2007. május 25.

Lámpás csomópontok a tervben

Ülésezik a testület

Sorrendben idei ötödik rendes ülését tartja lapunk megjelenésének időpontjában a város képviselő-testülete. Ez időre az önkormányzat érdekeltségi körébe tartozó valamennyi gazdasági társaság elkészítette mérlegét, így a Vízmű, a Szentes Városi Szolgáltató, a Liget és a Rehab Kft.-k, valamint a Városi Könyvtár és a Rádió Szentes Kht. A Rehab Kht.-t leszámítva valamennyi gazdasági társaság eredményes volt, pozitív produktummal zártak.

Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő érdeklődésünkre elmondta, hogy a Rehab Kht. 2006-os tevékenysége veszteséget mutat, évközben likviditási gondjaik voltak, a vezetőség szinte mindent megmozgatott, hogy a közel 70 szociálisan rászoruló, elsősorban csökkent munkaképességű munkavállaló időben megkaphassa munkabérét. A polgármester kijelentette: a városnak át kell tekinteni azt, hogy milyen lehetőségek vannak a költségek csökkentésére, a bevétel növelésére.

Testület elé kerül a város településfejlesztési terve is. A terven belül a képviselők külön foglalkoznak a közlekedési koncepcióval. A jövő szempontjából alapvető feladat a fő közlekedési irányok kijelölése. Korábban is tárgyalta már a testület, a témában a lakosság is kinyilváníthatta véleményét. Rövidtávon a forgalom csökkentése, hosszabb távon pedig a forgalom kiiktatása szerepel az elgondolások között. Ehhez természetesen párhuzamosan tehermentesítő utakra van szükség a városban. A kérdés az, hogy a mentesítő (összekötő-elkerülő) útvonalak milyen nyomvonalon valósuljanak meg. Az előterjesztésben olyan elképzelések is szerepelnek, mint például a lámpás csomópontok kijelölése a korábban tervezett körfogalmi csomópontok helyére. A polgármester elmondta, a kedélyek máig sem nyugodtak le ez ügyben, szakemberek vitatják, vajon melyik a jobb konstrukció? Mára mindkét variáció a testület elé kerül. Az egész egyébként egy hosszabb távú elképzelés része.

Korábban úgy volt, hogy a hónap végétől bevezetésre kerül a fizetőparkolás. A polgármester elmondta, a pályáztatás megtörtént, van rá érvényes ajánlat, jelenleg annak értékelése folyik. Ha a hónap végén nem is, de a nyár folyamán beüzemelik a fizetőparkolókat.

Tervezet a belvíz elvezetéséről

Mindig is komoly kérdés volt a városban a belvízelvezetés. Az önkormányzat elkészítette az egész városra szóló ezirányú tervét, ami a főgyűjtők kiépítését és rekonstrukcióját, másrészt valamennyi utcában a nyílt csapadékcsatornák rekonstrukcióját jelenti olyan formában, hogy valamennyi kapubejáró mellé egy egyméteres kör alakú idomot helyeznek el, amely kijelöli a tényleges fenékszintet. A pályázat, amelyről az ülésen dönteni kell, 250 millió forintról szól, és tartalmazza a négy főgyűjtő kiépítését, továbbá az idomok elhelyezését. Eredményes pályázat esetén ősszel el lehet kezdeni a munkát.

2009-ben lejár a berki lera-kótelep használati engedélye. Időszerűvé vált a helyi hulladékgazdálkodási terv felülvizsgálata, a berki hulladékteleppel együtt. A polgármester véleménye szerint meg lehet próbálni, hogy kérjék az engedély meghosszabbítását, ami néhány év "gondolkodási" időt jelentene a városnak. Hosszú távon két elméleti út lehetséges: "Egyik a kevésbé járható, hogy új lerakót építünk közel 500 millió forintért, a másik a már meglévő hulladéklerakók valamelyikéhez való kapcsolódás. A térség négy hulladéklerakójától kértünk ajánlatot. Választ még egyik helyről sem kaptunk" - jegyezte meg a polgármester.

A képviselő-testület legutóbbi ülésén a Pendóra cég ajánlatát mérlegelve hozzájárult ahhoz, hogy kidolgozott ütemterv szerint elkezdődhet az érdemi munka egy közös beruházás megvalósítására a Petőfi szálló ügyében. A város megkapta a cég részletes ajánlatát, jelenleg annak kiértékelése folyik, a testület várhatóan júniusban egy rendkívüli ülésen dönt majd az egészről. Ha minden jól megy, akkor a nyáron az engedélyezések lezajlódhatnak, és utána a kivitelezési munkákat is el lehet kezdeni. Mindez tárgyalások sorozatát vonhatja maga után - fejtette ki a polgármester.

(lovas)