2007. március 2.

Három koncert

Jazz- és Világzenei Napok 1.

Az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan az idén is rendez koncerteket a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola (népszerű nevén: a zeneiskola), a Jazz- és Világzenei Napok keretében. A hangversenyekre három, egymást követő pénteken kerül sor, 19 órai kezdettel. Először, március 9-én a tévé egyik műsorában felvillant világzene-együttes, a Fabula Rasa lép a közönség elé.

A nemzetközi mércével mérve is jelentős "Csindratta" című CD-jüket december 22-én mutattam be a lapunkban. A Fabula Rasa dobosa ugyanis a szentesi Kertész Ákos! A muzsikája pedig többfajta zenei világot ötvöz, mint a világzenében utazó magyar formációké általában. Domináns tényezőnek számítanak a balkáni (szerb, macedón) és a cigány népzenei elemek, de határozottan kivehetők benne a magyar, a portugál és a klezmer motívumok, sőt érvényesül a kortárs muzsika hatása is. Feldolgozott népzenét nem tartalmaz az anyag. A dalok többnyire Szirtes Edina "Mókus" szerzeményei, ám azok olyan hatással bírnak, mintha valami egzotikus folk-zenét hallgatnánk. A tévériport apropója pedig az volt, hogy a lemez egyik száma sikerrel vette az eddigi akadályokat Amerikában, a világ talán legnagyobb dalszerző-versenyén, amelynek zsűrijében - mások mellett - nem kisebb egyéniség foglal helyet, mint Tom Waits!

A Fabula Rasa számos helyen bizonyította a tehetségét, Németországtól kezdve a kapolcsi fesztiválon keresztül a Dunán horgonyzó A38 hajón a napokban tartott lemezbemutatóig. A sikerben kulcsszerepe van a hegedűs, énekes, zenekarvezető Szirtes Edinának, aki mindegy, hogy hegedül vagy énekel éppen, rendkívül erős kisugárzással bír a színpadon! Aki csak egyszer is látta és hallotta őt, aligha feledi el!

Ha a zenekar stílusa nem is pontosan, de előadásának nívója és jelentősége azzal a szentesi Fianna-koncerttel vetekszik, amelyre máig sokan emlékeznek. Ismét nagy dobás várható tehát a zeneiskolában!

A rendezvénysorozat további résztvevői a Matthew Mitchell Quartet és a Smooth, valamint a Molnár Dixieland Band lesznek. Róluk a következő számainkban olvashatnak majd bővebben.

Olasz Sándor