2007. március 2.

A túlélés költségvetése

Nagy várakozás előzte meg a ciklus első költségvetésének megalkotását az önkormányzatban. A képviselők, miként megfogalmazódott az ülésen, részletes, mindenre kiterjedő, korrekt anyagot kaptak kézhez. Szirbik Imre szocialista polgármester, országgyűlési képviselő a túlélés és a fejlesztés költségvetésének nevezte a 2007-es büdzsét. És örült annak, hogy Kozák János (Fidesz), a pénzügyi bizottság elnöke is hasonlóan vélekedett, már ami a túlélés jelzőt illeti. Ez azt jelenti, túléljük, élni fogunk, jegyezte meg a polgármester, majd hozzátette: különösen jóleső érzés ez akkor, amikor más településeken már-már a csődről beszélnek.

A város első embere szerint az idei költségvetés a működtetés fenntartása mellett elsősorban arra koncentrál, hogy megalapozza a fejlesztések lehetőségeit. Ami a költségvetési hiányt illeti, a működési költségvetés korábban számba vett 400 millió fölötti értéke 296 millió forintban állt be. Az elmúlt évekhez hasonló szigorú, odafigyelő gazdálkodással ez a költségvetés teljesíthető, érvelt a polgármester.

A fejlesztésekről szólva Szirbik Imre elmondta, az idén jelentős munkák fejeződnek be, pénzügyileg rendezettek. Befejeződik a Kossuth tér északi oldalának rekonstrukciója, a református nagytemplom felújítása és elkészül az idősek otthona is. Továbbá felépülhet az alsóréti idősek otthona, és a helyreállításokkal együtt befejeződik a csatornaépítési program. Ami a jövőt illeti, a városvezetés olyan feladatokra koncentrál majd, ami a lakosságot közvetlenül érinti. Így: valamennyi utcában felújításra kerüljön a csapadékvízelvezető-rendszer, fedett várók kiépítése a buszmegállókban. Itt említhetjük meg a Schweidel József utca felújítását, és komoly szándék vezérli az önkormányzatot abban, hogy a város iskolái, óvodái megújulhassanak.

A polgármester említést tett még arról, hogy a hitelfelvétel alatta marad annak a 600 milliós keretnek, amelyet a képviselő-testület a beruházások finanszírozásánál vett alapul. Abban pedig a panelprogram, valamint a belvízelvezetés finanszírozása szerepel.

Ollai Istvánné független képviselő a kiséri városrész járdáinak, útpadkáinak hiányosságaira hívta fel a figyelmet. Mint mondta, semmi nincs az út mellé téve, az új utak végig repedeznek, letöredeznek. Válaszában Szirbik Imre elmondta: az útpadka elkészítése gyakorlatilag a csatornázással együtt járó garanciális munkák közé tartozik.

Dr. Bácskainé Fazekas Márta (Együtt Szentesért Egyesület) dr. Rébeli Sz. Tamás fideszes képviselő indítványára reagált. Az ifjúsági és sportbizottság elnöke közel 4 millió forintot kért pluszban sporttámogatásra. Dr. Bács-kainé elmondta, képviselőtársa nem jelölte meg a forrást, félő, hogy azt majd a kultúrától veszik majd el. Ne tegyék! Mint említette, Szentes nemcsak a sport, hanem a kultúra városa is, jól működő nyári színházzal, tartalmas kulturális rendezvényekkel, előadásokkal. Jó hírünket viszi el a gimnázium országos beiskolázású drámai tagozata. A művelődési és oktatási bizottság elnöke megjegyezte: a kultúrára fele annyi támogatás jut, mint a sportra. Az arány megközelíti a 20, illetve a 43 millió forintot.

