2007. október 5.

Változatlan pedagógiai program

Csongrád-Szentes-Hódmezővásárhely

Szakmai ismeretek az iskolában

Ismeretes, a Csongrád Megyei Közgyűlés döntése alapján összevonták a vásárhelyi Kozmutza Flóra Általános Iskola és Speciális Szakiskolát a szentesi Rigó Alajos Általános Iskola, Diákotthon és Óvodát és annak csongrádi tagintézményét. Nevét a szentesi iskola megtartotta, kiegészítve azzal, hogy a vásárhelyi intézmény tagintézménye. A székhely Vásárhely lett. Elsőszámú vezetőnek egy tanévre a csongrádi tagintézmény igazgatónőjét, Kádár Évát nevezték ki.

- Egy gazdasági irányítás alá vonták a három intézményt - mondta lapunk érdeklődésére az igazgatónő. - Ami az oktatást illeti az összevonással a helyileg kidolgozott pedagógiai programok nem módosultak, e tekintetben az intézmények az eddigi programok alapján működnek tovább. Ez azért is indokolt, mert Vásárhelyen értelmileg akadályozott gyerekeket nevelünk, a szentesi intézményben és a csongrádiban pedig tanulásban akadályozott, enyhe értelmi fogyatékos gyerekek járnak többségében. A diákotthon és a gyermekotthon is megmaradt. A nevelők és a tanulók szakmailag semmilyen változást nem érzékelnek, az intézmények a megszokott rend szerint működnek.

Az igazgatónő elmondta, egyedül az óvodai ellátás szünetel Szentesen. Amiatt, hogy az idei tanévben nem volt elegendő jelentkező. Ellenben két alsós összevont foglalkoztató csoportot tudtak indítani. Ide értelmileg akadályozott gyerekek kerültek be. A szentesi tagintézményben egyébként van általános iskolai, szakiskolai és szakképzési rész, a 12. évfolyamon három szakmát oktatnak: kerékpárszerelő, varrómunkás és szobafestő-mázoló-, tapétázó szakmákat. Az elméleti és a varrómunkás gyakorlati oktatás az intézményen belül történik, a másik két szakmában a gyakorlati ismereteket külső munkahelyen sajátítják el a diákok. Az igazgatónő megjegyezte: a cél az, hogy ezeket a praktikus ismereteket az iskola elvégzése után használni tudja a diák. Bízik benne, hogy lesz olyan gyerek, aki a tanulmányai befejezése után a szakmáját gyakorolja majd.

- Mennyiben változott a dolgozói létszám?

Az igazgatónő a kérdésre így válaszol:

- Belső átszervezéssel, illetve nyugdíjazással ki tudtuk védeni, hogy senkit nem kellett elküldenünk. Csongrádon és Szentesen 2-2 kolléganő váltott munkahelyet. A csongrádiaktól tudom, ők a kevés gyereklétszámot látva, mindenképpen készültek a távozásra. Egy kolléganőt küldtük el, ő határozott idejű szerződéssel dolgozott nálunk.

- . és a gyereklétszám?

- Csongrádon 11 pedagógus van, egy óraadó logopédus, két gyógypedagógiai asszisztens áll rendelkezésre, 42 gyerekre. Kettes összevonású osztályokban dolgoznak, öt csoportban. Szentesen aránylag magas a létszám, az osztályok száma 15, a tanulóké megközelíti a 180-at. Ebben benne van az általános és a szakiskolai rész, benne vannak a foglalkoztató csoportok, aztán a két, összesen 72 férőhelyes gyermekotthon. Összességében 230-240 között mozog a két tagintézmény tanulólétszáma, Vásárhelyen 154-en vannak, ott 80 gyerek lakik benn.

- Mint tudjuk, most a három város között ingázik, a munkatársai közül van más, aki hasonlóképpen dolgozik?

- Nincs. Januárig logopédusok járnak át Szentesről Csongrádra. Az itteni gazdaságis kolléga időnként Vásárhelyen dolgozik. Mindenki más a helyén maradt. Egyelőre igyekszünk szinten tartani a dolgokat. Ez az oktatás területén nem okoz gondot, hiszen mindenki tudja a feladatát, és működőképes mind a három intézményi rész. Decemberben várhatóan kiírják majd a pályázatot, mivel a megbízásom erre a tanévre szól. Szoknom kell a helyzetet, fizikailag rettentően igénybe vesz. Most három területet kell átlátni, és nem egyet, mint eddig.

- Milyen a kapcsolata az új kollégákkal? Hogyan fogadták az iskolákban?

- Nagy örömömre szolgált, hogy a mostani helyettes kollégák, akik korábban is benne voltak az intézmények vezetésében, de a többi munkatársaim is az első naptól fogva jól fogadtak. A nyári szünetben sokat dolgoztak, segítettek, átdolgoztuk az alapdokumentumokat. Úgy érzem elfogadtak.

- Mi lett a korábbi igazgatónő, dr. Demeter Attiláné sorsa?

- Ő itt maradt a szentesi intézményben, logopédiát tanít.

Lovas József