2007. március 14.

A sport őrzi az egészségét

Kovácsné Margitka néni az év sportolója

86 évesen ritkán választanak valakit az év sportolójának, Kovács Imréné Margitka nénivel (képünkön) mégis ez történt meg. A Szentesi Delfin Egészségmegőrző Sport Club szenior úszója a tavalyi esztendőben 55 egyéni aranyérmet szerzett a különböző országos és nemzetközi versenyeken. Ha valamilyen rendkívüli esemény nem akadályozza meg, minden nap lemegy az uszodába és elvégzi a napi edzésadagját. Emellett tornázik és kerékpározik, mert tudja, hogy ez létszükséglet ahhoz, hogy egészséges maradjon.

Margitka néni hazánk legidősebb hölgyversenyzője, és hét számban tartja az országos csúcsot a 13. korcsoportban. Rendkívül fitt nemcsak fizikálisan, de szellemileg is, megérteti magát németül, sőt 84 éves korában angolul kezdett tanulni. Margitka néni minden alkalmat megragad arra, hogy világot lásson, családjával, úszótársaival bejárta Európát. Élete példaértékű a mai fiatalok, a sportolók és az idősebbek számára egyaránt.

- Csak tavaly 55 érmet szerzett. Össze tudja számolni, összesen hány medáliát őriz otthon?

- Az az igazság, hogy pontosan nem tudnám megmondani, rengeteg érmet gyűjtöttem az évek alatt. A tavalyi aranyérmek közül az a legkedvesebb számomra, amit a 200 méteres hátúszásban szereztem Budapesten. Borzasztó hosszú volt ez a táv, de megcsináltam!

- Mikor kezdett sportolni?

- Gyermekkorom óta úsztam, majd hosszabb szünet következett a sportban, ekkor a gyermekeim, a család került az előtérbe. 20 éve kezdtem újra úszni, azóta versenyzem a szeniorok között. Remekül érzem magam ebben a társaságban, és mivel családom is mindenben támogat, ezért rendszeresen járok hazai és nemzetközi versenyekre. Legközelebb Békéscsabán, majd Kassán veszek részt hasonló viadalon.

- Úgy hallottam, hogy vizitdíjra nem kell költenie.

- Valóban nem, szerencsére elkerülnek a betegségek. Igazából azt sem tudom, mikor jártam utoljára orvosnál. Úgy gondolom, hogy azt, hogy ilyen egészséges lehetek, elsősorban a sportnak köszönhetem.

H.V.