2007. május 4.

Tóni bácsi konyhája

Káposztás kolbászleves

Hozzávalók: 1 vöröshagyma, 2 ek. olaj, só, pirospaprika, köménymag, 2-3 babérlevél, 60 dkg savanyú káposzta, 20 dkg füstölt kolbász.

Elkészítése: A vöröshagymát felaprítjuk és az olajon üvegesre pároljuk. Rászórjuk a köménymagot, meghintjük pirospaprikával, elkeverjük és felöntjük kevés vízzel. Jól felforraljuk, majd hozzáadjuk a savanyú káposztát és a babérlevelet. Annyi vízzel öntjük fel, amennyi kétujjnyira ellepi, belekarikázzuk a kolbászt és fedő alatt 20-25 perc alatt megfőzzük. Forrón tálaljuk, ízlés szerint tejföllel kínáljuk.

Töltött karalábé

Hozzávalók: 8 karalábé, 50 dkg darált sertéshús, 1 cs. újhagyma, 2 cs. petrezselyem, 1 tojás, 1 ek. zsemlemorzsa, 5 dl zöldségleves, 1 dl tejföl, 1 kk. liszt, őrölt bors, só.

Elkészítése: A megtisztított karalábék belsejét vágjuk ki és sóval, borssal fűszerezzük. A darált húst ízesítsük a felszeletelt újhagymával, a felaprított petrezselyem felével és sózzuk, borsozzuk meg. Keverjük hozzá a tojást, a zsemlemorzsát és gyúrjuk össze. Vizes kézzel gombócokat formázunk és megtöltjük a karalábékat. Ezután fektessük tűzálló tálba, tegyük mellé a karalábé belsejét és a maradék petrezselymet. Öntsük alá a zöldséglevest, takarjuk le fóliával és sütőben pároljuk 25 percig. A fólia eltávolítása után pirítsuk szép pirosra. A visszamaradt párolólevet turmixoljuk, sóval, borssal ízesítsük és amikor felforr tejfölös habarással sűrítsük. Tálaláskor a karalábékat fektessük a mártásba és forrón kínáljuk.

Jó étvágyat!