2007. október 5.

Cserkészek kiállítása

Az 595. Bethlen Gábor Cserkészcsapat egy szom-bat estére hívta össze a játékos kedvű fiatalokat (köztük talán leendő cserkészeket), hogy szám-háborúzzanak a ligetben.

A kívülállók számára rend-hagyó esemény már a harmadik volt, egyike a cserkészek rendezvényeinek, a szentesieken kívül részt vett benne a csongrádi Szent Imre Herceg cserkészcsapat is, de ezúttal meghirdették az egész városban, s "civilek" is jöttek néhányan játszani. Az esti kezdés így őszidőben természetesen azt jelentette, hogy a játékosokra közben rásötétedett, de a cserkészek szerint a számháború éppen ettől izgalmas. Gyerekzsivaj verte fel a sötét liget csendjét, amint felharsant egy-egy leolvasott szám. Akit leolvastak, kiesett, nem kutathatott tovább a másik csapat zászlaja után. A számháború izgalmait kakaópartival pihenhették ki a gyerekek.

Bepillantást nyert a csapat életébe a Német Szent György Cserkészszövetség Sankt-Augustin-mendeni csapatának parancsnoka is. Tobias Hausman elmesélte: az 1959 óta működő csapat 50 tagból áll. Tavaly díjazta őket városuk környezetvédelmi munkájukért, karácsonykor saját készítésű képeslapokat árulnak a piacon, karitatív tevékenységet is végeznek: használt ruhákat forgalmaznak, ennek bevétele biztosít számukra anyagi segítséget a működésükhöz. Szeretnék több testvérvárossal is felvenni a kapcsolatot, így most a szentesiekkel. Reményeik szerint előbb a vezetők táboroznának közösen jövő nyáron, majd a gyerekek közötti találkozóra is sor kerülhetne két év múlva, tolmácsolta a cserkészparancsnok szavait Kruzslicz Tamás őrsvezető, aki szerint a cél az, hogy megismerjék egymás kultúráját és nyelvét, s megmutassák: az unióban a cserkészek is együvé tartoznak.

Október 20-án nyílik a városi könyvtárban a cserkészmozgalom 100 évét bemutató kiállítás, amiről Gilicze Andrásné, a Bethlen-csapat parancsnoka azt mondta: helyet kap benne cserkész-, és csapattörténet, valamint életkép is, vagyis egy tábori körletet elevenítenek meg sátorral, a tábortűz kellékeivel. Érdekesség a 10 cserkésztörvényt ábrázoló képsorozat, melyet a Jézus Szíve-templom freskóinak alkotója, az egykori cserkész Márton Lajos festett, s melyeket most megkaptak bemutatásra a szövetségüktől.

(darók)