2007. október 5.

Hátha megéri!

Egyik országos hírű írónk és politikusunk azt ajánlja, hogy "szálljon ima az égbe"! Mást is ajánl, de azt nincs kedvem tudomásul venni. Viszont az imádságra való felszólítást komolyan veszem, s mert mindenki tudja rólam, hogy pap vagyok, ennél fogva senki sem fog csodálkozni azon, ha ki tudja milyen kimenetelű október elején ide imádkozom a világhírű szentnek, Assisi Ferencnek imáját. Teszem ezt abban a reményben, hogy nem kevesen fogják utánam imádkozni. Hátha megéri!

"Uram, tégy a béke eszközévé, hogy szeretetet vigyek oda, ahol gyűlölet van,/ hogy megbocsássak, ahol bűn van, hogy egyesítsek, ahol széthúzás van,/ hogy igazságot hozzak, ahol tévedés van, hogy hitet vigyek, ahol sötétség van,/ hogy örömet vigyek oda, ahol szenvedés van./ Nem azért, hogy vigasztalódjam, hanem hogy én vigasztaljak./ Nem azért, hogy megértsenek, hanem hogy én megértsek./ Nem azért, hogy szeressenek, hanem hogy én szeressek." Újra mondom: hátha megéri!

Én magam ezt az imát egy temetésen is el fogom imádkozni. Egy 102 éves korában Amerikában meghalt emigráns magyar hamvai felett. Az a nacionalizmus, mely a múlt század Európáját belesodorta két háború véres gyalázatába, az én jobb sorsra érdemes nagybátyámat is végigkergette a világon. S vele együtt mily sokan haltak meg már eddig is idegenben.

Mikor majd az ő hamvai felett fogok imádkozni, minden idegenben elhunyt magyarért is fog "imám az égbe szállni". De közben nem fogom elmulasztani, hogy kérjem Istent azokért a magyar milliókért is, akik idehaza kénytelenek hazátlanok lenni. Mert ahol már szinte mindent eláraszt a mesterségesen szított gyűlölet, ott szív és értelem már régóta nincs otthon.

Isten kegyelméből oly hosszú életet kaptam, hogy belefért például 1956 októberének nagy magyar dicsősége, meg e dicsőség tavalyi megszentségtelenítése is. Meg annak megtapasztalása, hogy alig történik bűnbánatos szégyenkezés az 50. évforduló csúffá tevése miatt.

Hová lett e nép önbecsülése? Miért van az, hogy 1989 miatt is külföldön többre becsülnek minket, mint mi saját magunkat? Bizony-bizony van miért imádkoznia mindazoknak, akik még tudnak bízni a hitből fakadó imádság erejében! De mielőtt bárki elszánná magát, hogy próbál Istenhez fordulni szegény Magyarországért, előbb gondolja jól végig József Attila vallomását: "Én az Istenem úgy szeretem,/ hogy a szívemet földbe vetem,/ Megérik, akkor learatom,/ fölösét pedig másnak adom." Mert amit zászlólengetéssel, vagy kasza, kapa emelgetésével nem lehet elérni, azt hátha elérhetik azok, kik jóságuk fölöslegével próbálkoznak.

Vági László