2007. május 4.

Tavasz a természetben

A Szabadidős Sportklub ismét megrendezte Tavasz a természetben című kiállítás-sorozatának első állomását.

Az 1990 óta futó sorozat a klub környezetvédő programjának része, céljaként pedig a figyelemfelkeltést, illetve az egyéni képességek megmutatásának lehetőségét említette Léhi Gábor klubelnök. Azt gondolja, kezdeményezésük jó talajra talált, s még a művészeti iskolák megjelenése előtt követendő példával jártak elől. Három korcsoportban írtak ki pályázatot, s először a felnőttek munkáiból állítottak ki mintegy 40 alkotást az ifjúsági házban. Az április 27-én nyílt kiállításon a legkülönbözőbb művészeti ágak, kézművességek kerültek közszemlére: kézimunkázók, festők, bőrműves, vasműves, foltvarró, textilfestő kezéből kikerült remekek kaptak helyet a tárlaton. Örvendetes, hogy évről-évre több fiatal mutatkozik be az amatőr alkotók között. Megmutathatták ügyességüket szűkebb, majd tágabb pátriájuknak, mert sokuk más tárlatokon is bemutatkozik - mondta a kiállítást megnyitó Kruzslicz Pál. A művelődési központ igazgatója az eddigi legjobbnak nevezte a tárlat anyagát.

A szervező elv, vagyis a pályázat témája a tavasz volt, de a tárlaton ezúttal a tájjelleg domborodott ki, s az alkotások anyagaként a textília került előtérbe. Jó néhány szép munkával emelte a kiállítás fényét az ifjúsági házban működő, idén már 27. évébe lépett kézimunka szakkör. A nagylétszámú alkotókörben folyamatosan készülnek a kézimunkák, a tagok egy-egy terítője olykor külföldre is eljut. Vezetőjük, Szemerédi Endréné kivette részét a kiállítás szervezéséből, de szálán varrott hímzéssel ő maga is benevezett.

A kézimunkát nem kell méltatni, abban nagyon sok munka van, komoly szakmai ismeretet követel, jól kell ismerni hozzá a tájegységek jellegzetességeit, formált véleményt a munkákat zsűriző Bíró Jenő festőművész, aki a Tokácsli Lajos Képzőművész Kör mestere is. Ennek tagjai egyébként az eseményt követően előrehozott születésnapi ünnepséget is tartottak, hiszen április 29-én volt három éve, hogy megalakultak. A 12 tagú társaságból most hatan állítottak ki festményt, melyek erre a pályázatra készültek - mondta vezetőjük, Török Imréné.

A Tavasz a természetben következő állomásán, május 4-én, pénteken 15 órától a Hegedűs László Helyőrségi Klubban az általános iskolások mutatkoznak be, ahol rendszeresen minden helybeli oktatási intézmény képviselteti magát a térségi iskolák mellett, a szervezők 70-80 alkotásra számítanak. Végül a nagycsoportos óvodások kiállítására május 18-án az ifjúsági házban kerül sor.

D. J.