2007. október 5.

Kinevezték a kapitányt

Összefogás kell a tervek megvalósításához

Balogh-Szabó Imre alezredes egy éven át irányította a városi rendőrkapitányság munkáját. A szentesi születésű alezredes Földvári Nagy István volt rendőrkapitány nyugállományba vonulása és önkormányzati képviselővé választása óta megbízott vezetőként dolgozott a településen. Október 1-jén azonban a megye rendőri vezetőinek, Szűcs Lajos alpolgármesternek, a környék-beli polgármestereknek, a társszervek képviselőinek és kollégáinak jelenlétében a megyei rendőrkapitány, dr. Lukács János dandártábornok beiktatta városi rend-őrkapitányi tisztségébe Balogh-Szabó Imrét.

Az alezredes középiskolai tanulmányainak elvégzése után (Horváth Mihály Gimnázium) Szentendrén, a Kossuth Lajos Katonai Főiskolán szerzett diplomát harcjár-mű-üzemeltető mérnökként 1990-ben. Fél évig hivatásos katonaként szolgált Mezőtúron, majd 1991-ben hadna-gyi rendfokozattal került a Csongrádi Rendőrkapitányság bűnügyi csoportjához, ahol nyomozóként dolgozott. Elvégezte a rendőrtiszti főiskola felsőfokú szakmai végzettséget adó bűnügyi szaktanfolyamát.

Balogh-Szabó Imre 2000-ben került a szentesi rendőrkapitányságra. Később a közrendvédelmi osztály vezetői teendőit látta el. 2006. szeptember 1-jétől pedig megbízottként vezette a szentesi rendőrkapitányságot. Az azóta eltelt időszakban - ahogyan elhangzott a beiktatási ünnepségen is - az alezredes szakmailag felkészülten, kiemelkedő kapcsolatteremtő és fenntartó képességgel irányította a helyi rendőrök munkáját. Azonban Balogh-Szabó Imre elmondta, hogy az elért eredmények után is vannak, és kell, hogy legyenek közös célkitűzések, amelyeken összefogva kell dolgozniuk. A tervek között szerepel egy közösségi szemléletű, a közösség véleményét figyelembe vevő, szolgáltató jellegű testület létrehozása. Mégpedig a nyilvánosság garanciájával, melybe beletartozik egy internetes honlap elindítása is. A bűnügyek vonatkozásában az elsődleges cél az operatív pozíció erősítése, hiszen néhány országos jelentőségű ügyben ezt kihasználva értek el eredményeket a szentesi rendőrök. Fontos a megfiatalodott egyenruhás állomány intézkedési kultúrájának javítása is, mely elsősorban az alparancsnoki állományra hárul. A kinevezett rendőrkapitány arról is beszámolt, hogy a közutak biztonságosabbá tétele érdekében ígéret van arra, hogy novembertől egy sebességmérő készüléket is működtetni tudnak, illetve a tervek között szerepel, hogy a jövő év elejétől egy motoros járőrpár is szolgálatba tud állni. Az előbb említett célok mellett az is hangsúlyos, hogy a létszám ne csökkenjen a kritikus szint alá, valamint az is szem előtt tartandó, hogy a nagymágocsi rendőrőrs létszámproblémáit megoldják.

Cseh-Lakos