2007. március 2.

Tóni bácsi konyhája

Sonkás- májas töltött dagadó

Hozzávalók 6 személyre: 1 felszúrt sertésdagadó (1, 1,2 kg), 3 szikkadt zsemle, 1 nagy fej hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, 20 dkg csirkemáj, 20 dkg főtt-füstölt sonka, 3 ek. olaj, só, bors, morzsolt majoránna, 2 tojás, 1 dl száraz fehérbor.

Elkészítése: A húst kívül-belül bedörzsöljük sóval és borssal. A zsemléket beáztatjuk langyos vízbe. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk. A petrezselymet felaprózzuk, a csirkemájat nagyobb darabokra vágjuk, a sonkát apróra felkockázzuk.

Forró olajban megfonnyasztjuk a hagymát és az áttört fokhagymát, hozzá tesszük a májat és élénk tűzön 3-4 percig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, majoránnával ízesítjük, kissé hűlni hagyjuk.

Összedolgozzuk a kinyomkodott zsemlékkel, a petrezselyemmel, tojásokkal és a sonkával. Után fűszerezzük és a dagadóba töltjük, hústűvel összefűzzük. A húst sütőedénybe tesszük, aláöntjük a bort, lefedjük, előmelegített sütőben puhára pároljuk, majd pecsenyelével locsolgatva pirosra sütjük. Deszkára kiemelve 10-15 percig pihentetjük, eltávolítjuk a hústűt és nem túl vékonyra felszeleteljük. Burgonyasalátát kínálunk hozzá.

Édes, töltött palacsinta, gyümölcsöntettel

Hozzávalók 4 személyre: 20-25 db palacsinta, fél zacskó vaníliaízű pudingpor, 2,5 l tej, 20 dkg natúr szendvicskrém, porcukor, fél csomag vaníliás cukor, málna vagy eperlekvár.

Elkészítése: 6 dl tejből a szokásos módon palacsintákat sütünk. Elkészítjük a pudingot. A szendvicskrémet a kevés porcukorral, a vaníliás cukorral jól elkeverjük, majd a kihűlt pudinggal összedolgozzuk és megtöltjük vele a palacsintákat.

Tálaláskor a töltött palacsintákra felhígított lekvárt locsolunk.