2007. október 5.

A falusi turizmus Mekkája: az Alföld

Kétnapos konferenciát rendeztek Hódmezővásárhelyen a falusi turizmusban rejlő lehetőségekről. Tőlünk nyugatabbra már régóta felismerték, hogy a nagyvárosokban élő embereknek igényük van arra, hogy újra találkozzanak a természettel, a hagyományokkal. Vannak olyan külföldi vendégek, akik felújított tanyákat bérelnek csak azért, hogy kakasszóra ébredhessenek, megetessék az állatokat, egy kis időre saját gazdaságuk lehessen. Szerencsére hazánkban is egyre nagyobb teret hódít a falusi turizmus, s ez jó lehetőségeket kínál a kistérségben élőknek megélhetésükhöz.

Azonban ezt is csak úgy lehet hosszú távon jól csinálni, ha minőségi szolgáltatást adunk a vendégeknek. Mint az Európai Unió tagja, sok lehetőségünk van, ugyanakkor a minőségi szabályokat be kell tartanunk. Az első nap a pályázati lehetőségekről, a sikeres pályázatírás feltételeiről, hallhattam tartalmas és informatív előadást.

A második napon a falusi vendéglátás típusairól kaptunk tájékoztatást. Szerencsére több lehetőségből lehet választani a vendéglátó ízlésétől, lehetőségeitol függően: 1. falusi vendéglátás (szállásadás étkeztetéssel); 2. falusi vendégasztal-szolgáltatás (csak étkeztetés, mint egy vendégfogadóban); 3. környezetbarát vendégfogadók (öko- és biofarm); 4. gyermekbarát vendégfogadó-porta (kisgyermekes kikapcsolódás); 5. aktív üdülés falun (sportolási lehetőségek); 6. üdülés boros gazdánál.

Mindezt nagyon sok fényképpel és DVD-anyaggal támasztották alá. Az előadó 15 éve ezzel foglalkozik, több vastag fényképalbumot is körbeadott. Felújított tanyákat, hagyományos eszközökkel, bútorokkal, szőnyegekkel berendezett házakat, étvágygerjesztő vendégasztalokat láthattunk az ország minden területéről. Ezeket nézegetve ötletem támadt. Az jutott eszembe, hogy a következő osztálytalálkozót egy összkomfortos, felújított vendégházban szeretném megszervezni, hiszen annál jobb bulit el sem tudok képzelni, hogy együtt főzünk, a gyerekek játszhatnak a szabadban, közben beszélgetünk. Ez biztosan közelebb hoz egymáshoz. De ugyanígy baráti társaságok, nyugdíjas klubok, családi öszszejövetelek számára örök élményt nyújthat egy ilyen öszszejövetel.

Még egy tanács az előadótól: "Ezeket a lehetőségeket összefogással lehet megteremteni és hasznosítani. Rengeteg jó lehetőségünk van itt az Alföldön: a táj, folyóink, a kiváló ízű alföldi zöldségek és gyümölcsök, csodálatos hagyományaink (feketekerámia, Szegedi Szabadtéri Játékok, Ópusztaszer, gyékényezés, kosárfonás, stb.) Ami jó nekem, jó a szomszédomnak, és így mindannyiónknak."

Láthatjuk, mennyi lehetőség rejlik a falusi turizmusban, amely a kistérségek jövőjének egyik leggyorsabban fejlődő ága. Építsük a kapcsolatokat, nyissunk egymás felé, teremtsünk közösen jobb, élhetőbb életet.

Patay Ildikó