2007. augusztus 10.

A Szegvárról elszármazott urológus

A Közéleti Kávéház augusztusi vendége dr. Hol-man Endre orvos, a HMG egykori diákja volt. A majd kétórás előadás alatt egy percre sem lankadt a jelenlévők figyelme.

A közéleti kávéházról eszébe jutott, hogy a '80-as évek elején részt vett egyszer egy irodalmi presszóban, a tiszti klubban. Egyetemista korában volt ott előadói estje versekből és elbeszélésekből. Épp egy Karinthy-elbeszélést mondott, melyben az ősember és a költő egy képzelt beszélgetésben vesznek részt. A párbeszéd egyik mondatánál vele szemben egy szegvári ismerőse emelkedni kezdett a székéről, amikor ő odaért a párbeszédben, hogy azt mondta az író: - Ne szakítson félbe!

A szegvári ismerős ennyit mondott: - Bocsássál meg, Endrém, megy a buszom.

Egyszer felkérte a Szegvári Napló című újság, hogy írjon önéletrajzot. Ebből olvasott fel részleteket. "1954. szeptember 19-én születtem Szegváron, s már születésem sem volt közönséges. Rettentő nagy fejem volt, így - ahogy csak felnőtt koromban tudtam meg - szegény édesanyám közel volt ahhoz, hogy elvérezzen, mire az aranyos bába Manci néni végre világra segített."

"A nagy fejem persze a későbbiekben is kísértett. Két-három éves koromban Ban-dula doktor bácsi azt mondta édesapámnak: - Pista, vízfeje van ennek a gyereknek, meg kell csapolni. Meg is csapolom!

Édesapám, a jó öreg hentes némi habozás után józan paraszti eszére hallgatva úgy döntött, hogy várjunk egy kicsit a csapolással. A kérdés még a katonaságnál is függőben volt, nem értették, hogy a 60-as méretű sapka hogyan lehet kicsi nekem. Hogy belül mi van, még mindig tisztázatlan, de hát Istenem, ekkora fejben elfér egy kis víz is."

Mesélt még Cuki bácsiról, a falubeli cukrászról, a csütörtök esti mozikról, ahová azért jártak ezen a napon, mert Nóbik Pista is akkor járt, és olyan jóízűeket nevetett, hogy muszáj volt vele nevetni. Rajongtak a fociért, a Fradiért. Egyszer felfedezte, hogy édesanyja vizelet-fertőtlenítő gyógyszert szed, amitől zöldet pisil. A tavaszi megnyitó meccs előtt, amikor az utcák még havasak voltak, bevett két szemet. Győzött a csapata, és örömében belepisilte a fehér hóba zölddel, hogy FTC. Csak ennyit mondott: Ilyen az igazi Fradi drukker!

Talán ez volt az első lökés afelé, hogy urológus lett.

Nyolcéves korától hétvégeken dolgozott a hentesüzletben. - Jól állt kezemben a kés, meg a hajlamokat is örököltem, így természetes volt, hogy sebészféle leszek - mesélte. Édesapjától tanulta meg, hogyan kell az emberekkel bánni, és mindenkivel ugyanolyan tisztelettel beszélni.

A gimnáziumi évek meghatározóak voltak az életében. 1969-ben ismerte meg Bácskai Mihályt, amikor gimnazista lett. Egyszer a tanár úr házi szavalóversenyt hirdetett, és ő egy Váczi Mihály verssel készült. Miska bácsi ekkor fogott gyanút, hogy új "komédiásra" lelt az irodalmi színpadon. "Akkor még nem sejtettem, hogy egy életre megfertőződtem. Máig is vírushordozó vagyok." A mérgezés olyan súlyosnak tűnt, hogy érettségi után színész akart lenni, de a felvételi sikertelensége után maradt gyerekkora óta eltökélt szándékánál: orvos lett.

1977-ben a nyugat-berlini filmfesztiválon Ezüstmedve díjat nyert a Herkulesfürdői emlék című film, amelyben lányruhában bujdosó fiút alakított. A zsűri nem tudta eldönteni, hogy férfi vagy női alakításért kapjon-e díjat, ezért végül a film kapott elismerést.

A jelenleg Kiskunhalason osztályvezető főorvosként dolgozó urológus Szentesen kezdett dolgozni ifjú és lelkes orvosként. Bugyi Pista bácsit tekinti ma is példaképének. Tóth Csabával együtt ment el Szentesről Kecskemétre. Hat évet Jemenben töltött családjával, ahol több mint hatezer embert operált. Sok érdekes történetet mesélt a jemeni évekről, az ottani emberekről, de megosztotta velünk véleményét az emberi türelem és tapintat fontosságáról is.

Dr. Dobos András az est kezdetén Holman öcsinek szólította a vendéget, hiszen az ő édesapja és Holman Endre bátyja nagyon jó barátok voltak, és elmondása szerint Holman öcsi volt az ő példaképe, aki kiváló tanuló és színész volt, és ma kiváló orvos, akinek munkásságát a világ sok részén elismerik. És valóban: egy kiváló embert ismerhettünk meg a kávéházi esten.

Majzik Andrea