2007. március 14.

Segítség a téli krízisben

Jelenleg 99 százalékos kihasználtsággal működik a Hajléktalan Segítő Központ, melynek vezetőjével, Kocsyné Takács Ildikóval áttekintettük az elmúlt hónapok legfontosabb történéseit.

A majdnem ötven fő telt házat jelent a ruhagyári úton lévő hajléktalan-szállón, de az év többi részére is a 90 százalék feletti ellátotti létszám a jellemző, mondja az intézmény igazgatója. Közben azért kiköltözőik is vannak, jelenleg kilencen várnak arra, hogy bekerüljenek valamelyik otthonba, ám ezekbe nagyon körülményes a bejutás. Kocsyné bízik abban, hogy ha felépül a szociális otthon, gyorsabban tudnak majd az idős és beteg emberek állapotuknak megfelelő bentlakásos intézménybe kerülni.

Bár ezen a télen nem voltak mínuszok, de ahhoz azért elég hűvös volt éjjelenként, hogy aki alkoholosan, leromlott egészségi állapotban lefekszik odakint, kihűlhet a hideg éjszakában. A november 1-től április 30-ig tartó téli krízis időszakra több sikeres pályázatuk is volt, mondja az intézmény vezetője.

Az egyik nyertes pályázatban utcai szociális munkát végezhetnek. Este hattól tízig két munkatársuk gyalogosan járja az utcákat, de autóval is, amiben rendelkezésre áll gyógyszer, élelem, meleg tea is. Akadnak olyanok, akik nem akarnak a szociális dolgozókkal bemenni a szállóra, ők vagy nem tudnak róla, vagy csak félnek, nem szívesen kerülnének be. Az utcai munka keretében próbálják őket meggyőzni, hogy ha az elhelyezést nem is kérik, de érdemes kijönni mosni, étkezni vagy orvosi vizsgálatra.

Pályázatból az éjjeli menedék korszerűsítésére is sor került, egy bojler-csere vált szükségessé. Egészségmegőrző-pályázat keretében a téli krízis időszakban az egyéni terápiához illetve az intézményi ápoláshoz szükséges gyógyszereket tudják finanszírozni. A betegelkülönítő helyiségben az emeletes sodronyágyakat lecserélték 4 szanatóriumi ágyra. Jeltolmácsra is tudtak pályázni, siket lakójukhoz Kádár Bá-lintné Szegedről jár át tolmácsolni, aki a Siketek és Nagyothallók szentesi csoportjának is besegít. Ismeri a régi jelelést is.

Kétszázezer forintból a nappali melegedőbe vásároltak konyhai eszközöket.

A pályázatok összértéke egyébként 2 millió 900 ezer forint.

Felemelték a népkonyhai adagot, így két hónapon keresztül 20 helyett 30 adagot osztanak. Ehhez jött még, hogy a szociális bizottság keretéből az utcai szociális munkához tudtak biztosítani eszközöket, például gumikesztyűt, szájmaszkot, vagy a védőoltás kellékeit. A bizottság abban is segített, hogy új számítógépet vásárolhasson az intézmény.

Az önkormányzat beruházásaként említi Kocsyné, hogy új tetőt kapott az épület. Azonban süllyednek, repednek a falak, ehhez is várják a segítséget.

Továbbra is kevesen vannak a személyzetben, összesen tízen. Nincs státusz, viszont márciustól közcélú munka keretében kaptak egy takarítót, ami nagy könynyebbség.

Igyekeznek még pályázatokat kihasználni, de kapnak támogatást az Élelmiszerbanktól, a Szeged-Csanád megyei egyháztól pedig jó minőségű ruhaneműket. Ebből nem csak az itt élők részesülnek, de a Családok Átmeneti Otthonához, a családsegítő központhoz, Ollai Istvánné független képviselőhöz is eljuttatják egy részét, aki szintén a rászorulóknak szervez ruhaosztást. A Szent Anna Egyháztól gyógyszereket kapnak, de sok a civil támogatójuk is.

A szociális és egészségügyi bizottság pénzkeretet fog biztosítani, hogy minden hajléktalan ingyenes orvosi ellátáshoz juthasson, mert ez még nem megoldott.

A szentesi hajléktalan-ellátás tavaly volt tíz éves, idén januártól módosult működési engedélyük kistérségi ellátásra, bár eddig is ellátták a térség rászorulóit.

(folytatjuk)