2007. április 27.

Tóni bácsi konyhája

Citromos raguleves karalábéval

Hozzávalók: 40 dkg sertés v. pulykacomb, 10 dkg vaj, 2 fej vöröshagyma, 1 zöldpaprika, 3 sárgarépa, 1 fehérrépa, fél fej karalábé, 2 dl tejföl, liszt, 1 citrom, 1 ek. petrezselyemzöld, bors, só.

Elkészítése: A húst 1-2 cm-es kockákra vágjuk. A megolvasztott vajban megpirítjuk a finomra vágott hagymát és a paprikát. Tegyük bele a felkockázott húst, amint megpirult sózzuk, borsozzuk. Majd öntsük fel vízzel és adjuk hozzá a zöldségeket. Főzéskor ügyeljünk arra, hogy a lé mindig ellepje. 4 személyre kb. 1 liter levest számoljuk. Amikor megfőtt habarjuk be és forraljuk ki. Tálaláskor citromlével ízesítjük és összevágott petrezselymet szórjunk rá.

Gombás-zöldborsós tokány

Hozzávalók: 80 dkg sertéscomb, 1 fej vöröshagyma, zsiradék, 20 dkg zöldborsó, 15 dkg gomba, zöldségleves, só, bors, petrezselyemzöld.

Elkészítése: Az apróra vágott vöröshagymát kevés zsiradékban megpirítjuk, majd hozzáadjuk az ujjnyi csíkokra vágott húst. Fűszerezzük és rövid párolás után beletesszük a zöldborsót és a felszeletelt gombát. Zöldséglevessel felöntjük, megszórjuk petrezselyemmel és fedővel letakarva készre pároljuk. Főtt orsótésztával kínáljuk.

Felvágottas tavaszi saláta

Hozzávalók: 1 csomó újhagyma, 1 cs. hónapos retek, 1 kis karalábé, fél kígyóuborka, 1 fejes saláta, 20 dkg párizsi.

Elkészítése: A zöldségeket vágjuk kockára vagy szeletekre. Keverjük hozzá a vékony csíkokra vágott párizsit. Majd locsoljuk meg az alábbi öntettel: 3 ek. olívaolajat keverjünk el egy jó ek. mustárral, egy citrom levével, sózzuk és borsozzuk. A kész salátát legalább egy órán át hagyjuk állni hűvös hegyen, hogy az ízek összeérjenek.

Jó étvágyat!