2007. március 2.

Adó-infó

Törőcsik Norbert rovata

Szolgáltatás teljesítési időpontja

A ügynöki tevékenység körében bevett gyakorlat, hogy a felek időszakonként előre meghatározzák az elszámolási napot és a díjfizetés napját, azaz időszakonként visszatérő jelleggel számolnak el a nyújtott szolgáltatásokról. Az áfa-törvény értelmében amennyiben a felek a nyújtott szolgáltatásokról és termékértékesítésekről időszakonként visszatérő jelleggel számolnak el, vagy a termékértékesítések/szolgáltatások ellenértékét időszakonként visszatérő jelleggel állapítják meg, akkor az adófizetési kötelezettség a felek közötti - általuk kijelölt - elszámolási időpontban keletkezik, ha ez nem történt meg, azaz ha a felek nem jelöltek meg elszámolási időpontot, akkor a teljesített szolgáltatások, értékesítések tekintetében a teljesítésre kötelezett adóalany áfa elszámolási időszakának utolsó napja minősül teljesítési időpontnak.

Amennyiben a szolgáltatás nyújtója az eva-törvény hatálya alá tartozik, úgy az adó alapját adóévenként állapítja meg így ha a felek nem állapodtak meg elszámolási időpontban, abban az esetben az adóév utolsó napja minősül teljesítési időpontnak.

A regisztrált mezőgazdasági termelő fogalmának értelmezése

A regisztrált mezőgazdasági termelő magánszemélyek körébe azok tartoznak, akik az egységes állami adatbázisban (ügyfélregiszterben) történt nyilvántartásba-vétellel kiadott regisztrációs számot kaptak. Ha ez nincs akkor külön jogszabályban meghatározott kis mennyiségű kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás, -értékesítés címén a külön jogszabály előírásainak megfelelően nyilvántartásba vett (a nyilvántartás regisztrációs számával ellátott) magánszemély - ha az említett ügyfélregiszterben nem szerepel - nem minősül nevesített mezőgazdasági termelőnek. Ekkor a magánszemély a mezőgazdasági őstermelőre (kistermelőre) vonatkozó szja-rendelkezéseket akkor alkalmazhatja, ha a 16. életévét betöltötte, az szja törvény 6. számú melléklete szerinti őstermelői tevékenységet nem egyéni vállalkozóként végzi és a szja tv. alkalmazásában mezőgazdasági őstermelőnek minősül.

Az szja tv. mellékletének alapján az őstermelői igazolvány birtokában külön jogszabály feltételei szerint folytatott kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés bevétele csak a külön jogszabályban meghatározott mennyiségi korlátig minősül őstermelői tevékenységből származó bevételnek. A korlátot meghaladó értékesítésből származó bevétel önálló tevékenységből származó bevételnek minősül.

Üzletkötők elszámolása

Az üzletkötők alapbérét legalább a minimálbérrel azonos mértéken kell megállapítani. Az üzletkötők üzletszerzései után járó, forgalmi jutalék a havi munkabér részét képezi, így havonta kifizetésre kell kerülnie. A jutalék alapját és mértékét a munkáltató az üzletkötővel együtt határozza meg. A munkáltató meghatározhatja a jutalékot, hogy a felmerülő költségek levonása után fennmaradó nyereség képezi a jutalék alapját.