2007. május 25.

Mezőgazdasági szeminárium

Erdélyi-Felvidéki-Magyar Fiatal Gazda szemináriumot rendeztek május 17-20 között térségünkben. A program résztvevői az együtt töltött négy nap alatt megtekintették a mórahalmi Mórakert Szövetkezetet, s látogatást tettek a Szegvár környéki fiatal gazdák farmjain. E mellett pénteken a Megyeháza Konferencia és Kulturális Központban előadásokat hallgathattak meg.

A téma többek között az európai uniós tagság Magyarországra gyakorolt hatása, az agrár érdekképviseletek európai uniós döntéshozatali rendben elfoglalt helye, s a magyar fiatal gazdák nemzetközi szervezetekben végzett tevékenysége volt.

A szeminárium elején Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő köszöntő szavaiban a térség mezőgazdaságban betöltött szerepéről, kétszáz éves agrár-történtéről, s a szentesi kutatóállomás kialakulásáról beszélt. Majd kiemelte azt, hogy a megélhetés és a fejlesztések biztosítása érdekében szükség van a kapcsolatrendszerek kiépítésére, a szakképzések létrehozására és támogatására, valamint a folyamatos megújulásra. Elmondta, hogy most készülnek annak a bioetanol üzemnek a tervei, amely a térség különböző állati- és növényi eredetű hulladékait hasznosítja majd.

A szeminárium szervezői és meghívott előadói kiemelték: a rendezvény kitűzött célja az, hogy elindítsa a határon túli és az itthoni gazdák együttműködését, hiszen nem nemzetiségi, hanem mezőgazdasági alapokon nyugvó közös munkát terveznek és valósítanak meg. Ennek egyik állomása a Szentesen és térségében létre hívott rendezvény, amely - Ficsor Ádám szakállamtitkár szerint - új szakaszt nyit az agrárpolitikában. A múlt évben a kormány és minisztérium az ágazat szereplőivel együtt a világ és Európa változásainak tükrében megfogalmazta az ország agrár- stratégiáját, s jelenleg már csak néhány szervezeti és technológiai fejlesztés van hátra. A szakembereknek a tervezés és a megvalósítás közben azonban figyelmet kellett fordítaniuk arra, hogy az ország agrárpolitikája illeszkedjen az európai irányvonalakhoz. Ennek kialakításában pedig kiemelten szükség van a fiatal gazdák berögződöttségektől mentes gondolkodásának megismerésére, a célkitűzésekbe való beillesztésére, illetve a közös munkára, melyben kapcsolatokat alakíthatnak ki egymással, valamint tapasztalatokat cserélhetnek, és azokat hasznosíthatják. Ily módon is elősegíthető a többi Közép- és kelet-európai országgal való egyeztetés, a mezőgazdaság "becsontosodott" gondolkodású szereplőinek bekapcsolódása az agrárium új irányaiba és a célok integrációja, hiszen a fiatal gazdák így nemcsak passzív figyelőivé, hanem aktív alakítóivá és saját érdekeik képviselőivé is válhatnak a mezőgazdaságban és az agrárpolitikában.

Cseh-Lakos