2007. április 27.

Városi játszóterek

Gyermekeink épségéért

A város vezetőségének figyelmébe szeretném ajánlani írásomat, és bár én fogalmaztam meg, úgy gondolom sokak nevében tettem.

Akinek gyermeke van az tudja, hogy a városban sok régi, kedvelt játszóteret megszüntettek/megszüntetnek, mivel nem felelnek meg az uniós követelményeknek. Ennek fejében tavaly építettek a sportcsarnok közelében egyetlen játszóteret. Amíg épült, reménykedtünk, a játszótér méreténél fogva alkalmas lesz befogadni a sok gyermeket, akik így kiszorultak a régi helyekről.

Aztán jött a döbbenet. A játszóteret egy hatalmas méretű parkoló közvetlen közelébe és ráadásul két forgalmas út közé tették, méghozzá úgy, hogy sehol sincs bekerítve. Összesen kettő kisebb hinta van, az 5 évnél nagyobb gyerekek nem is tudják használni, mert a lábuk leér a földre. Van egy nagyobb is, amire ugyan többen felférnek, de mindig nagy a tolongás, s ráadásul több alkalommal is estek már ki belőle gyerekek. Van még egy hasonlóan kisméretű palincs a kisebbeknek, meg egy nagyobb az idősebb korosztálynak. A 4-5 évesek alig bírnak rá felmászni, hintázni is csak felnőtt segítséggel, annyira nehéz. És van még egy várszerű építmény egyetlen csúszdával, ahol szintén állandó a tolongás.

A játszótér apró kaviccsal van felszórva, amin mezítláb képtelenség közlekedni. Most, hogy kezd jobb idő lenni, annyi a gyerek, hogy nem győzik egymástól kapkodni a játékokat és amíg várakoznak, jobb híján fára másznak, vagy kerékpárversenyt rendeznek a parkolóban.

Azokat a gyermeket már meg sem említem, akik esetleg kinőttek már ezekből a játékokból, de szívesen játszanának valamilyen labdajátékot - de hol? Ráadásul még az egész játszótérnek kinevezett terület sem az teljes egészében, hiszen nagy részébe bokrokat ültettek, ami teljesen felesleges.

Mindennap azon tanakodunk, vajon miért a parkoló lett nagyobb méretű, hiszen amikor nincs a városban nagyobb horderejű sportrendezvény (ami valljuk be, azért nem túl sűrűn van), a parkolóban szinte alig áll autó.

Aki kertes házban lakik, valószínűleg elképzelni sem tudja, mennyire várják a gyerekek a tavaszt, hogy mehessenek a játszótérre. De ez a játszótér nem játszótér, csak annak a paródiája. Mondhatják persze, hogy vigyük máshová a gyerekeket. Csakhogy mi is dolgozó emberek vagyunk, esetleg sokan még főzünk is munka után. Este pedig az ember fáradtan nem szívesen kutyagol játékokkal megrakottan pl. a ligetbe. Hiszen még azt az időt is a játékból vesszük el.

És arról sem tudunk, hogy valaki felmérte volna, mekkora az igény egy nagyobb parkolóra és mekkora egy normális, nagyméretű, minden igényt kielégítő játszótérre. Hiszen a gyerekeknek nem az a fontos, hogy jó sok "drága" játék legyen. Nagy legyen az a terület, ahol kedvükre futkározhatnak, kerékpározhatnak, labdázhatnak. (És persze az sem lenne hátrány, ha nem kellene félni, hogy a labda az útra gurul.)

Kérdezem én, és még nagyon sokan, amikor a "Vuk" játszóteret tervezték és építették vajon gondolkodtak-e mindazon, amit most leírtam. Eszükbe jutott-e, hogy nemcsak autók és felnőtt emberek vannak ebben a városban, hanem játszani vágyó kisgyermekek (és nem is kevés!), akiknek a játszótér jelenti a szabadságot?!

A szülők nevében

Hornok Gabriella