2007. március 2.

Vallanak a betűk

A sokak által misztikusnak tartott grafológiába avatta be múlt heti könyvtári előadásán K. Horváthné Szabó Edit a hallgatóságát. Magyar-történelem szakos tanárként az íráselemzés különösen közel áll hozzá, képzett grafológusként az előadást bevezetésnek szánta egy grafo-klub indítása előtt.

A tanárnő Vallanak a betűk című előadásán kiderült: a sorok, betűk között olvasni élvezetes, de felelősségteljes is. Az embert az írásmódja, írásképe jellemzi, egy grafológus számára személyisége nyitott könyv. Az általános iskola alsó tagozatában már jelentkeznek az egyéni írásjegyek, amelyek aztán a serdülőkor befejeztével teljesednek ki. A grafológia képzése a '90-es években kezdődött, sorra alakultak a különböző grafológus-képző intézmények, államilag elismert szakma lett belőle. K. Horváthné is ekkortájt szerezte meg három év alatt a grafológus végzettségét.

A teljes elemzés elvégzése mintegy 40 órát vesz igénybe, hiszen a grafológia például azt is vizsgálja, ki hogyan teszi fel az i-re a pontot. A tanárnő elárulta: 18 fajta pontvariációt tudnak megkülönböztetni. A megbízóval való közléskor vigyázni kell az emberek érzékenységére, nagyon csínján kell bánni a betegségekre való utalással, hiszen ezt is látják a kézírásból. Az elemzéshez az A4-es oldalnyi, spontán levélszerű szöveg az ideális, csak az aláírásból teljes személyiségkép nem készíthető, de sok mindent ki lehet belőle következtetni. Aki a jobb szélre írja, annak fontos a jövő, kezdeményező, de meggondolatlanságot is mutat. Aki balra helyezi az aláírást: pesszimista, aggódó.

A grafológia egyik alkalmazási területe az igazságügy, de felfutóban van a humán grafológia is, ami az álláspályázatoknál vizsgálódik. A tanárnőnek a harmadik terület a kedvence: a pedagógiai grafológia, mely többek között beszédhibások írásvizsgálatával, a balkezes írással és a drogfüggőség jegyeivel a kézírásban foglalkozik.

A grafológia nem a jövőbelátás tudománya, de segít megérteni magunkat és másokat, állapította meg az előadó. Egy-egy írásjegy megváltoztatását hetekig kell gyakorolni. Ezért a tanárnő bizonyos benne, hogy a grafológust nem lehet "átvágni", hiszen amikor valaki már belelendül, ösztönösen ír, akkor előbújik az igazi személyisége, nem írja, hanem rajzolja a betűket.

Grafo-klubba várja az érdeklődőket a tanárnő, a foglalkozásokat hetente a könyvtárban tartanák, jelentkezési lapot is ott lehet kérni. Az előadás után volt is már érdeklődő. A tanárnő reméli, a lelkesedés meg is marad, mert a grafológus munkája bizony nagyon "macerás".

Darók József