2007. április 27.

Befektetések ösztönzése

A város gazdasági életének elősegítése és munkahelyek teremtése a cél

Az önkormányzat kötelező és vállalt feladatai között szerepel az ipari zóna és a városban működő Ipari Park fejlesztése. Ennek elősegítése érdekében 2005-től Bocskay István Ipari Park referensként, valamint Lantos Sándor Ipari Park referens-asszisztensként dolgoznak a polgármesteri hivatalban azért, hogy munkájukkal is elősegítsék a város gazdasági életének fejlődését, illetve kapcsolatot teremtsenek a kis- és nagy befektetők, valamint a vállalkozók között.

Az új befektetések idevonzását, a gazdasági területek működtetését és a már lezajlott befektetések segítését az önkormányzat nagyon komolyan veszi - mondta el lapunk kérdésére Bocskay István. Éppen ezért igyekeznek munkájukkal is elősegíteni a helyi vállalkozók problémáinak megoldását, s egy csatorna kialakítását a versenyszféra és a közszféra igényei és szándékai, valamint a törvények és rendeletek között. Ennek érdekében figyelmet fordítanak a befeketetésösz-tönzésre és a kereskedelemfejlesztésre. Az önkormányzat megpróbálja a lehető legtöbb működő tőkét városunkba hozni és a helyi lehetőségeket támogatni, annak reményében, hogy a kisebb vállalkozások a nagy cégek beszállítóiként jelenhetnek meg a piacon. Teszik ezt többek között azért, hogy növeljék a lakosság munkalehetőségeinek számát. Emellett fontosnak tartják azt is, hogy a projekteket végigkísérjék a kezdetektől fogva, a szakhatósági eljárásokon át a tervek megvalósulásáig, hiszen tapasztalataik szerint a komoly vállalkozók olyan településeken szeretnek befektetni, ahol átlátható viszonyokat és egységes szabályrendszert tapasztalnak.

Ezért kerül most a képviselő-testület elé az önkormányzat befektetés-ösztönzési határozati anyaga, melyben deklarálják és összefoglalják azokat a vállalt kedvezményeket, amelyekkel a város igyekszik a helyi befektetéseket ösztönözni, illetve a nagy beruházásokat ide hozni. Szentes ebben a tekintetben maximálisan megfelel a követelményeknek, s ez az első település ahol nemcsak a tervek, hanem a gyakorlat szintjén is ilyen egységes és innovatív módon megvalósítanak egy gazdasági programot. A befektetések megvalósulásának érdekében pedig igyekeznek megismerni a marketing szféra legújabb módszereit, és azokat a közszféra érdekeihez mérten átalakítani. Valamint a kezdetektől fogva figyelmet fordítanak arra, hogy a külföldi kamarák ülésein, valamint a nagy gazdasági rendezvényeken a cégek hozzájussanak a város célkitűzéseit ismertető anyagokhoz.

Stratégiájuk szerint fontos a térségben meghatározó jelentősséggel bíró megújuló energiaforrások kihasználásának az ösztönzése, s hogy erre az energiabázisra olyan vállalkozások épüljenek, amelyek működésüket és versenyképességüket úgy tudják megalapozni, hogy a jelenlegi piaci áraknál kedvezőbb feltételek mellett jutnak energiához. A városnak csupán egyetlen kikötése van a beruházások típusait illetően, mégpedig az, hogy a vállalkozások tevékenységei ne károsítsák a környezetet, s a természetet. Ezt viszont szakértői véleménynek kell minden esetben alátámasztania.

Az eredményes és hatékony munkának az egyik alapvető feltétele, hogy a városunkban jelenlévő cégek, nagy- és kis vállalkozások egyeztetni tudjanak, hírlevélben értesüljenek az aktuális információkról, s időnként találkozhassanak egymással, melyre lehetőséget nyújt az Aktív Gazdaság elnevezésű programsorozat. A rendezvény egyre populárisabb, egyre több vállalkozás érzi azt, hogy fontos a gyors és direkt információ, s hogy a meghívott előadók komoly gazdasági tanácsokkal segítik az eseményen jelenlévő kisvállalkozók munkáját - mondta el kérdésünkre a szakreferens.

Cseh-Lakos