2007. október 5.

Tóni bácsi konyhája

Pulykás rakottas

Hozzávalók 4 főre: 4 szelet pulykamell filé, 1 fej vöröshagyma, 2 sárgarépa, 20 dkg zöldborsó, 35 dkg burgonya, őrölt bors, só, vaj és olaj a sütéshez.

Elkészítése: A hagymát, a sárgarépát megtisztítjuk és vékonyan felkarikázzuk, majd forrásban lévő, sós vízben 10 percig főzzük. Miután ezeket kiszedtük, a pulykamelleket tesszük bele a lébe és a zöldborsóval puhára főzzük. Leszűrjük, majd az egészet kivajazott sütőtálba rendezzük. A krumplit félpuhára főzzük, kihűlés után megtisztítjuk, durvára reszeljük, sóval, borssal ízesítjük és a pulykára szórjuk. A tetejét olajjal megspricceljük és közepesen meleg sütőben 30-35 percig sütjük, hogy a krumpli teteje megpiruljon.

Almás rétes

Hozzávalók: 1 cs. réteslap, zsemlemorzsa, vaj, 1,5 kg savanykás alma, 10 dkg cukor, őrölt fahéj, 10 dkg rumos mazsola, 2 dl tejföl, 10 dkg feldarabolt dióbél, porcukor, liszt a kinyújtáshoz.

Elkészítése: A rétestésztát nedves konyharuhán széthajtjuk. Kevés zsemlemorzsát vajon világosbarnára pirítunk és félretesszük. Az almákat megtisztítjuk és vékonyra szeleteljük, majd összekeverjük a cukorral, a fahéjjal és a rumos mazsolával. A rétestésztát egyenletesen megszórjuk a megpirított zsemlemorzsával és az almás keverékkel. Szétosztjuk rajta a tejfölt, majd megszórjuk dióval. A tésztát a konyharuha segítségével óvatosan felcsavarjuk és egy kivajazott tepsibe tesszük. A sütőben 190 fokon 30 percig sütjük, időnként megkenjük vajjal. A kész, kissé kihűlt rétest pedig meghintjük porcukorral.