Kozák János a felvetésre reagálva kijelentette: a pénzügyi bizottság nem gondolt ilyesmire. A grémium azt javasolja, hogy a sportklubok vezetői tegyenek meg minden szükséges lépést külső források bevonására. Ki kell dolgozni egy új sporttámogatási koncepciót, elosztási rendszert, figyelemmel arra, hogy a korlátozott lehetőségek miatt a források elosztását differenciálni szükséges. Véleménye szerint nem lehet mindenkinek adni. Negy-ven-valahány klub van a városban, s csak a létesítmények üzemeltetése közel 330 millió forintjába kerül az önkormányzatnak. Az is városi támogatás!

A pénzügyi bizottság elnöke további javaslatokkal élt. Véleménye szerint a Kurca-partot át kellene sorolni a gondozott zöldterület I. kategóriába. (Képviselőtársa, Horváth István ide sorolná a Széchenyi ligetet is.) Kérte: a jövőben szegély nélkül útburkolatot ne építsen a város. Tartós szerkezettel alakítsák ki a járdákat. A költségvetést érintve Kozák János elmondta, évről évre csökkennek az állami támogatások, míg emelkedik a saját források előteremtésének összege. Emelkedtek a dologi kiadások. Miből tudjuk növelni a saját forrásainkat? A kérdésre azonnal megadta a választ: szolgáltatási díjak növelése, hitelek, intézményszerkezet átalakítása, létszámleépítés. Az állam olyan intézkedéseket hoz, amellyel a lakosság életkörülményeit nehezíti, beszűkíti, sújtja, egy további intézkedést, ami a lakosság terheit növeli, a Fidesz frakció nem támogat, így nem szavazzák meg a költségvetést.

Hornyik László (MSZP), a szociális és egészségügyi bizottság elnöke a grémium nevében is szólva elmondta, támogatja a költségvetést, mert az jóváhagyott tervezeten alapszik, biztosítja a város intézményeinek működését, és lehetőséget ad a fejlesztésre.

Horváth István (Szövetség Szentes Felemelkedéséért Egyesület) az alultervezettséget emelte ki a költségvetésben. Szerinte az 2007-es büdzsében 3-400 millió forinttal kevesebb előirányzat van bevezetve. Hiányzik az éves inflációs hatás, ami 6 százalék körüli lesz, valamint a gazdasági növekedés hatása, 3-4 százalék. Ez közel 200 millió forint bevételtöbbletet ad, amihez még közel 150-200 millió forint jöhet pluszban. Javasolta, hogy a többletbevétel 25 százalékát gazdaságfejlesztésre fordítsa az önkormányzat. Más témához hozzászólva a képviselő nem tartja támogathatónak az úgynevezett passziósportot, vagy azokat a klubokat, melyek - esetleges személyes ellentétek miatt - úgymond: osztódással szaporodnak. Véleménye szerint fontos a város gazdasági potenciájának növelése.

Móra József (MSZP), a kereskedelmi, mezőgazdasági, idegenforgalmi és nemzetközi kapcsolatok bizottságának elnöke hozzászólásában kifejtette: a költségvetés legnagyobb feladata a működés biztosítása, nem pedig a sportolók egyéni dolgainak támogatása. Nem hiszi, hogy a dr. Rébeli Sz. Tamás által kért 4 millió forint kihúzná a kátyúból a férfi vízilabdát. (Ismeretes, a szponzori sorból kivált Legrand Rt. után 14 millió forintos hiány keletkezett a klubnál.) Viszont, állította a képviselő, sokkal jobb a sportot támogatni, mint valamely egészségügyi intézményt létrehozni, mivel a sport az egészséges életmód része.

Baranyi Imre (MSZP), a városfejlesztési bizottság elnöke elismerte, hogy Horváth István hozzászólásában több elfogadható javaslattal állt elő, de azokat most nem javasolja módosításra a költségvetésben. Mint mondta, a féléves beszámoló tükrében térjen vissza rá a testület.

Szirbik Imre megköszönve az alkotó, kulturált vitát, Kozák János bejelentésére még elmondta: igaz, korábbi döntéseket tartalmaz a költségvetés, de most az egyetlen forinttal nem növeli a lakosság terheit. A képviselő-testület végül 6 ellenzéki nem szavazattal elfogadta a város 2007-re szóló költségvetését.

Lovas József