2007. április 27.

Adó-infó

Törőcsik Norbert rovata

Őstermelő biztosítása, járulékbevallása

(Az őstermelő biztosítási kötelezettségének jogszabályi alapja.)

2007. január 1-jétől a mezőgazdasági őstermelők is a társadalombiztosítás keretén belül ún. biztosítottakká, azaz teljes körű társadalombiztosítási ellátásra jogosultakká váltak. Nem biztosított ugyanakkor ezen a jogcímen (de más jogcímen jogosult térítésmentes egészségügyi szolgáltatásra) a közös őstermelői igazolvány alapján őstermelő kiskorú személy, a gazdálkodó család kiskorú tagja, az egyéb jogcímen - ide nem értve munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban, valamint a választott (vezető) tisztségviselői jogviszonyban - biztosított, a saját jogú nyugdíjas, valamint az az özvegyi nyugdíjban részesülő személy, aki a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte.

A biztosítási jogviszony feltétele, hogy a mezőgazdasági őstermelő az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig - összesen - legalább 20 év szolgálati időt szerezzen, vagyis a 2007. január 1-je előtt megszerzett és az öregségi nyugdíjkorhatár eléréséig még hátralévő idő együttesen elérje a 20 évet.

A mezőgazdasági őstermelő biztosítási és fizetési kötelezettség áll fenn:

a) az őstermelői igazolványban feltüntetett időponttól az igazolvány visszaadása napjáig,

b) gazdálkodó család tagja esetében a családi gazdaság nyilvántartásba vétele napjától a nyilvántartásból való törlés napjáig, illetőleg

c) a biztosítást kizáró körülmény megszűnését követő naptól a biztosítást kizáró körülmény bekövetkezésének napjáig.

Megszűnik a biztosítás, ha a mezőgazdasági őstermelő kilép a családi gazdaságból vagy a közös őstermelésből vagy nem rendelkezik érvényes értékesítési betétlappal.

Bejelentési kötelezettség

07T1041-es nyomtatvány szolgál a bejelentési kötelezettség teljesítésére.

Az őstermelő járulékfizetésének alapja

A mezőgazdasági őstermelő - ideértve a tevékenységét a tárgyévben kezdő mezőgazdasági őstermelőt is - a minimálbérnek megfelelő összeg után fizeti meg a 29 százalékos mértékű társadalombiztosítási járulékot, a 7 százalékos mértékű egészségbiztosítási járulékot és a 8,5 százalékos nyugdíjjárulékot (magánnyugdíjpénztár tagja a 8 százalékos mértékű tagdíjat és a 0,5 százalékos mértékű nyugdíjjárulékot).

Ha az ebből a tevékenységéből származó, a tárgyévet megelőző évben elért bevétele nem haladja meg a hétmillió forintot, havonta az őstermelői tevékenységből származó bevétele 20 százalékának egytizenketted része után 8,5 százalékos nyugdíjbiztosítási és nyugdíjjárulékot, valamint 4 százalékos mértékű természetbeni egész-ségbiztosítási járulékot köteles fizetni.

A mezőgazdasági őstermelő járulékfizetési kötelezettségének megállapításánál az igazolt távollétek időtartamát figyelembe kell venni.

Bevallás, befizetés

A mezőgazdasági őstermelő elektronikus úton a 07085-ös bevalláson negyedévente, a negyedévet követő hónap 12-éig vallja be járulékait, és a bevallás benyújtására előírt határidőig fizeti meg az állami adóhatóságnak.

Törőcsik Norbert