2007. május 25.

Adó-infó

Törőcsik Norbert rovata

A magánnyugdíj-pénztári tagságról

Magánnyugdíj-pénztár tag-nak számít: a tagságra kötelezett pályakezdő, illetve a magánnyugdíj-pénztárhoz önkéntes döntéssel csatlakozó személy.

A tagságra kötelezett pályakezdő, valamint a magánnyugdíj-pénztárhoz önkéntes döntéssel csatlakozó személy a biztosítottá, illetőleg pénztártaggá válásától, továbbá új biztosítási jogviszonya létesítésétől számított 15 napon belül köteles bejelenteni foglalkoztatójának az általa választott magánnyugdíj-pénztár megnevezését, címét és bankszámlájának számát, tehát ha átlép másik pénztárba.

A tagságra kötelezett pályakezdőnek minősülő egyéni vállalkozó az egyéni vállalkozói igazolvány kézhezvételétől, alkalmi munkavállaló az első alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatásától, a mezőgazdasági őstermelő a biztosítottá válása napjától számított 15 napon belül köteles az általa választott magánnyugdíj-pénztárba belépni.

A magánnyugdíj-pénztár tagja tagdíj fizetésére kötelezett. A biztosított által fizetendő nyugdíjjárulék mértéke magánnyugdíj-pénztár tagja esetében 0,5 százalék, ezen felül 8 százalék tagdíj fizetésére kötelezett. A munkáltató egyoldalú kötelezettségvállalással munkavállalója tagdíját vagy a tag saját tagdíját a tagdíjalap mértékének legfeljebb10 százalékáig kiegészítheti. A tagdíj-kiegészítés fizetésének vállalását, vagy a vállalás megszüntetését a magánnyugdíj-pénztárnak írásban kell bejelenteni.

2007. január 1-je utáni időszakra vonatkozóan a bevallás és befizetés tekintetében esedékes tagdíjakat már nem a magánnyugdíj-pénztárakhoz, hanem az állami adóhatósághoz kell bevallani, és az APEH által a Magyar Államkincstárnál magánnyugdíj-pénztáranként megnyitott számlákra kell megfizetni.

A foglalkoztató a biztosítottnak a tárgyhónapban kifizetett, járulékalapot képező jövedelem alapján köteles a társadalombiztosítási járulékot, az egészségbiztosítási járulékot, a nyugdíjjárulékot, tagdíjat (tagdíjkiegészítést) megállapítani és a biztosítottat terhelő járulékot levonni és bevallani.

Az egyéni vállalkozó a társadalombiztosítási járulékot, az egészségbiztosítási járulékot és a nyugdíjjárulékot (tagdíjat) a tárgyhónapot követő hónap 12-éig vallja be a 0758-as számú bevallásban, illetőleg fizeti meg az állami adóhatóságnak. Az eva adózó egyéni vállalkozó a járulékot a 0758-as számú bevallásban.

A mezőgazdasági őstermelő a társadalombiztosítási járulékot, az egészségbiztosítási járulékot és a nyugdíjjárulékot (tagdíjat) elektronikus úton negyedévente, a negyedévet követő hónap 12-éig vallja be a 07085-ös számú bevallásban, és a bevallás benyújtására előírt határidőig fizeti meg az állami adóhatóságnak vallja be. Többes jogviszonyban negyedévenként. A tagdíjat, a tagdíj-kiegészítést, a tagdíjjal összefüggésben felszámított késedelmi pótlékot, önellenőrzési pótlékot forintban kell bevallani és megfizetni. A magánnyugdíj-pénztár átlépés napjával kezdődő időszakra vonatkozó bevallási és tagdíjfizetési kötelezettséget az átvevő pénztár részére kell teljesíteni.

Törőcsik Norbert