2007. augusztus 10.

Tekés győzelem

A közelmúltban Budapest adott otthont az amatőr teke Európa Kupának, mely szentesi győzelmet hozott. Az amatőrök rangos versenyén a 42 induló között két szentesi hölgy is megmérettette magát. Molnár Jánosné (képünkön) a 11. helyet szerezte meg, Kozma Andrásné pedig a dobogó legfelső fokára állhatott fel, s 470 fás összteljesítménnyel aranyérmet szerzett. A győztessel beszélgettünk.

Hosszú éveken át atletizáltam, kezdte bevezetőjében, majd így folytatta:

- Az atlétika befejezése után nem kezdtem rögtön tekézni. Lejárogattam a ligetbe futni, amatőr szinten kosaraztam, s hasonló jellegű sporttevékenységet végeztem. Tekézni csak tíz éve kezdtem el, sohasem volt tekegolyó a kezemben. A mostani Európa Kupa győzelmet egy évtizedes teke múltamnak köszönhetem.

- Készült erre a versenyre?

- Különösképpen nem. Az amatőr tekézők heti kétszer edzhetnek Szentesen. Amikor lehet, akkor ezt a két lehetőséget kihasználom.

- Sportpályafutása során - gondolva az atlétikára, illetve a jelenlegi teke sikerre - melyik eredményét tartja a legnagyobbnak?

- Az atlétikát magas szinten műveltem, magyar ifi válogatott voltam, sőt magyar ifi bajnokságot is nyertem kétszer.

- Az amatőr teke Európa Kupa elsőség ér annyit, mint a korábbi ifi magyar bajnoki aranyak?

- Nem ér annyit, hisz az atlétikában szerzett aranyérmeimért sokkal többet dolgoztam. Az atlétikai múltam és az, hogy folyamatosan sportoltam nagy szerepet játszik abban, hogy a tekében is ilyen eredményeket tudok elérni.

- Mennyire lepte meg a győzelem?

- Nagyon meglepett, mert ilyen szintű eredményre álmaimban sem mertem volna gondolni. Tudni kell, a budapesti BKV pálya egy jó pálya. Nagyon fel van vikszolva, s jól dőlnek a bábúk. Ezen a versenyen nekem is nagyon kijött minden. Életemben nem lesz még egy ekkora sikerem. Az Európa Kupa aranyérme mellé még egy különdíjat is sikerült nyernem, mely a legjobb női tekézőnek járó díj volt. A 470 fával szerzett győzelem még szebb eredménynek számít, főleg ha figyelembe vesszük, hogy a 172 induló közül a harmadik legjobb eredményt produkáltam. A versenyen 100 gurítást kellett végrehajtani.

- Igaz-e a mondás, ha valaki egyszer belekóstol a sportba, az nehezen tudja abbahagyni?

- Részemről biztos, hogy igaz.

Dunás V. Zoltán