2007. október 12.

Hetvenkedés Balázs Árpáddal

Ünnepi köszöntő helyett

Balázs Árpád szentesi születésű zeneszerzővel élmény beszélgetni. Pedig, aki ismeri, tudja: a kérdést követő egy órában ő fog kérdezni és válaszol a felvetett témára. Teszi mindezt kedvesen, szellemesen és ismeret gazdagon. Ráadásul, valami kamaszos csillogással a szemében és ellenállhatatlanul!

Elhinni nehéz, de tény! A városból elköltözött művész, aki lélekben sohasem hagyta el Szentest: éppen most hetvenéves.

Október elsején tartja a születésnapját, amikor a zenei világnapot ünneplik a föld szinte minden országában. Máris jöhet az ugratás, a befejezhetetlen viccelődés: melyik volt előbb - a zenei világnap, vagy az ő születésnapja? A humoros válasz persze egyszerű: azért lett október 1. a zene ünnepe, mert Balázs Árpád ezen a napon született. A zenebarátok nagy örömére.

De vegyünk vissza a szavak tömjénfüstjéből, mert Árpádnak erre nincs szüksége. Elég, ha csak a tényeket soroljuk.

A szentesi, felsőpárti kisiskolától éppen akkora távolságra áll a budapesti Zeneművészeti Főiskola, mint amennyire a Rákóczi Ferenc utcától a Liszt Ferenc tér. Ha Balázs Árpádot kérdezzük, akkor fényévnyi távolságot emleget, pedig neki ez csak egy ugrás volt. A tehetség mellé még a szerencse is társult, mert már kisiskolás korában üzent a sors, hogy a zenei országúton egy szakaszt neki jelölt ki.

Vajon hányszor fordult elő, hogy a hegyekbe kiránduló iskolai osztályt az ország legnagyobb zeneszerzője "várja" a Mátrában? Balázs Árpádékkal maga Kodály Zoltán parolázott és tréfálkozott az évszázados fák alatt. Még szerepelt is Árpád a nagyhírű Mester előtt. Zeneművére kapott biztató, jó tanácsok csokra pedig életre szóló iránytűvé nemesedett a fiatal zeneszerző gondolataiban.

A Szentesen hallott népdalokat színes és értékes gyön-gysorként vihette magával a fővárosba. A világ sokféle zenéjéből nem egyszer olvashatta ki a legszebb, a szülőföldről hozott dallamokat. Énekeltesse meg az egész országot - hangzott a Mester tanácsa. Kórusok százai még ma is Balázs Árpád kottás könyvéből tanult dalokkal szépítik meg a műsorukat. Zenekari alkotások sora tette az előadók hétköznapjait valódi ünneppé. És akkor még nem említettük meg a többi műfajt és a több száz tanulmányt és a kottás füzeteket.

Nemcsak a szülőváros ragaszkodik Balázs Árpádhoz, hanem a művész is kötődik a Kurca-parti településhez. Tucatnyi rokoni szál és több száz barát és tisztelő köti Szenteshez. A szeretet hangjait nehéz kottafejekbe önteni. Balázs Árpád évtizedek óta kísérti a majdnem lehetetlent!

Kicsit erőltetett a "hetvenkedésről" szóló tréfálkozás, a beszélgetésünk végén, de a most hetvenéves Balázs Árpád még erre is komolyan válaszol. Most már a művei számát szeretné gyarapítani és nem a különböző tisztségeit számolni.

Aki az oratóriumoktól a Kockás fülű nyúl című rajzfilm zenéjéig ennyi szépet alkotott az embereknek, igazán megérdemli, hogy a nyolcvanéves születésnapjára is csodálatos hangversenyt rendezzenek a köszöntésére!

Kruzslicz Pál