2007. április 27.

A koleszosok kedvence a Mozdulj!

Tizenöt éves jubileumához érkezett a Mozdulj! A Terney Béla Középiskolai Kollégium sportnapjáról elmondható: a diákszálló legnépszerűbb programjának számít a kezdetek óta.

A múlt héten lezajlott vidám sportvetélkedő történetéről kérdeztük Boros Istvánt, a Kollégiumi Baráti Kör titkárát, azután, hogy a sportnapot idén ő indította útjára megnyitó szavaival. Négy sportágban és hat kategóriában versenyzett most mintegy 250 diák, de nem volt ez mindig így, derül ki visszaemlékezéséből. Mészáros György 1992-ben érkezett nevelőtanárként a kollégiumba. Az ő fejében fogant meg a sportnap ötlete, melyet Mátéffy Zoltán, az akkori kollégiumigazgató is támogatott, és azóta utódai is. Célként a diákok rendszeres sportolásra, mozgásra szoktatását, a barátkozási lehetőségek bővítését tűzték ki a szervezők, s azt, hogy hagyományt teremtenek vele. Első alkalommal, 1993-ban a Csongrád megyei kollégiumok jöttek el. Azóta egyre többen hallgatnak a hívó szóra, mert megyén kívüli, sőt határon túli testvérkollégiumokkal bővült a résztvevők köre, az országban nincs még egy hasonló volumenű kollégiumi sportrendezvény. A csúcsot az jelentette, amikor 800 fő közreműködésével zajlott a program. A hatalmas szervezőmunkát már nem sírják vissza, viszont nosztalgiával gondolnak vissza arra, hogy gulyáságyúval főztek, s úszás, futás, súlylökés, sőt szkander is szerepelt a Mozdulj palettáján. Ahogy a létszám csökkent, úgy fogytak a sportágak is, de ez nem zárja ki, hogy ne lehetne újra behozni ezeket a mozgásfajtákat is. Addig is maradnak a labdajátékok és jól tartja magát az íjászat is, melyre most 17 diák jelentkezett.

A hagyományosan májusi rendezvényt az érettségi közelsége miatt ezentúl áprilisban tartják. Komárom, Tata, Kőszeg, Eger, Nyíregyháza, Csongrád és Urbanovó-Ógyalla testvérkollégiumai érkeztek, így összesen 10 csapattal zajlott a vetélkedés a sporközpontban és a Terney kézilabdapályáján. A terneys diákok is viszonozzák a látogatást, május 20-án kulturális rendezvényre készülnek Egerbe, ősszel pedig Szlovákiába.

Leszűkült ugyan a kollégiumok számára kiírt pályázati lehetőségek sora, mégis egy sikeres pályázatuknak is köszönhető a sportnap, az Oktatásért Közalapítvány jóvoltából - közölte Nyári Józsefné, a kollégium igazgatója. Felsorakoztak mellé most is támogatók, védnökök, köztük az önkormányzat, a sportközpont, a sportcsarnok.

Az igazgatónő tapasztalata szerint a Mozdulj a legnépszerűbb rendezvényük. Még vége sincs, a gyerekek már azt kérdezik tőle: "Ugye, lesz jövőre is?" Aki pedig nem áll be sportolni, lelkesen segédkezik.

A Terney nem csupán a szervezésben nem vallott szégyent, de az itteni kollégisták az eredményekből is kivették részüket: a fiúk 3. helyet szereztek kosárlabdában, illetve íjászatban Nagy Tünde, de a lányok 2. helyezést értek el kispályás labdarúgásban és kézilabdában, s elsők lettek kosárlabdában.

Darók József