2007. augusztus 10.

Fizetős parkolás - élhetőbb belváros

A szentesi sofőrök még elkerülik az automatákat

Fellélegezhetnek a gyalogosan vagy kerékpárral közlekedő szentesiek, mióta július elején városunkban is bevezették a fizetős parkolást. Nem így az autósok, hiszen hétköznap 8-17 óra között 14 helyen várják őket a kék automaták.

A fizetős parkolásról szóló helyi rendelet az érdekek harmonizálására szolgál, mondja dr. Bujdosó Károly. A parkolási csoport vezetője elsődleges szempont-ként a lakosság érdekeit említi, hiszen a rendelet bevezetése óta zavartalanabbá, biztonságosabbá vált a közlekedés, a kijelölt útszakaszok szellősebbek lettek, a parkoló automaták környékén mindig van szabad hely. Gyakorlati tapasztalataik azt mutatták, hogy az általuk megkérdezettek, főleg idősek, kisgyermekes anyák most már lemerészkednek a boltba, át mernek menni eddig beláthatatlan kereszteződésekben. A vásárlási, ügyintézési céllal a városba érkezők is jóval könnyebben találnak most parkolóhelyet, ami eddig egyáltalán nem volt jellemző. Gazdasági szempontból anynyit mondott el a csoportvezető: remélhetőleg, a jövőre vonatkozóan plusz bevételt teremt a városnak, amit viszszaforgatnak fejlesztésére.

Korábban akarta bevezetni az önkormányzat képviselő-testülete a rendeletet, de a hatósági, közbeszerzési eljárások módosítása miatt a legforróbb nyári hónapra csúszott. Bujdosó Károly szerint talán az a jó ebben, hogy szeptembertől már mindenki felkészülten, tájékozódva induljon neki. Akkortól várható nagyobb lendület a fizetős parkolás tekintetében. Az, hogy sokan a mellékutcákba húzódnak, bizonyítja: eddig többen kényelmi okok miatt állították le autójukat a Kossuth utcán, de ősszel minden bizonnyal igénybe fogják venni a fizetős parkoló-helyeket. Az illetékes szerint tapasztalható, hogy a frekventált helyeken az üzlethelyiségek elé visszatérnek az autósok, nem sajnálják a 60 vagy 120 forintos díjtételt, azért, hogy a megszokott helyen vásároljanak.

További automaták helyett a cél az, hogy a már meglévőket megfelelő kihasználtsággal tudják működtetni. Humánusan kezelik az elfogadtatását, nem céljuk a pótdíjazás. Két és fél hét türelmi idő után adták ki az első felszólításokat. Azóta sokkal komolyabban veszik az autósok a bérlet-, vagy jegyvásárlást. A pótdíj az egy órára eső díjtétel tízszerese, vagyis 1200 forint, ha 8 napon túl fizetik be, ennek kétszerese. Kevesen vannak azok, akik az első megbírságoltak közül még nem fizették be.

Elekes Lajos első útja az automatához vezet

Öt parkoló-ellenőr dolgozik a város utcáin, négy nő és egy férfi. Utóbbi átcsoportosítás után került ide, ezen a területen is jól tudja hasznosítani vagyonvédelmi-biztonsági őr végzettségét, a többiek tartós munkanélküliek voltak.

Budai Ágnes és Berkes Magdolna naponta váltják egymást egy másik párral. Hallottak erről a lehetőségről, bíztak benne, jobb lesz, mint előző munkájuk, mondják a sárga mellényes ellenőrök. S hogy tényleg jobb-e? Elárulják, mióta pótdíjaznak, vegyes érzelmekkel fogadják őket. Van, aki elfogadja az új rendeletet, de akadt már olyan is, aki eldobta a pótdíjszelvényt. Félreértések adódtak abból, hogy sokan úgy tudják, 10 percig ingyenesen parkolhatnak, ami azonban benne van a jegyben, tehát azt meg kell váltani. Náluk viszont nem lehet vásárolni. Megjegyzik: nem szeretnék, ha első számú közellenségnek tekintenék őket, hiszen csak a dolgukat végzik.

Talán a bírságolástól való félelem teszi, de egyre gyakoribb látvány, hogy akik fizetős helyen állnak meg, a kocsiból kiszállva elsőként az automata felé veszik útjukat. Így tett a vásárhelyi Elekes Lajos is a Postánál leparkolva. Szerinte az lenne meglepő, ha Szentesen még díjmentes lenne a parkolás. Azért, ha teheti, odahaza inkább motorral megy, válaszolta a kérdésre, hogy megváltoztak-e közlekedési szokásai.

A Fehérház parkolójában megkérdeztünk egy szentesi hölgyet, aki nevét nem árulta el, csak annyit közölt: mindig keres olyan helyet, ahol fizetés nélkül parkolhat. Igaz, ezúttal fizetős parkolóban állt meg, de 17 órakor, tehát már díjmentes időben.

Darók József