2007. október 5.

Nyeregben voltak

Egy évvel ezelőtt először mutatkozott be a Szentes-Csongrád kerékpárút átadó ünnepségének keretein belül a Varga-Bringa Kupa amatőr mountain bike futam. A múlt hétvégén aztán következett az ismétlés, melyre szép számmal gyűltek össze vállalkozó kedvű, mosolygós arcú fiatalok és rutinosabb versenyzők egyaránt.

Az idei évben a tavalyi közúti szakaszokat kihagyva kizárólag a Tisza árterében került sor a megmérettetésre. Azonban a pálya így sem volt unalmas, hiszen izgalmas kanyarok, terepakadályok, látványos ugratók, lejtők vártak a sportolókra. No és a tervezett homokos részek helyett az esőzések utáni sár is próbára tette a versenyzőket, akik a nehézségek ellenére minden természeti akadályt legyőzve abszolút helytálltak. A szervezők - a Varga-Bringa Szerviz és Kerékpárüzlet, a St. Jupát SE, az Életjel KKSE és a Magyar Kerékpáros Klub szentesi szervezete - pedig gondoskodtak arról, hogy az erőpróba után senki se térjen haza üres kézzel. A kupák mellé minden versenyző kapott ajándékot is. Az energiát adó csokoládék és a verseny hivatalos pólója mellé a megmérettetés végén a kerékpározáshoz elengedhetetlenül szükséges bringás felszerelések és a fiatalok számára divatos öltözékbeli kiegészítők dukáltak. A csomagokban találhattunk biciklis matricát és csengőt, kulacsot, kulcstartót, zárakat, valamint a biztonsági tartozékok közé sorolandó láthatósági mellényt is. A verseny rendezői azonban a sport mellett az általános műveltségről sem feledkeztek meg, hiszen a legjobbak könyvekkel térhettek haza.

A verseny befutója érdekesen alakult, mert a fiatalabbak egy kört, azaz 8 kilométert, az idősebbek pedig 16 kilométert teljesítettek. Azonban mégis voltak olyan tizenévesek, akik kevéssel a "nagyok" után érkeztek a 8 kilométeres első etap végére, amely számukra egyben a verseny végét is jelentette. Meghazudtolták ezzel korukat, hiszen kevesebb rutinnal, s kevésbé speciális felszereléssel, mégis mérhetetlen gyorsasággal és kitartással győzték le a gondosan előkészített szakaszt. Előttük az út, a szervezők ígérete szerint jövőre, hasonló pályán, s akkor már hagyományosan a Tisza árterében ismét bizonyíthatnak.

Eredmények, III. kcs.: 1. Dandé Marcell, 2. Erdélyi Bence (St. Jupát SE), 3. Bődi Arianna (Klauzál isk.). IV. kcs.: 1. Goldea Martin (Koszta isk.), 2. Mészáros Gábor (St. Jupát SE), 3. Csák Máté (Koszta isk.). V. kcs.: 1. Rakk Dávid, 2. Dandé Dániel (St. Jupát SE), 3. Szabó Mihály (Pollák A. Szakk. Isk.). VI. kcs.: 1. Papp Dániel (St. Jupát SE), 2. Olasz Balázs (Radnóti M. Gimn.), 3. Túri Zoltán (Pollák A. Szakk. Isk.). VII. kcs.: 1. Csendes Zoltán, 2. Nagy Henrik, 3. Vincze Mihály (St. Jupát SE).

(lakos)