2007. március 2.

Tervek és irányvonalak

Városunkban járt Magyar Bálint

Február 23-án, pénteken a városháza konferencia termében kistérségi megbeszélést tartottak, melynek vendége Magyar Bálint fejlesztéspolitikai államtitkár volt. A rendezvényen betekintést kaphattunk a város és a kistérség fejlesztési terveibe, valamint a gazdasági folyamatok aktuális kérdéseibe.

A megbeszélés elején Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő ismertette a Szentes előtt álló kihívásokat, terveket. Hangsúlyozta, hogy a város a tervezésben a meglévő lehetőségekre épít és szem előtt tartja, hogy az itt élő lakosok számára biztonságos jövőt tudjon felvázolni. Ennek a biztonságos jövőnek az alapja pedig az, hogy az emberek önálló jövedelemmel rendelkezzenek, s aktívan tudják befolyásolni saját jövőjüket, melynek elengedhetetlen feltétele, hogy a térségben jelenlévő gazdasági szereplők száma növekedjen és, hogy ezek hozzá tudjanak járulni a közösségi kiadásokhoz, azaz, hogy jó és megbízható adófizetők legyenek.

Szentes és kistérsége a gazdaság fejlesztésében három alapvető irányt jelölt ki. Az egyik terület a város gazdasági helyzetének megőrzése, és annak a lehetőségnek a megteremtése, hogy a gazdasági szereplők nagyobb számmal vegyenek részt a térségben. A másik a helyi adottságok, azaz a mezőgazdaság és a kertészet hangsúlyos hasznosítása. A harmadik irány pedig az idegenforgalom, melyben a sport- és aktív turizmust részesítik előnyben. A város az idegenforgalom fejlesztésben kiemelt jelentőségűnek tartja az aktív élet iránti igény felkeltését, a káros szenvedélyek elleni küzdelmet, a természetközeli élmények megszerzésének lehetőségét, a gyógyfürdő, a sportuszoda és a kerékpárutak fejlesztését, a kórház rekonstrukcióját, a Kurca által biztosított lehetőségek kihasználását, a ligeti tornapálya és a hozzá kapcsolódó extrém sportpálya kiépítését, illetve a megfelelő elszállásolás biztosítását, azaz a Petőfi Szálló felújítását.

Szirbik Imre polgármester ismertetése után Magyar Bálint hangsúlyozta, az előttünk álló időszak fontosságát, hiszen - mint ahogyan az államtitkár kiemelte - az európai uniós források kihasználása egyszeri lehetőség. A 2013 utáni időszakban Magyarország már egyre kevesebb pénzmennyiséget hívhat majd le az uniós pályázatokon. Ez azt jelenti, hogy most nagyon meg kell gondolni, hogy mire fordítjuk a pályázatokon nyert forrásokat. Az alapvető szempont az, hogy a gazdaság vérkeringését megindítsuk, s ez egy gazdasági növekedést generáljon, önfenntartó fejlődést eredményezzen. Emellett azonban fontos az is, hogy mekkora mennyiségű magántőkét tudunk felhasználni, hogy a különböző fejlesztések illeszkedjenek egymáshoz, illetve, hogy az új beruházásokat, intézményeket hosszú távon képesek legyünk fenntartani. Komoly verseny indul meg - mondta a fejlesztéspolitikai államtitkár -, hiszen a pályázati források nem kiapadhatatlanok. A legfontosabb az, hogy racionálisan, adottságainkat és lehetőségeinket átgondolva tervezzünk.

Cseh-Lakos