2007. október 12.

Nehézkes a közlekedés

Fogadóórát tartottak Cserebökényben és Kajánújfaluban

A kajánújfaluiak is panaszkodtak a buszközlekedésre

Cserebökényben és Kajánújfaluban tartott fogadóórát Sipos Antal, a Fidesz-KDNP egyéni önkormányzati képviselője október 6-án. A délutáni egyeztetésen az önkormányzati képviselőn és a lakosokon kívül jelen volt Farkas Sándor, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője is. A fogadóóra végén, a vélemények elhangzása és a problémák felvázolása után világossá vált, hogy a környékbelieket ugyanazok a kérdések foglalkoztatják. Ezek közé kiemelten a közlekedés, az utak, a vízminőség és a szemétszállítás tartoznak.

Cserebökényben elégedetlen emberek mondták el véleményüket a néhány hónappal ezelőtt megváltozott buszmenetrend miatt, mely lényegesen megnehezíti a környékbeliek életét. - Különösen nagy problémát jelent ez a kisgyermekes családokban, hiszen a gyermekek többségének napi hét tanórán kell résztvenniük. Az utolsó foglalkozás végének időpontja miatt azonban képtelenek elérni a 14 óra után induló autóbuszt, hogy még időben hazajöjjenek. Így meg kell várni a 16 óra után induló menetrendszerinti járatot, mely időbeli kiesést jelent a házi feladatok elkészítésében és a tanulásban - mondta el a fogadóórán meg-jelent szülők egyike. Emellett félelmet is kelt a szülőkben, hogy kisgyermekeik a városban töltik el ezt a néhány órát. Igaz ez a felnőttekre is, akiknek a munka vagy a háziorvos felkeresése után szintén hosszú ideig kell várniuk. Emellett érthetetlen számukra az is, hogy több járat az eddigiekhez képest már csak Kajánújfalu-ban áll meg, s így a lakosoknak több kilométert kell gyalogolniuk. Szentesről indulva tehát az eddigi három buszmegálló helyett csak egy van. Ez különösképp érthetetlen a cserebökényiek számára azért is, mert ezen az útvonalon megy el rendszerint az autóbusz, csak a menetrendje miatt nem áll meg.

A kérdésben a kajánúj-faluiak is elégedetlenek, hiszen véleményük szerint ritkán mennek a járatok, s naponta utoljára csak a 18 óra 40 perckor induló busszal lehet oda kijutni. - Emellett az is problémát okoz, hogy aki Csongrádon tanul az nem feltétlenül éri el a Szentesről induló csatlakozást - említette meg az egyik fiatal. Akinek pedig nincs kocsija, elgondolkodhat azon, ilyenkor hogyan jut haza. Problémát jelent a háziorvos felkeresése is, hiszen sokan a Vörösmarty utcába járnak. Így ha valaki lekési a csatlakozást, akkor sokat kell betegen gyalogolnia, mire megérkezik az orvoshoz.

A buszkérdés összekapcsolódik az élelmiszerüzlettel is, melyben a környékbeliek szerint magasabbak az árak. Azonban, ha a buszjegyet is meg kell venniük, akkor a költségek megegyeznek az árakkal, viszont több időt töltenek el bevásárlással, s cipekedniük is kell a sokszor zsúfolt közlekedési eszközökön.

Mindkét fogadóórán érdeklődtek a lomtalanításról, mivel évente kétszer is lenne rá igény. Sokan elégetik a hétköznapi szemetet, azonban az elhasznált bútordarabokkal és egyéb tárgyakkal nem tudnak mit kezdeni. - Több városi is kihozza a szemetét és eldobálja az erdőben - tette hozzá az egyik lakos, aki szerint nem érdemes az ilyen emberekre rászólni, mert nem lehet tudni, milyen reakciót váltanak ezzel ki.

Ezen kívül elmondták, hogy a vízzel is problémák vannak, amely Kajánújfa-luban az egyre inkább elöregedő csőrendszernek köszönhető. Ugyanitt a képviselőtől megkérdezték, hogy a kiszáradt fák kivágásának ügyében történt-e előrelépés. Sipos Antal megkérte a környékbelieket írják össze, hogy hol és melyik fát kell szerintük kivágatni. Mivel, ha az önkormányzat felé a bejelentés megtörténik, akkor várhatóan a korhadt fákat kivágják a szakemberek, és újakat is ültetnek a helyükre. Az önkormányzati képviselő emellett beszámolt arról is, hogy sikerült elintézni a Kajánújfaluban jelentkező járda-felújítási és a cserebökényi buszmegálló igényt is. Utóbbi probléma sikeres pályázat esetén tavaszra teljesen megoldódik. Emellett a tanyavillamosítás ügyében is sikerült eljárnia a képviselőnek a kérdésben említett két tanya esetében.

Cseh-Lakos