2007. március 2.

Értékelendő aranykor

Az elhanyagolt fizikai nevelés, a kicsapongás a szerelemben, a rossz közérzet, a szenvedélyek, a mértéktelen evés és ivás, a lelki erő túlzott megterhelése (stressz), a betegségek és az életbe való erőszakos beavatkozás, a szennyezett levegő, s a korosodás mind olyan élet megrövidítő tényezők, amelyeket Hufeland már 1796-ban felismert - emelte ki dr. Iván László professzor.

A pszichiáter, gerontológus professzor február 21-én tartott előadásán hangsúlyozta, hogy mindenkire jellemző tény a korosodás, de ebben a folyamatban sokat tehetünk egészségünk megőrzése érdekében. Minden ember számára fontos célnak kell lennie, hogy fenntartsa töretlen testi egészségét, szellemi elevenségét, s ezeket megőrizze késő öregkoráig. Fontos volt ez régen, s fontosnak kell lennie ma is, amikor a népesség ugrásszerűen megnőtt és az élet időtartama kitolódott. Generációk élnek együtt és nem mellékes dolog, hogy ezek a nemzedékek milyen viszonyban vannak egymással, hogyan gondolkodnak a fiatalok idősebb embertársaikról, egyáltalán kíváncsiak-e az "öregek" véleményére.

Sok a sztereotípia, az előítélet az idős emberekkel szemben. Megpróbálják elhitetni a fiatalabb generációkkal, hogy az idősek csupán felesleges tagjai a társadalomnak, hogy olyan emberek, akiket el kell tartani. Sokan gondolják azt, hogy a modern kor vívmányait az idősek képtelenek használni, nem bírnak lépést tartani a technika fejlődésével, s hogy az évek számának növekedésével együtt elindul egy butulási folyamat is. Teszik ezt annak ellenére, hogy bebizonyosodott: a szenilitás nem általános időskori jelenség.

Fiatalként azonban senki sem gondol arra, hogy előbb-utóbb már rá mondják, hogy öreg, s hogy ő sem akarja majd azt hallani, hogy értéktelen a társadalom számára. Nem látják, hogy az idősebbek - a professzor úr szavaival élve - olyanok, mint az aszalt gyümölcs: Lehet, hogy kívül már ráncosak, de a bennük lévő tartalom még zamatosabb, még érettebb. Kincsesbányát hordoznak magukban, s csak arra várnak, hogy valaki megszólítsa őket, és megoszthassák tapasztalataikat az ifjúsággal. Egyenjogú tagjai a társadalomnak, akik számára biztosítani kell a társadalmi részvétel alapvető lehetőségét, a fenntartható egészség feltételeit, a megélhetést, a jogi biztonságot, mint ahogyan azt a 2001-ben megfogalmazott Idősügyi Charta is kimondja.

Ahhoz azonban sokat kell tennünk, hogy mi is megéljük az időskort, számos dologra kell odafigyelnünk. Fontos az öröklötten jó fizikum és a fizikai nevelés, a tevékeny fiatalkor, a házasságon kívüli testi szerelem kerülése, a boldog házasság, az alvás (személyre szabottan), a mozgás, a szabadlevegő, valamint a vidéki élet.

Cseh-Lakos