2007. április 27.

Koszta nyomdokain

Évtizedes múltra tekint vissza a Koszta József Általános Iskolában a rajzverseny, mellyel az iskola névadója, az egykori festőművész emlékének adóznak. Hagyományosan csendéletfestésben mérik össze ügyességüket a diákok, melynek Koszta József is nagymestere volt. ebben az évben tudásukat is próbára tehették, ugyanis a Koszta József Múzeum is bekapcsolódott a verseny lebonyolításába.

A versenyt mindig tavaszszal rendezik meg, apropója a virágnyílás, van tehát téma a csendéletfestéshez. A diákok beállított csendéletek után dolgoztak, akvarell vagy tempera technikával, s termenként több virágcsokor vagy asztali tárgy közül választhatták ki, hogy melyiket kapják ecsetvégre. Közel 200 gyerek vett részt a versenyen, a helybelieken kívül érkeztek diákok a környező településekről, Fábiánsebes-tyénből, Derekegyházról, Nagymágocsról és Szegvárról is. A rajzverseny utáni totóhoz külön gyűjtőmunkát kellett a gyerekeknek végezniük, ebben segítségükre volt az iskolában található tárló, de érdemes volt eljárni a múzeumba is, ahol közvetlenül ismerkedhettek Koszta festményeivel- tudtuk meg Almási Jánosné iskolaigazgatótól. A versenyt négy korcsoportban rendezték. Vigh László régi, visszatérő tagja a verseny zsűrijének, s mint restaurátor elmondta, az értékelésnél a kompozíciós készséget, és a színek hozzáadását figyelték, valamint az eredetiséget az összhatásban. Úgy látja, a gyerekek mindegyike díjat érdemelt volna lelkesedéséért.

Az alkotás után a diákok abból vizsgáztak, mennyire ismerik az erdélyi születésű, de művészi és magánéleti szempontból is Szentesen révbe ért művész életét és híres festményeit. A múzeum munkatársai a Kossuth-díjas művész életútját, munkásságát szellemi totó-kérdésekben dolgozták fel, a tanulóknak ezt kellett kitölteniük. Külön kerültek díjazásra a festésben és az elméleti feladatban a legjobbak, az eredményhirdetésre, az ajándékok átadására a képtárban került sor. A helyezettek és a különdíjasok büszkén elmondhatják, máris múzeumba kerültek festményeik, hiszen ki is állították azokat, díszes paravánokon sorakoznak, pár méterre a nagy hírű művész festményeitől. Az alábbiak munkáit láthatjuk:

1-2. oszt.: 1. Halasy Szilvia (Petőfi iskola) 2. Gera Jusztina (Kiss Bálint iskola), 3. Szabó József (Koszta iskola) Különdíj: Feró Anna (Derek-egyház)

3-4. oszt.: 1. Labádi Adél (Nagymágocs), 2. Miszlai Kata (Fábiánsebestyén), 3. Grund Fanni (Koszta iskola) Különdíj: Csanády Adél (Koszta iskola)

5-6. oszt.: 1. Molnár Judit (Koszta iskola), 2. Vincze Viktória (Petőfi iskola), 3. Katona-Berényi Nóra (Szegvár) Különdíj: Nagy Ágnes (Koszta iskola)

7-8. oszt.: 1. Hegedűs Vivien (Szegvár), 2. Nagy Alexandra (Koszta iskola), 3. Dudás Tamás (Szent Erzsébet iskola) Különdíj: Menyhárt Kata (Szent Erzsébet iskola)

A Koszta-totóban a legjobb eredményt érték el:

1-2. oszt.: Halasy Szilvia és György Evelin (Petőfi iskola) 3-4. oszt.: Szécsényi Ágnes és Német Dóra (Koszta iskola)

5-6. oszt.: Tóth Fruzsina és Oltyán Dóra (Koszta iskola) 7-8. oszt.: Szabics Petra és Kertész Kovács Adrienn (Koszta iskola)