2007. május 25.

Alkoholizmus

Az Addiktológia és Drogambulancia sorozata - A dohányzástól a heroinig

Korunk egyik népbetegsége az alkoholizmus, melynek elterjedésében jelentős szerepe van legalitásának, hiszen a 18. életévüket betöltöttek könnyen és korlátlanul hozzájuthatnak a különböző alkoholokhoz. Magyarországon körülbelül 500 ezer és 1 millió közé tehető a betegek száma, s közülük csak nagyon kevesen állnak orvosi kezelés alatt. Sorozatunkban a témáról dr. Szalayné Péter Ildikó addik-tológiai konzultáns adott felvilágosítást.

Az alkoholbetegség elterjedése főként annak köszönhető, hogy az alkoholizmus erős testi hajlamra épülő lelki indíttatás nyomán alakul ki, tehát öröklött és környezetei tényezők egyaránt indukálhatják. Kamaszkorban például fontos, hogy fogyasztása úgynevezett "szociális nyereséggel" jár, hiszen fogyasztói úgy érzik, hogy teljesíteni tudnak általa. Emellett az alkohol nagyon jó stresszoldó, a depresszióra hajlamos emberek is szívesen élnek vele, s sokan a monotonitás ellen, az élmények pótlásaként alkalmazzák. Ilyen feltételek mellett gyorsan és szinte észrevétlenül válhatunk függőjévé. Észrevétlenül, hiszen az alkoholizáló ember az ital veszélyét elfojtja magában. Abban a tévhitben él, hogy bármikor abba tudja hagyni, vagy kontrolálni tudja fogyasztását. Közben szociális érdeklődése és szexuális teljesítőképessége csökken, kapcsolatai megromlanak, agresszívvé válik. Az alkoholizmushoz kapcsolódó tüneteket és egészségügyi problémákat (emésztőrendszeri-, keringési-, csont-, immun- és idegrendszeri betegségeket) is titkolja, hiszen először magának sem meri bevallani, hogy elvesztette uralmát és kontrollját az alkoholfogyasztás felett. Alkohol hiányában pedig megjelennek a tipikus elvonási tünetek: remegés, izzadás, rossz közérzet, idegesség, rémálmok, és esetleg epilepsziás rohamok is jelentkeznek. Fiatal korban emellett a túlzott alkoholfogyasztás, vagy függőség gátjává válhat a fizikai és pszichikai fejlődésnek, s létrejöhetnek az egyéniség zavarai (ingerültség, társadalmi kötelességek elhanyagolása, gyors hangulatváltozások, düh és agresszió).

Az alkoholizmussal kapcsolatban számos tévhit is él a köztudatban, azonban tudnunk kell, hogy nem feltétlenül nagy mennyiséget fogyasztanak az alkoholbetegek. Az sem szabály, hogy minden nap lerészegednek, hogy mindannyian rossz anyagi viszonyok között élnek, s hogy mindegyikük erőszakos. Sokan közülük hetekig nem isznak. Talán éppen ezért jellemző, hogy az alkoholbetegek először megértésre találnak a családban, hiszen gyermekeik nem ismerik fel a beteg állapotát, házastársuk pedig jóváhagyja viselkedésüket. Később elvesztik a családon belüli megbecsültségüket, s összetűzésbe kerülnek a társadalom általánosan elfogadott szabályaival, esetleg bűncselekményeket követnek el.

Szentesen és környezetében is sokan küzdenek alkohol-fogyasztásból eredő problémákkal. A kistérség háziorvosi körzeteiben nyilvántartott 44 ezer 585 állampolgár között mintegy 2400-2700 regisztrált alkoholista beteg van. A magas szám ellenére azonban csak nagyon kevesen érzékelik betegségük súlyát és fordulnak segítségért a szakemberekhez.

Cseh-Lakos