2007. március 2.

Búcsú egy igaz tanítótól.

Janó Tibor (1968-2007)

Janó Tibor lelkes kézművestanár is volt.

. a hír megdöbbentő, hihetetlen és fájdalmas volt. A kollégák hitetlenkedve telefonáltak mindenhonnan - Tibi?... nem létezik!... hiszen olyan tettre kész, életvidám, energikus, tele ötlettel, tervvel, ambícióval. A miértekre talán sosem kapunk választ. Köszönjük Tibor, hogy köztünk voltál közel hét éven keresztül. Munkád, egyéniséged nyomai értékként velünk maradnak, iskolánk munkájában és tanítványaid személyiségében, akik szerettek, kötődtek Hozzád. Igazi tanító és mester voltál.

Fájó szívvel búcsúzunk Tőled a Jövőnkért Művészeti Iskola tantestülete és növendékei.

Keller Jánosné

 

Itt hagyott bennünket! Meghalt egy ember! Édesapa, fiú, testvér, barát, munkatárs, önkormányzati képviselő távozott. Elköszönünk tőle!

Az ilyen elköszönés akkor is fáj, ha hoszszú évtizedek utáni munkás élet lezárul. Mennyivel szomorúbb így, hogy egy még fiatal sors tört ketté. Tevékeny időszak volt előtte, tele tervekkel és elképzelésekkel, amelyek megvalósíthatatlanok maradtak.

Szentesen született és nőtt fel. A Deák Ferenc Általános Iskola számára a második otthon lett. A diploma kézhezvétele után itt kezdett tanítani, haláláig itt dolgozott. Szívesen, a gyermekek iránti szeretettel végezte munkáját. Igyekezett tenni az intézmény fejlesztéséért, korszerűsítéséért. Részt vett az iskola szempontjából jelentős külföldi kapcsolatok építésében.

Tanult, folyamatosan képezte magát. Rendszeres látogatója volt a kerámiával foglalkozó kézműves táboroknak. E szakmából szakmunkás bizonyítványt szerzett és a kerámia készítést is tanította saját iskolájában, sőt azon túl is, a Jövőnkért Alapfokú Művészeti Iskolában, de számos városi rendezvényen láthattuk, hogy agyagos asztala mellett gyerekek sorjáznak, akiket szívesen vezetett be ennek az ősi szakmának a rejtelmeibe.

Szerette Szentest és tenni akart a városáért. A közéleti tevékenység fontosságát már gyermekkorban szüleitől megtanulta. Késztetést érzett rá, hogy ő is ezt tegye. Baloldali gondolkodású volt, ezért lépett be a Magyar Szocialista Párt szentesi szervezetébe. Kezdetben, mint tag, később, mint vezetőségi tag segítette a közös városépítő céljainkat. Előbb külső szakértőként az önkormányzat művelődési- és oktatási bizottságában dolgozott, majd a 2006. évi önkormányzati választásokon a 2. számú választókörzet lakóinak bizalmából városi képviselő lett. Ezt a munkát is a rá jellemző lendülettel kezdte. Sokat járta a választókörzet utcáit, gyűjtötte a tapasztalatokat, a jelentkező problémákat igyekezett lehetőség szerint gyorsan megoldatni.

Nagy tervei voltak. Talán túl nagyok? Ezek megoldását az elhatalmasodó betegsége gátolta. Önmagával került szembe. Más esetben sem, így most sem kért és sajnos nem is fogadott el segítséget.

Őrizzük meg emlékét! Halála legyen intés mindannyiunknak: a rohanás közben is figyeljünk jobban egymásra!
Az MSZP szentesi szervezete nevében:

Oltyán Lajos