élt. Elődei valószínűleg szorgos emberek voltak, és több alkalommal nősültek nemesi családba. Így történhetett az, hogy az egyik őse anyai ágon - Földvári Nagy András nevű ősapjának a felesége - Médi Mihály nevű ember lánya volt, aki 1730 és 1740 között a városnak három alkalommal volt főbírája. Földvári Nagy István úgy érzi, visszaütött erre az ősére, hiszen ő 11 évig volt rendőrkapitány.

Családjuk háza a Dózsa György utca 69. szám alatt állt. Ez több mint 200 éve a család birtokában van. Tehát a volt rendőrkapitányt munkáján kívül családja is idekötötte és köti.

Nagyapja és nagymamája között 45 év volt a korkülönbség. Nagyapja jómódú parasztember volt, és amikor meghalt a felesége, elvette a cselédlányát. Édesapja születésekor nagyapja 65 éves volt. Nagymamájáról is mesélt. Van egy népdal, amely így kezdődik: "Nincs Szentesen olyan asszony, mint Túriné komámasszony..." Ez a népdal benne volt az általános iskolai zenekönyvben is. A Vásárhelyi úton áll egy kis sárga tanya, ez volt a Túri tanya, ahol nagyszülei, déd- és üknagyanyjáék is laktak. A Sári lány volt a dédnagyanyja. Ő szerepel a népdalban, ő az, aki "megesett", és megszületett a nagymamája, Túri Eszter.

1955-ben a Földvári Nagy család elköltözött Kunszent-mártonba. Négyen voltak testvérek. Ő és két fiútestvére ott kezdték általános iskolai tanulmányaikat. Édesapja fogatosként dolgozott egy ta-nyán. 1962-ben jöttek vissza Szen-tesre, húguk már itt járt általános iskolába. A Deák Ferenc iskolában tanultak, ő 1965-ben végzett. Mun-káscsalád gyermekeként nem volt kitűnő tanuló, későn érő típusnak tartja magát. Várpalotára került ipari iskolába, és nagybátyja után kőművesnek adták. 1968-ban végzett, és visszajött Szentesre. Első munkahelyén, a Kontaktá-ban karbantartó volt. 1970-ben vonult be katonának, Csongrádra került. 1974-ben házasodott először. Sógora rendőr volt, az ő hatására jelentkezett a közlekedési osztályra. 1975. november 1-jén kezdett a rendőrségnél dolgozni, 1983-ig volt ezen az osztályon. Ekkor parancsnokai úgy döntöttek, hogy átteszik a bűnügyi szolgálathoz. Felvételizett a rendőrtiszti főiskolára, 1987-ben avatták rendőrhadnagygyá. 1988-ban az akkori parancsnok beteg lett, és kerestek helyette egy vezetőt. Így lett ő ebben az évben a bűnügyi osztály irányítója. 1995-ben nevezték ki a rendőrkapitányság vezetőjévé, és 2006-ig töltötte be ezt a posztot.

1990-ben függetlenként indult a választásokon a 11. választókörzetben, a berekháti részen. Bekerült a képviselő-testületbe, melynek négy évig tagja volt. 2006-ban újra indult a választásokon, egy párton kívüli szervezet képviseletében, és Horváth Istvánnal bekerültek a testületbe.

Két gyermeke van. Lánya, Zsuzsi márciusban unokával ajándékozta meg. 1993-ban született Dani fia, a második házasságából.

- Pályafutásom során sok elismerést kaptam. A belügyminiszter asszony rendőrségi főtanácsosi címet adományozott, kaptam dísztőrt, aranygyűrűt. A rendőrség megbecsülte a munkámat, és próbáltaím úgy dolgozni, hogy ezt az elismerést ki is érdemeljem.

A volt rendőrkapitány ma is dolgozik, vidéken cégvezető-helyettes.

M. A.