2007. március 14.

Nyíri Antalra emlékeztek

A tiszai életforma a nyelvész szemszögéből

Dr. Nyíri Antalra, a kiváló nyelvészprofesszorra emlékeztek családtagjai és egykori tanítványai március 9-én a megyeháza konferencia központjában. Városunk szülötte ugyanis ezen a napon lett volna 100 éves. Az ünnepi esemény azonban kettős volt: a 2000-ben elhunyt Nyíri Antal emléke előtt egy multimédiás CD-vel is tisztelegtek annak szerkesztői.

Családtagként és tanítványként volt a rendezvény házigazdája dr. Szűcs Judit, a csongrádi múzeum igazgatója, aki elsőként Szirbik Imre polgármestert, országgyűlési képviselőt kérte emlékezésre. Egy település mindig büszke azokra, akik túlnőnek határain, pláne ha munkásságuk visszagyökerezik, fogalmazott Szirbik. Eszébe jutott találkozása Nyíri Antallal: 1997-ben a város díszpolgári címmel tüntette ki az idős tanárembert, akinek - mivel egészségi állapota miatt nem tudott elmenni az ünnepségre - a polgármester személyesen vitte el a plakettet. Ott igazi élmény érte: a könyvek rengetege, a professzor személyisége, a város iránti hitvallása még őt, a számok világában élő műszaki embert is elvarázsolta.

Mielőtt bemutatta volna a készülő CD anyagát, a szerkesztő, Kis-Rácz Antalné egy évekkel ezelőtt készített felmérést említett, mely azt mutatta: a szentesi gyerekek alig-alig ismerik a város földrajzi neveit. A multimédiás anyag elkészítéséhez innen jött az ötlet, a megvalósításhoz segítséget nyújtott egy országos pályázat, de megköszönték a önkormányzat hathatós támogatását is. Nyíri Antal munkássága, mely a régi Tisza menti életformával és nyelvi emlékeivel foglalkozik, könyvekben nemigen hozzáférhető ma már. A CD-t - arculatát Tímár Ferenc tervezte - a nyelvi kultúra bemutatása mellett környezetnevelő célzattal is készítik. Kétkötetes könyvhöz hasonlatos, hiszen a város jellegzetes földrajzi és vízrajzi neveinek ismertetése után a további rész Nyíri Antalról szól, ezt az anyagot elsősorban a szentesi vonatkozású írásaiból igyekeztek összeállítani, de újságcikkeket is csokorba gyűjtöttek. A CD a városrészek történetével kezdődik, melyet Zsíros Katalin tanárnő, saját bevallása szerint, megfogadott, hogy a 100. évfordulóra megír. A fejezetek között találhatunk rá a vízrajzi nevekre, melyek kapcsán Mód László néprajzkutató azt mondta: Nyíri Antal munkája a levéltári kutatások mellett terepmunkán is alapult, kiváló érzékkel ismerte fel a soha vissza nem térő alkalmat, amikor még sikerült felkutatnia azokat, akik elevenen emlékeztek az ármentesítések előtti időszakra. A professzor munkája segítséget nyújthat megtalálni az egyensúlyt a Tisza mentén élő ember és környezete között.

A családi fotóalbumot és nyelvi szómagyarázatokat is tartalmazó CD akkor lesz teljes, ha majd az estébe nyúló visszaemlékezések is rákerülnek, köztük fiának, Nyíri Zsoltnak elérzékenyülve elmondott emlékei a nagy műveltséggel rendelkező apjáról, aki őt is elindította a tanári pályán.

D. J.