2007. március 14.

Mi történik a szentesi éjszakában?

Úgy gondolom, hogy Szentesen a közbiztonság jónak mondható. Teszem ezt az alapján, amit mi hétköznapi emberek tapasztalhatunk. Azért azonban, hogy ez így legyen, sokat tett az önkormányzat többek között a közterületek megfelelő kivilágításával, a rendőrség és a polgárőrség szakszerű munkájával, s sokat tettünk és tehetünk ezek után is mi, állampolgárok.

Ha valaki késő este végigmegy a város utcáin, akkor nem kell semmitől sem tartania, hiszen Szentesen az elmúlt 10 évben nem sok rablás történt, s nem támadták meg az embereket az utcán. Nyugodtnak tűnik a város még a péntek és szombat esti "bulizós" éjszakákon is. A rendőrségnek azonban minden este akad tennivalója. Így volt ez azokon az éjszakákon is, amit a rendőrség járőreivel együtt tölthettem el, s amit a gyors reagálás, a szakszerűség és a csapatmunka kifejezések hűen jellemeznek. Nemcsak ittasan biciklizőket vagy fiatalkorúakat kiszolgáló pultosokat, esetleg közlekedési szabálysértőket kellett a hatóságnak eljárás alá venni, hanem gyorsaságukat és alkalmazkodó képességüket is bizonyítaniuk kellett. Azért mondom ezt, mert a szakszerűen történő igazoltatások és szondáztatások mellett üldözésben is részt vehettem, és szemtanúja lehettem kocsmai verekedés leállításának is. Hihetetlen élmény volt látni azt, ahogy a rendőrök ezekben a túlfokozott lelkiállapotot indukáló helyzetekben szakszerűen, nyugodtan és nem utolsó sorban elfogulatlanul intézkedtek.

Az egyik alkalommal például egy szórakozóhely mellett a járőrautót meglátó fiatalok futni kezdtek a Kurca partja felé, majd a társaság kettévált. A rendőrök rögtön kipattantak az egyik kocsiból és rohanni kezdtek utánuk, míg a másik autó sofőrje - a helyzetet jól felismerve - megkerülte a háztömböt a másik oldalról, és sikeresen bekerítette a menekülőt, aki egy borostyánbokorban próbált meg elbújni. Ezután igazoltatás, a zsebek kiüríttetése és motozás következett a szabályokat maximálisan betartva. Érdekes volt számomra az is, hogy ebben a kocsmában már aznap este figyelmeztették a csapost, hogy a fiatalok szeszesitallal történő kiszolgálását a törvény tiltja. Ennek ellenére egy-két óra elteltével ismét tanúi lehettünk a törvény ilyen formában történő megsértésének.

A másik, szinte már filmbe illő akció a város központjában történt. A véletlennek köszönhetően három rendőrautó egymást követve vonult az utcán, mikor a járőrök észrevették, hogy az egyik kocsma előtt nagy csoportosulás van. Több, mint egy tucat ember vonult az utcán, s volt akinek a kezében ütlegelésre alkalmas tárgy is volt, például biciklizár. A járőrök rögtön megálltak, s a verekedést indukálók után eredtek, majd őket elkapva szembesítették egymással a két társaságot, s sikerült a feldühödött embereket lecsillapítva megoldaniuk a szituációt.

Előző soraimban mindenkivel megosztottam három élményt azok közül, amelyeket magam is átélhettem a szentesi rendőrök munkáját végigkísérve. A most megszerzett tapasztalatok alapján még határozottabbá vált néhány dologban a véleményem. Két dolgot azonban mindenképpen meg szeretnék osztani önökkel. Az egyik, amire felhívnám mindenkinek a figyelmét az az, hogy minden szituációban a magunk igazát akarjuk meglátni csupán, s aki ezt nem támogatja, azt sokszor elfogultnak akarjuk feltüntetni. Nem szabad így gondolkodnunk. A másik dolog, hogy a rendőrök a törvény szerint járnak el minden egyes ügyben, így őket sem szabad pártoskodással vádolnunk akkor, ha nem nekünk adnak igazat.

Cseh-Lakos