2007. április 27.

Újra megmutatták, hogy több van bennük

Szentes sportváros, de a kultúra pártolása is megmutatkozik hétről hétre az életre hívott rendezvényeken. Ezek a rendezvények szólnak a barátságról, más népek tiszteletéről, kultúrájának elismeréséről.

A két hétvége a pedagógusoktól volt "hangos", meghívottak voltak a bácskatopo-lyai zeneiskola pedagógusai, de bemutatkoztak a szentesi zeneiskola tanára is. Színvonalas, igazán szórakoztató előadásban volt része a hallgatóságnak, de a szentesiek vendégszeretetből is igazán jól vizsgáztak. Dr. Bácskainé Fazekas Márta, az oktatási bizottság elnöke meleg szavakkal üdvözölte a vendégeket, a helybelieket, az előadókat, hallgatókat.

A hét közepén a városi könyvtárban gyönyörködhettünk Szurmik Zoltán drámatanár előadásában Szergej Je-zsenyinről. Csodálatos élmény volt, ahogyan egy fiatal pedagógus példát mutatott tudásával, hivatás- és gyermekszeretetével.

Az elmúlt hétvége sem volt "csendesebb". Több éves hagyomány kelt életre újra a "Móricz" falai között. Ott kapott helyet a "Rejtelmek, ha zengenek." címmel immár 6. alkalommal megrendezett képző- és előadóművészeti bemutató, melyen Csongrád, Békés és Bács-Kiskun megye aktív és nyugdíjas pedagógusai vettek részt. Itt is a zene, az ének, a tánc játszotta a főszerepet, de hangot kaptak ismert költők versei, de saját versek is.

Eljöttek, és újra hatalmas taps köszöntötte a Makói Kórust, a Szentesi Óvónők Kórusát, a Tiszaföldvári Pedagógus Női Kart, a Csongrádi Kórust, de a Szentesi Felsőpárti Óvónők Tánccsoportját is. A makóinál a hangszerek sokfélesége jelentett újat, a csongrádinál Schöggl: A tréfás pisztráng - variánsok Schubert dallamára váltott ki óriási tapsot. Külön elismerés illeti a makói Gilinger Ildikót, valamint Kocsis Istvánné és Muladi József csongrádi karnagyokat. Dr. Magyar Já-nosné nyugdíjas pedagógus Petőfi tájverseket szavalt, a békéscsabai Péter Erika saját verseit mondta el a Móra Kiadó által hamarosan megjelenő Gyermekversek kötetéből. De új színfoltként jelentkezett szólóénekével, népdalfeldolgozásokkal Mudrák Mariann Kecskemétről. Ők is nagy tapsot kaptak.

A rendezvényt Szűcs Lajos alpolgármester nyitotta meg, és Elek Sándor, a pedagógus szakszervezet megyei bizottságának titkára zárta. Ők adták át a díjakat is: az oklevél, a virág, a szentesi feketekerámia méltó elismerései voltak a rendezvénynek. Természetesen, és nem utolsósorban a szentesi vendégszeretet, a barátság, amely megyehatárokat lép át, viszi évről-évre a pedagógusok, az oktatási intézmények dolgozóinak összetartozását. A képzőművészeti alkotások a galériában voltak láthatók, amelyeket szintén díjaztak.

A bemutatók évről-évre népszerűbbek, sikerét az ezt elősegítő pedagógusoknak: Borsodi Ágnes, Boldizsárné Nagy Zsuzsannának és a műsorvezető Dévay István kollégáinknak köszönhetjük.

Földi Vilmos
nyugdíjas pedagógus